時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆:我好可憐個12歲小朋友同呀婆!

非法逗留香港,唔係殺人放火,不過都係犯法,係罪犯。

Btw, 佢講既故事點知係咪真?

之前果個媽咪搵bb,都呃晒同情心啦! 知道真相之後,真係信佢一成,雙目失明。

可能佢父母俾低幾百蚊個阿婆,俾佢個仔住幾日,一早教定佢地作故仔呃張身份證,如果成事再俾幾百蚊個婆婆

ivory0915    發表於 15-5-22 09:15
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:我知一開post 實比大家閙死!我知我想法,

原帖由 songabchuk 於 15-05-22 發表
我知一開post 實比大家閙死!我知我想法,同價直官,同大家好吾同!真係吾好意思,但我見咁多JM閙佢吔!所 ...
你真係愛心爆棚

如果攞支槍去打劫殺左個職員單野,個劫匪係為急搵錢醫病危父+體弱母+車禍妻+缺陷兒,咁你同情佢嗎?

另一個故事...

一間面包店,有日有個人偷左個包,俾店主捉到,佢話自己舉目無親,又意外無辜失去工作能力,餓到就死,於是店主放佢走仲送包俾佢食,記者大讚老闆好人。第2日大批身無分文既人大搖大擺入面包店拎面包食,由於人潮太多,踩死左幾個拎住錢入去買包既顧客,店主呼籲死者家屬要包容。

teapothung    發表於 15-5-25 21:10
falalala    發表於 15-5-23 01:19
moonpie    發表於 15-5-22 14:33
cdx91    發表於 15-5-22 13:31
50246419    發表於 15-5-22 13:14
happyfeet    發表於 15-5-22 12:44
rainstarwater    發表於 15-5-22 12:35
Soccer    發表於 15-5-22 12:34
mobchan    發表於 15-5-22 11:33
Arielchan    發表於 15-5-22 11:03
DonnieBB    發表於 15-5-22 10:28
BlairHo_2015    發表於 15-5-22 10:05
girlbear    發表於 15-5-22 10:02
KenHim    發表於 15-5-22 10:02
LadyMacbeth    發表於 15-5-22 09:32
99dogdog    發表於 15-5-22 09:22
ivory0915    發表於 15-5-22 09:15
annann246    發表於 15-5-22 08:49
R.Lau    發表於 15-5-22 08:44
magiee    發表於 15-5-22 08:38
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:心動不如行動,唔使等政府批,樓主快d聯絡

原帖由 Winnie 於 15-05-22 發表
心動不如行動,唔使等政府批,樓主快d聯絡生果報話包佢食、包佢住同包讀書啦

...
仲要包埋以後千萬個同一理由留港既大碼小朋友

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siumeow 於 15-05-22 發表你

我可能同情心太多,但如果lee個故事主角係自己,咁又㸃!!無人想比人同情,只是lee 個世界,吾係人人都幸 ...
如果主角係你自己??

即係如果你有病危父+體弱母+車禍妻+缺陷兒,你覺得氣拎槍去打刧,就算殺死左一個小職員,大家都應該同情你?

即係覺得無其他方法,就可以犯,仲要俾埋同情分!

咁弊啦~天與地咁食左個frd, 都無可厚非啦~

咁d小三仲慘,佢愛到不能自拔,佢真係唔想架~偏偏上天安排佢只愛人地個老公,不能愛上其他男人了! 做人情婦好慘架~

呢單case係咪得留晌香港呢個solution? 點解唔叫b6晌b6搵間寄宿學校俾佢?

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:同情還同情,但為左滿足同情心去徇私,唔秉

原帖由 pppsze 於 15-05-22 發表
同情還同情,但為左滿足同情心去徇私,唔秉公處理,可以令一個制度瓦解。

相關部門同尊貴嘅議員絕對應該諗 ...
咪就係! 大陸人就係咁,唔排隊,唔守規則,就係中意插隊,仲要唔俾錢。

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:福利何止解讀係讀書咋,就算讀書啲項福利,

原帖由 elaine_20hk 於 15-05-22 發表
福利何止解讀係讀書咋,就算讀書啲項福利,樓主你又知唔知1個小朋友每年耗費幾多公帑啊,除左讀書,仲有醫 ...
Agree!

