爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 單車, 那裡買平??

我聽完早輪段新聞之後都盡量唔踩行人路啦, 都離哂譜既, 有車牌就要扣3分, 真係唔公平, 佢不如捉埋行人亂過馬路有車牌一樣要扣分丫?! 政府想抄多d牌增加庫房收入o者, 估唔到會搵踩單車人士黎開刀!

男爵府

乜咁唔好彩! 係踩緊單車撞定行緊俾佢撞架?

男爵府

呢d就真係應該罪佢錢扣佢分啦

男爵府

dom 兄, 呢部同你部同一牌子, 好似都幾正咁喎!!

男爵府

原來有分上落山, 咁我部唔知係咪都係downhill車, 頭叉係downhill !

估唔到支頭燈咁快壞, 唔知點解佢會冇開都係度扯電, 尋晚踩時支頭燈唔著, 以為冇電, 番到屋企換左電, 跟住都冇著過, 幾個鐘後睇下, 好暗, 已經冇左好多電, 再過幾個鐘再睇, 已經冇哂電了, 真化學 :evil: :evil:

男爵府

哦~原來仲有咁多分類,

我唔會踩入山架, 做咩要踩入山, 玩越野障外?

男爵府

哦~原來玩呢d, 在電視都睇過, 我就冇乜興趣啦, 而且我部cheap野dun得兩dun散都似!

男爵府

乜咁貴架!?

真係橋, 我今日都去睇單車黎, 因為部next俾左我侄仔踩, 而家要買過架! 睇黎睇去卒之揀左兩部,

選擇1) 買番next=$470.
選擇2) 唔係好記得乜野牌子, 鋁合金硬架車, 只有前避震, 好鐘意佢個shimano o的o得波, 好型仔, 呢架要$600.

自己覺得講外型始終都係next有前後避震睇落好似靚仔d, 但係部硬架車就輕d, 快d, 只差舊零水, 都唔知揀邊部好, 而家冇單車踩, 呢兩日都落雨, 諗住聽日or後日一冇雨落就要去單車舖踩部番屋企啦, 兩位比d意見丫!

男爵府

睇過應該真係鋁合金, 唔係solar, solar硬架都有, 都係六舊, but個波制好雞, 另有架solar頭尾避震就八舊, 個波制又係好雞的(雖然係shimano波制), 可以換, but of course要+$!

老細都話可以裝上腳踏俾我試下, 不過我冇試!

我都係傾向買番部next, 因為平, 其他差唔多價錢o個d個款都唔夠next好睇! 同埋踩開都ok, 如無意外聽日都係去踩部next走......

係呢bigironman17買左車未呀? 買左部咩車?

男爵府

今日都係去買番部next, 都係黑色! 同舊o個部一樣, 唯一唔同係+小小$換了seat & 腳踏.

我唔加籃架, 加左籃好似好leung咁, 都冇乜野要放, 有時買下野都係掛係牛角度就算! 乜而家好興踩solar送外賣架? 我都冇乜留意, 以前好似多數鳳凰牌......

男爵府

好型喎, 睇落好......薄咁既? 係咩質地? 軟or硬架?
咁正既野如果擺街, 我諗唔使10分鐘就俾人偷去......

男爵府

乜唔係"林"個d舒服咩? 不過睇落真係好型, how much?

男爵府

激死我啦, 今日日光日白鎖部車係街, 幾個鐘後番去拿車, 發現個尾輪攝住左個brake, 推都推唔郁, 好彩單車舖就在附近, 唯有"豆"起個尾黎推, 去到老細同我鬆開個尾brake睇睇, 一轆就睇到成隻鈴"拗"哂, 佢話可能被人伸左腳, 再睇真d前輪原來都有d"拗", 不過好輕微, 佢話可以幫我執番正, 但係後鈴就冇得救, 結果換左隻孖浸鈴=$140, 執番正前鈴就冇收我$.
唉! 呢部車買左幾日就賴野, 好慶呀.......

男爵府

我架車冇單車店label架, 附近得一間單車店, 係我幫親o個間, 會唔會係單車店做就真係不得而知, 至於個位我泊左年幾都未出過事, 我諗冇乜可能估到係咩人做架啦, 將會永遠成為一個謎 :evil:, 不過我就覺得好可能係條友想撻我張seat, 我換了next o個張原裝seat位, 平時o係街見d next好多都唔係原裝位, 但係被我鎖住, 可能條友撻唔到就伸番兩腳啦, 正pk :evil:

ChunChun_Daddy靚車泊街真係非常之咁危險架, 不過破壞就唔係經常, 係我黑仔姐, 多數都係偷車, 單車店老細同我講佢有個客$2xxx買的新車, 才踩了兩日, 就在元朗被人偷左, 只係買個飯盒時間, 出黎就見倒自己架車俾人踩到街尾, 睇住佢踩走, 真係喊都無謂, 咁都未算, 轉頭買過架, 再加多把勁鎖, 一樣俾人偷埋, 兩次都係日光日白, 你話猖唔猖狂?!:evil:

男爵府

咁就係啦, 可以咁講:擺得係街真係預左俾人偷, 搏架咋 呢d野搵999都冇用啦, 佢地最多咪去o個頭巡o下, 架車實唔洗旨意搵得番, 唯一可以做就係好似我咁, 上網吹o下呻o下:cry:

我諗屋苑單車位會安全d卦?! 我都係擺大廈既單車位! 到現時為止都仲未出事, 希望以後都唔會有事啦, 隔離有幾部靚好多, 我諗起碼2千幾, 都係得一把普通鎖, 我就用兩把, 揀黎偷都應該唔會揀我部卦......我諗 ?-(

男爵府

冇錯, 只需要好細把鉗就攪掂...
單車店老細話有d鎖用指甲鉗都剪得斷...... ?-(

男爵府

佢話o個d鎖入面係由好多條幼鋼絲繞成, 好似電線咁, 續條剪斷佢, 聽落都唔係冇可能?! 但肯定冇賊會咁偷單車法啦!!

你就好啦, 如果屋企有地方擺單車, 我都想改靚部車呀! :cry:
而家夏天, 雨季又黎緊, 遲d仲多蚊呀, 好似我去釣魚咁, 唔噴蚊怕水真係唔掂呀, 不過踩單車會出汗, 蚊怕水會失效, 試下驅蚊貼丫, 我用過都ok架, 一塊唔夠可以貼夠兩塊 :mrgreen:

男爵府

要架, 依家d蚊咁鬼恐怖, 又革格熱又日本腦炎又盛......

男爵府

好似幾好玩咁喎, dom兄有玩開?

後面介紹的車直頭貴到離哂譜, 個價錢己經可以買部平平地又唔錯既私家車了, 如果買電單車己經可以好正添呀, 又或者買部1DsII......

男爵府

可能o個幾部係鎮店之寶, 其他o個d可能全部係next

首頁

尾頁

跳至