家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆+ismandy+的帖子在醫病方面可以這樣說

原帖由 jeffpoon 於 14-01-26 發表
回覆 ismandy 的帖子

在醫病方面可以這樣說
多謝詳細解釋。

男爵府

引用:人壽和危疾是有年期的+供完就吾用供++那當

原帖由 happymartin 於 14-01-28 發表
人壽和危疾是有年期的 供完就吾用供 那當然不是短期那頪
如果你投保一百萬人危疾 中了保障的其中一項就賠 ...
買五百萬危疾,一個月要好幾千蚊?

男爵府

引用:Quote:原帖由+WWT1234+於+14-01-28+發表唉

原帖由 fathippo 於 14-01-28 發表
所以3,4,50歲買都唔貴,但去到退休後就好貴!到時無嘢做又要兼顧份醫保,cut 咗去又無保障,轉plan 又太 ...
醫療保險跟年齡加價是正常,買開既好處就是容易d續保。

醫療保險如果公司有包,我就吾會考慮自己再買,退休前已經有儲蓄,安排好自己財務,吾使靠保險。

男爵府

引用:Quote:原帖由+ismandy+於+14-01-28+發表買

原帖由 fathippo 於 14-01-28 發表
唔需要買咁多卦⋯五百萬一定好貴,我諗起碼5、6千仲要供幾十年
其實保險都是用宜家既錢,買將來既保障,由於通脹一定存在,5百萬宜家看似多,將來未必夠。所以買了長期保險,效用會越來越細。睇返十幾,二十年前既保單,好少人買過百萬,宜家100萬保額都嫌少了。

男爵府

引用:傳統的醫療保險是付了出去不能收回來的,近

原帖由 jeffpoon 於 14-01-29 發表
傳統的醫療保險是付了出去不能收回來的,近幾年在巿場上出現了醫療融資計劃,除了可以供斷外,還有現金價值 ...
呢个就是我覺得有問題既地方,融資就是用宜家既錢買將來既保障,一定輸通漲。

例如我買100萬保障,呢个計劃點可以系幾十年之後俾返同樣購買力既100萬呢?

男爵府

引用:醫療融資要問局長有儲蓄成份醫療+要問問+有

原帖由 happymartin 於 14-01-29 發表
醫療融資要問局長
有儲蓄成份醫療 要問問 有事之后可否續保
局長有排未搞掂,要等。

男爵府

引用:我重有一份三萬美元的危疾,都係廿幾年前買

原帖由 WWT1234 於 14-01-29 發表
我重有一份三萬美元的危疾,都係廿幾年前買。廿萬港元响今曰唔知頂到幾耐。

最大鑊係廿幾年前就得十幾種疾 ...

首頁

尾頁

跳至