養到佢要減肥,難為非洲小朋友皮黃骨瘦!

betty wong 單野直情係illegal immigrant, 又拎到身份證,咁以後可能成船成船咁黎香港!

好似以前越南船民咁。

以前都仲有地起難民營,而家d天價私樓都豆潤咁細。

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 啫喱黃 於 15-05-22 發表我覺

原帖由 TAKTAKB 於 15-05-22 發表
其實佢地好叻,因知留港7年可拿居港權,所以呢個時候出來自首,政府奈佢唔何

...
佢係聲稱留左7年,鬼知佢住夠7年定7日Only。

再者又話佢父母搵唔到,鬼知佢真搵唔到定故意暫時唔搵?

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 songabchuk 於 15-05-22 發表

原帖由 honeyt 於 15-05-22 發表
Um......樓主⋯⋯你諗嘢貼近現實多dd,唔好加咁多 fantasy 啦。可能第時佢變殺人犯呢。可能佢好似放火燒死 ...
個職員真係死得好慘!

而家仲放個兇手黎香港週街走

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siumeow 於 15-05-22 發表你

我可能同情心太多,但如果lee個故事主角係自己,咁又㸃!!無人想比人同情,只是lee 個世界,吾係人人都幸 ...
樓主,其實我都係小朋友黎架~我爸爸走左去,我媽媽丟低左我,我身世好可憐,我一定唔係呃你。

起碼我有相為証,身如柳絮隨風擺,點睇都可憐過個肥仔啦!

我而家急需1萬蚊生活費,你一定會幫埋我架~係咪?

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:KT0603 發表於 15-5-22 09:51 早晨!

原帖由 mok239 於 15-05-22 發表
Morning !
我唔明,既然佢老公無工作,點解唔係老公湊仔,反而手緊到死都仲請工人?

唔洗返工,有工人洗,緊係呃晒d錢都唔願走啦~

樓主係咪邏輯有問題?白撞入佢公司話趕住拎錢救命,會唔會清埋公司櫃桶送錢俾人?咁真係好難留低

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 嫻姐(Han) 於 15-05-22 發表

原帖由 chan_chi_mun 於 15-05-22 發表
法治何在呀?佢跟本就是illegal immigrant,點可以咁樣比佢居留權?
條: 13 批准非法入境者留下的權限 30/06/1997
處長可隨時授權在香港非法入境的人留在香港,不論該人是否已被裁定犯該罪,但有關授權須 受處長認為適當的逗留條件規限,而第11(5)、(5A)及(6)條須對該人適用,猶如對根據第11(1)條已 獲准在香港入境的人適用一樣。

以上係香港法例115章入境條例。

即係話入境處處長可以決定。

11(5)條:

處長可隨時向任何人(享有香港居留權或憑藉第2AAA條擁有香港入境權的人除外)發出通知 書,向他施加逗留期限以外的任何逗留條件。

即係處長可以俾佢留低,俾個居留權佢,亦可以對佢加任何逗留條件…例如永遠唔可以申請其他內地人士來港定居(佢聲稱內地無任何親人),不能領綜援(傷殘除外)etc.

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:唔知樓主睇左段片未呢

原帖由 cassie0025 於 15-05-22 發表
唔知樓主睇左段片未呢? 真係好想個佢睇完後有咩回應!
佢可能話

殺人犯都可能唔知幾時突然良心發現,成為地藏菩薩,救萬民於水深火熱丫麻~所以唔洗殺人犯坐監架! 你知啦,坐監好慘!

佢而家好似技安咁姐,其實佢仲有0.0001%時間係心地善良架~

我是一隻喵

首頁

尾頁

跳至