自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

每年公司都會抽月餅,,人人有份永不落空。我部門有個同事同manager無入房抽, 我部門有條友幫佢兩個抽,同事就抽到美心流沙奶皇月餅(全公司得1盒),manager就抽到傳統普通月餅。抽到奶皇月餅果個好識做人,主動同manager交換想問大家如果依件事發生係你地身上,會交換嗎?利申:我就唔會換, 最多俾1個manager(1盒有8個)

侯爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

tester5 發表於 19-9-9 16:49
可能你同事想食傳統呢(我係架,我唔太喜歡奶皇),你點知人心果句係點?
但你比一個manager,你仲蝕過你 ...

同事奶皇月餅都like

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-9-9 16:52
唔會,為咩?擦鞋?

main point

侯爵府

ilovemagao 發表於 19-9-9 17:00
吾會....都吾知個Manager鍾吾鍾意奶黃月
佢問到先會換

我相信當時情形係manager拎到張傳統月餅券之後表現出唔太like既表情, 所以..........

侯爵府

yurijm 發表於 19-9-9 17:04
原來係咁
你一早講埋呢幕
可能好多jm即轉肽

如果發生係我身上, 我唔換又如何? 始終自己都like食, 我唔係評論其他人...無理由要自我犧牲?

侯爵府

cindy618 發表於 19-9-9 17:06
我反而覺得幫手抽中嘅嗰位,無人送起碼一兩個月餅佢嗎?

佢笑笑口話原本想暗雅底同個奶皇月餅同事交換tim, 不過當然係老吹

侯爵府

milau 發表於 19-9-9 17:07
你意思係覺得他用美心流心來擦鞋?

當然唔排除有依d成份, 我唔係想有爭辯, 只係想了解下而家d人既心態, 有人會換有人唔換, 想知如果發生係自己身上而又無換係咪唔岩?

侯爵府

yurijm 發表於 19-9-9 17:09
你眼中係自我犧牲
我眼中係你同事保護自己

我覺得有d做壞規矩, 即係話如果下年輪到我係咁咪又要交換?

侯爵府

ymlchau 發表於 19-9-9 21:21
呢個咪識做,你咪唔識做囉,比多個?你覺得經理會要?算吧啦!人情世故是複雜的事情
...

你誤會了, 我係話假設盒奶皇月餅係我抽到既話, 我最多只會俾一個manager, 而不會成盒交換, 我自問唔會擦鞋, 就算識也不會擦

首頁

尾頁

跳至