興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

OST(Oxford Story Tree)係有7個levels:

Red -- Level 1
Blue -- Level 2
Green -- Level 3
Orange -- Level 4
Pink -- Level 5
Purple -- Level 6
Brown -- Level 7

每個level有6-8本書不等,如果買pack就有一隻CD及每本書都跟一本workbook。

ORT(Oxford Reading Tree)係分16個stages,而每個stage又會分唔同categories, e.g. Stage 1 有 Stage 1+ More Patterned Stories A, Stage 1+ More Patterned Stories B, Stage 3 有 More Stories A, More Stories B.....

棵樹都幾大嘅,呢道可以睇到個tree chart:
http://fds.oup.com/www0.oup.com/ort/pdf/tree/treechart.pdf

原文章由 yu-ma 於 08-7-26 14:04 發表
Teresa,
i see, thank you. 如果買2套差不多價錢咁我去教協買啦, 慳左d錢比埋入場費無so.
ort stage 由 green -- yellow -- blue -- ?
咁 ost stage 係咪 由 red -- pink -- green ?
...

男爵府

Hi yu-ma,

ORT's tree chart http://fds.oup.com/www0.oup.com/ort/2/tree.html

原文章由 yu-ma 於 08-7-26 22:57 發表
chingchingb.ma,
thanks, 請問可以再 link 個 chart的網址嗎, 睇唔到.

男爵府

我舊年2007書展喺Oxford個counter買Oxford Story Tree(for your ref only):

Red -- Level 1 $130 x 90%
Blue -- Level 2 $173 x 90%
Green -- Level 3 $215 (呢套冇額外9折)
Orange -- Level 4 $181 x 90%
Pink -- Level 5 $181 x 90%
Purple -- Level 6 $181 x 90%
Brown -- Level 7 $181 x 90%

舊年係買第一pack(貴嗰pack)冇額外9折,第二pack開始就有。d價錢今年可能已加咗,舊年我仲記得可以$5換購中文圖書,我就一口氣換咗一套12本,都係$60。唔知今年仲有冇?

[ 本文章最後由 chingchingb.ma 於 08-7-27 11:10 編輯 ]

男爵府

你可以試頭兩個levels睇下囡囡有冇興趣先,如果你去oxford個counter就可以睇清楚晒每本嘅內容。我舊年膽粗粗買咗OST全set7個levels,當時亞囡只識睇公仔,仲未識讀。到今年,除咗Level 7比較長要我陪佢讀,其他都可以自己讀,的確係一set好書。

原文章由 stephenietam 於 08-7-27 11:04 發表

好復雜呀.... 如果我囡囡5歲, 可以基本上自己讀到step into reading level 1咁.. 應該買邊個level呢? 仲有, 佢好似有好多款咁.. 初買邊一個系列會好d呢?? thx ~

男爵府

青田嘅ORT係9折,佢哋係所有英文書9折,中文書8折。

原文章由 birdbird 於 08-7-29 00:41 發表
7月28日 (星期一) 所見的貨品

Hall 5 兒童天地

青田 - 5D20-24, E19-23
我自己會讀叢書 (綠/青/藍系列, 每套有12本書+字卡+1本習作), $184/set
Oxford Reading Tree, 唔知幾多折!

男爵府

柏雅最多人,$10/本買10送1。我買咗"Happy Stories"一套10本@$10/本,而每本附一隻AVCD(即CD+VCD),然後再送一本"The Ugly Duckling"附一隻CD及一隻CD-rom,好抵!

男爵府

Hall 5: 5G16,18, H15,17
Hall 2: 2B32,34, C31,33

原文章由 winma 於 08-7-29 01:13 發表

柏雅在Hall ? Thanks!

男爵府

另外,喺Grand Hall見到有個brooth裏面寫住"苗圃行動",所賣嘅書好多$10/本及$20/本,其中我見有幾本散嘅oxford reading tree都係@$20,唔知家下賣晒未。所有收入都會捐去救災。

但我唔記得間嘢個名,唔知會否係喺GHA28,30,B27,29,定係附近?

男爵府

係呀,個本$49打開為360度嘅書好抵,我見Hall 1有一模一樣,都賣緊$160。

原文章由 mkwok 於 08-7-29 13:04 發表
係呀本pop-up書好靚呀, 另外仲有可打開為360度的模型書都只係$49.

男爵府

我記得original好似差唔多$60/本,但book fair呢道買1送1。

原文章由 060228 於 08-7-30 00:18 發表
wow... 好勁!

請問呢本幾$,前日我在百佳買60蚊本呀~

男爵府

雖然我喺book fair都買咗好多嘢,但我都好佩服你可以山長水遠過嚟,又帶囡又攞嘢,仲行得好快買咗咁多好嘢,好犀利!

原文章由 stephenietam 於 08-7-30 15:16 發表
aiya, 你地咪玩我啦, 澳門冇d咁大型又真係有平野o既書展, 有咩計wor.. 我舊年都有同囡囡去行, 但就真係買得唔多野lor, 因為囡囡舊年仲得閒扭下抱... 今年佢好d啦, 我又同佢講好數, 唔抱得先帶佢去, 咁佢又真係成日冇 ...

首頁

尾頁

跳至