跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 第二胎既媽咪, 請進 !

同意呀, 我同老公都係咁諗, 但有時真係無計...之前比99揍又咪激鬼氣 咩都比個女食, 又成日帶佢去飲茶, 食嘢又唔用口水肩, 我每晚揍個女時, 佢D 衫都係一撻撻o架...

所以最好都係自己揍....但無計...

kcho2 寫道:
勞氣、煩同怕工人比脚指BB食
都是我地唔想請工人的主因之一。

大宅

Meisuen,

唔好咁擔心啦! 依家你產檢密左咪可以成日check 住bb的情況, 你可以安心d, 放鬆d 呀! 加油!!!

大宅

大家都要保重身體呀, 依排又凍又熱, 好易病...我就touchwood 無病, 但5.1果日帶左囡囡去維園玩, 玩左半個鐘, 就有了11粒蚊"難" 依家好痕呀... :-( :-( 好彩阿女無比蚊咬...

靖嵐,
我個醫生(私家)平時都有同我照4d, 都唔會特別收貴, 都係每次約$800, 仲有一只dvd(係由開始到生都有記錄), 又有相(不過是黑白...)如果你想照, 我問下佢如果你只是照一次要收幾多呀, 我今個星期五去睇呀~
我諗2d 就只係照到黑白果種, 而4d就係照時醫生向前後左右"肉"都可以見到bb架, 仲好清楚見到bb個樣

Meisuen,

好囉, 順利過關, 我就要等30週去醫院飲糖抽血呀, 因為我媽咪有糖尿, 所以我上一胎都check過兩次, 希望飲完唔會嘔啦...
你唔好理你老細咁多啦, 佢又唔抄得你, 你咪做又36唔做又36咁樣, 佢都無你予啦...我都係咁o架依家~

callyclaire,

welcome!

大宅

我都無心機左好耐啦...e 期仲成日想返屋企見住個女tim...

不過大家覺唔覺e 胎d 時間過得快左, 話咁快又唔個幾月了...仲有四個幾月就生, 好緊張呀...

callyclaire 寫道:
哈, 各位...唔知點解好唔想番工咁~ 冇咩心機啦已經~

大宅

我e 排開始覺得下身好"聚", 我仲未問醫生, 因為c+同政府都係月尾才會睇, 有d 人話我陀得底, 咁會容易d生, 但我又驚陀得底會唔會容易早產o架 有d擔心呀....

你地會唔會有e 個感覺呀

大宅

我上一胎都有D好似乾左既母乳, 我以為生左後就實有啦...點知...有就有, 不過唔夠呢...我餵人奶+補奶 一個星期咋, 一唔餵就無脹了 :-( :-( 今胎都會儘力, 都係希望小B 健康D 啦...

大宅

kcho2,

你係咪講果D 媽媽奶茶呀? 我在荷花見過, 但阿媽話唔洗飲E D, 我上一胎都只係飲魚湯, 但都係無奶...

有無人試過飲媽媽奶茶? OK嗎?

我諗我上一次失敗既原因係自己太緊張, 成日唔記得飲水, 又少食蔬果先無奶...果時99又話食近人奶+補奶用奶粉唔得, BB會肚痾, 咁有一晚又真係見到BB痾左幾次, 咁老公話不如放氣啦...咁就無餵了...之後才知初乳係會有輕瀉作用, BB可能在每餐之間都會有大大...同埋原來我99生了三個都無餵人奶, 佢都係聽人講, 自己一知半解 今次我唔會理佢講咩, 因為知佢跟本就唔識!!

上次我諗住慳錢, 所以只買了PIGON 手泵, 好累呀, 泵到隻手好痛, 有次泵得大力得濟泵到出血呀!!! 咁次我諗可能會買個電泵, 睇下到時BB展有無折

灰熊寶寶,

希望你快D 好番啦 加油呀!!!

大宅

kcho2,

今次一齊努力啦!! 要做一個成功的奶媽呀

我地咁次要飲好多好多水至得!! 我諗如果唔得先試其他方法, 始終水係最天然的..

mansonwai,

我今次會飲多d 水, 同自己放鬆d, 但之前我成日都怕bb食唔飽, 因初初都係唔夠奶, 好擔心呀, 我諗咁次都可以會係咁....

我見yahoo都有呀, 都想買, 但就怕買2手的會dirty 呀....有辦法可以好好撤底清潔, 等自己用得安心呢?

大宅

mansonwai,

恭喜哂呀!!

講起仔定女, 我比我個e生激死, 我三個月時照到係仔, 四個月時話係女 (咁佢就話要等bb大d 先照得清) 到了五月佢話係女, 咁我地先正式同人講bb係女, d 朋友都問我, 究竟醫生照清楚未 好彩我同老公一早講好, 無論係仔係女都一樣會咁開心, 所以都無咩所謂 不過當然啦, 我大果個係女, 如今次係仔就更開心呀 :mrgreen: 都係果句... 無論仔定女都係上天比我地最好既禮物!!!

