自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

婆婆煲左水,熄左火10分鐘,呀仔15month去掂個水煲!依家搞成咁!我仲係公司,老公返左b6做工幹,叫我唔好帶bb去醫院(怕依家d菌)!點算好!!

大宅

畀面勳章

引用:唔得,一定要去醫院+or+睇醫生,佢仲細。同

原帖由 chowqv 於 13-02-27 發表
唔得,一定要去醫院 or 睇醫生,佢仲細。

同埋睇相,出事果陣應該無處理好,無沉凍水。起晒水泡。仲要唔知 ...
茶左湯火膏!我叫左佢地去醫院了!thx!!

大宅

畀面勳章

引用:痛死佢lor希望你囝囝快d好返 +

原帖由 ac917 於 13-02-27 發表
痛死佢lor希望你囝囝快d好返
係電話聽到佢大喊,好心痛!

大宅

畀面勳章

引用:婆婆係咪同佢擦左豉油呀?沖下凍水先,最好

原帖由 jk923 於 13-02-27 發表
婆婆係咪同佢擦左豉油呀?沖下凍水先,最好係飲得果d凍滾水/蒸餾水。拎罐凍飲係身,當冰敷幫降溫。
...
婆婆同佢茶燙火膏

大宅

畀面勳章

回覆:呀仔燙傷(有圖)急問

其實有沖凍水,但都起晒pok

大宅

畀面勳章

引用:你有無搞錯呀!燙傷成咁仲唔去醫院,你連最

原帖由 花千雪 於 13-02-27 發表
你有無搞錯呀!燙傷成咁仲唔去醫院,你連最最基本急救常識都無,燙傷要立即將患處沖 ...
hi會員,我已在之後的回覆説婆婆已經帶緊bb去醫院啦,重點係無需call白車!坐taxi已經可以啦!我唔會婦人之仁去浪費救護車資源

大宅

畀面勳章

引用:樓主,甘夜都未收得工?希望婆婆handle+到,

原帖由 CD_BB 於 13-02-27 發表
樓主,甘夜都未收得工?希望婆婆handle 到,祝阿B快D康復!
未啊,我做sales ga,仲要名店,夜晚人手唔夠,不是話走就走,依家先換衫走得

大宅

畀面勳章

引用:見到都痛!婆婆都好唔小心!有咩理由個煲會

原帖由 anniellm 於 13-02-27 發表
見到都痛!婆婆都好唔小心!有咩理由個煲會放係bb掂到既地方架!太唔小心啦。

小朋友唔識性,你哋要注意下 ...
我唔會怪婆婆,婆婆幫我湊bb一蚊都無收我已經好好!係我自己問題我無買個欄欄住㕑房!!我會即刻買返個欄同會注意返家具安全!

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ALAC+於+13-02-27+發表未啊,

原帖由 jolo 於 13-02-27 發表
知你好心急會合婆婆見BB,但都要小心過馬路,唔好心急得滯唔睇燈呀。。。知你好心痛好赤的了。。。

...
多謝你的窩心關心!好感動!我c6都唔識關心我地

大宅

畀面勳章

引用:希望bb無事,陰功豬。知道見左e生未?take+

原帖由 dormom 於 13-02-27 發表
希望bb無事,陰功豬。知道見左e生未?take care bb,都要take care婆婆,佢一定好自責

...
仲等緊,仲有6個先到bb

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ALAC+於+13-02-27+發表未啊,

原帖由 KT0603 於 13-02-27 發表
走得就好啦,快手去搵婆婆啦,實驚死兩婆孫。
好彩仲有好舅父同婆婆一齊去!婆婆都唔太驚!係擔心bb

大宅

畀面勳章

引用:我個仔六個月試過手指插入碗粥道,醫生都係

原帖由 mabelc 於 13-02-27 發表
我個仔六個月試過手指插入碗粥道,醫生都係教立即一路沖凍水,然後最快睇醫生或急證洗傷口因燙親的全部係傷 ...
呀仔依家叫做冷靜左,無喊,不過一陣洗傷口應該喊到我心到實!

大宅

畀面勳章

引用:用全新無飲過嘅蒸餾水沖洗傷口,用清潔消毒

原帖由 carng.ng 於 13-02-27 發表
用全新無飲過嘅蒸餾水沖洗傷口,用清潔消毒敷料/紗布包好,穩陣而不太緊,唔好搽任何膏就咁包住就得。每日 ...
我有睇你的post知你係護士,多謝你回覆!依家已係醫院了,想問係咪要每日去診所洗傷口?

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ALAC+於+13-02-27+發表hi會員

原帖由 chowqv 於 13-02-27 發表
大家緊張。bb點樣呢?睇左醫生未?
睇完!係回程的士已瞓著左,係醫院仲係咁撩d姐姐玩,睇見佢無咩事都安樂d..而且醫生都話無大礙,可自行用消毒藥水洗,包紮好就返屋企,我就啱啱先食晚飯!

首頁

尾頁

跳至