我都要多謝哂各位媽咪, 話比我知點可以成功做個好奶媽!!!

大宅

三個白白豬,

其實我地都覺得有點奇怪, 因為三個月照時, bb打開左對腳, 我地都見到bb正面, 除了bb臍帶, 臍帶下面仲有d 嘢, 之後第四/第五個月時, bb對腳合埋, 咁醫生就由下面睇上去, 咁醫生就話見到有女性的東東, 咁佢咪話bb係女囉...

大宅

我都仲有一個有關餵人奶問題呀~

就係生左bb 頭三日媽咪係未有奶, 咁你地之前係點做o架, 係比奶樽補奶粉還是用針筒or 其他方法...

因為我之前在醫院時, 未有奶, 同埋bb有黃, 所以姑娘就同我用奶樽補奶比bb, 但有些人又話bb用開奶樽食就唔會埋身食...

大宅

JuliaCheng,

可能係啦...

我醫生部機係"肉"住睇時係黑白, 到醫生找到個好角度fix 左再整先會有顏色同4d, 所以我都唔知佢照真未...我今個月尾又去照, 唔知又會唔會唔同結果呢...

大宅

係呀, 係呀, 我有朋友都係4-5年前在QM 飲糖水, 佢話好難飲, 好杰o架, 飲完仲唔可以嘔..., 但我生個女時 (05年)去qm 飲已經係加有lemon juice 啦, ok 喎, 我飲完都無嘔, 但我都係在今個月中要去qe 飲呀, 唔知會唔會好難飲呢...到時飲完話你知呀!!!

EllieTo 寫道:
ctbaby,

我4年前飲果陣真是好難飲,但今胎醫院會在糖水中加少少lemon juice,即刻好飲好多 好似超甜檸水,ok gar 不過唔知是否每間醫院都一樣。
[quote]
ctbaby 寫道:
尋日返左QE第一次見醫生,約左下星期照u/s,又約埋月尾要驗血糖.想問個d糖水係唔係好難飲架?

不過都好鬼衰,呢d所有checking都要每次當入院要比$150,香港的醫療真係冇得救,自己香港人都要呃錢.
[/quote]

大宅

ctbaby & cancanmama,

要空肚飲o架, 在之前果晚12:00開始不可進食 (只可飲水), 直到第二朝做完所有嘢先食得嘢o架

qe 約左我8:30am 到醫院日間病房做, 在飲糖水之前要抽一次血, 抽完血後要在5分鐘內飲完佢要你飲果杯糖水, 等兩個鐘後又再抽一次血, 就完成, 都要半日時間o架, 因為咁多個小時都無食嘢, 所以我到時會帶定面包, 抽完血食囉, 同埋我都會帶定小小糖, 如果見暈就立刻食囉...

因佢只係需要大約半日時間, 所以應該只會開半日醫生紙...

我之前在qm 飲過兩次糖水都無嘔, 只係在等抽血果兩個鐘就好悶囉...

qe個姑娘同我講, 雖然我係公務員家屬, 但因為要在日間病房做, 所以到時都要比錢呀...

大宅

我昨日終於去左QE 抽血驗血糖啦~ 佢地約左我8:30AM 去, 但因為我早到左, 要在外面坐左一陣, 入到去之後見到D 姑娘個個都好忙, 結果我在入面都等左差唔多半個鐘才抽第一次血, 抽完就入一間房飲糖水 (D 糖水雖然無好以QM咁有加LEMON JUICE, 但都係開浠左, 所以都好易入口) 飲完要同登記處既姑娘報時, 我9:15飲完, 佢就叫我11:15 再抽血~ 因為之前都知道要等兩粒鐘, 所以我都帶左遊戲機去打 老公就帶左書去睇~

不過抽第二次血時, 姑娘都係同我抽之前果隻手, 但就抽唔到, 攪到我好"比"呀 :-(...咁佢先同我再抽另一隻手囉~ 抽完後, 兩邊手都有D "比" 呀 :cry: :cry: ~

可能空肚之餘, D 冷氣又好鬼凍, 我著左外套都凍到震 , 所以抽完血就立刻去左醫院餐廳食左個飯個身先暖番~ 如你你地都要到QE抽血就真係要帶多件外套, 最好帶少少暖水到時飲~

整個費用係$150, 但因我係公務員家屬, 入院時比左GF181 佢, 咁就只收$49~

大宅

ctbaby,

可以週圍去, 不過因為姑娘會早5分鐘叫名提你再抽血, 所以要預時間回去, 加上到時係空肚的, 所以都唔好行咁遠, 可能行行下會暈...

其實飲完糖水後佢會叫你在一間房等, 果間房有電視睇的~

JuliaCheng,

我都試過行行下腳軟, 要小心呀~

大宅

Meisuen,

我都係腰痛得好勁呀, 有時訓訓下連轉身都好痛, 但通常在晚上好痛, 早上就無咁痛, 唔知係咪因為白天我地返工坐得多呢...

首頁

尾頁

跳至