少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有能力,吾长進,净系識打机,吾聽教,吾識

原帖由 syschan 於 15-01-26 發表
有能力,吾长進,净系識打机,
吾聽教,吾識得珍惜身邊所有

唔好咁灰心啦,明白你好嬲好心痛,但有時勉強冇幸福,唯有放開下等佢自己開竅,作為父母只可以盡力,將來係點就要睇佢自己造化。

有時都覺得人係天生犯賤,見唔少父母對仔女照顧週到,樣樣安排好,但到頭來孩子都係唔懂得珍惜,反叛激心,不懂感恩,調轉反而惡劣環境下成長嘅孩子就比較成熟,生性,好似今日新聞15歲被爛賭父親斬果個,唔駛點教都好生性,唉!
或許呢d就係成長嘅代價

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 au6822 於 15-01-28 發表Hell

原帖由 syschan 於 15-01-28 發表
哎╮(╯▽╰)╭
已经中学喇。。。
mud 做人吾系应该越来越進步的吗?
比d耐性,係會進步嘅不過可能要等,有時人係要受下教訓才會成長。我仔中五,去年都係打機打到癲,今年都仲打緊,但我唔會勞氣啦,只會響佢心情好嘅時候講幾句,我相信佢知道自己做緊咩嘅,明顯見佢今年著緊過舊年,剛ut 完又考得唔差喎,不過仲係好懶,絕對相信佢肯勤力d一定更加好。
jm 唔好將 focus 放響佢度,放開手,或許會有另一片天空。共勉之!

珍珠宮

引用:Quote:syschan 發表於 15-1-26 23:51 有能

原帖由 au6822 於 15-01-28 發表
Hello syschan,

請問你小朋友幾大 ? 我個仔 11 歲, 同樣係無責任感, 無自理能力, 打機無節制.. 我只好同 ...
11歲響你仲可以控制嘅範圍內要嚴禁佢打機,尤其網上連線遊戲,好似毒品一樣,一發極難收拾,小心呀!

珍珠宮

引用:Quote:wendy_jed 發表於 15-1-29 16:31 回

原帖由 syschan 於 15-02-02 發表
how old is your son...?
10 years old ?

我細仔10歲,大仔高中
教小朋友父母都要不繼提升自己eq先得,見招拆招,我都在不斷學習中。大家都要加油!

珍珠宮

引用:Quote:wendy_jed 發表於 15-1-29 16:31 回

原帖由 syschan 於 15-02-02 發表
how old is your son...?
10 years old ?

樓主唔好太灰心,大大下通常會生性番,比d時間佢地,響佢心情好時先同佢溝通,只要佢地唔學壞,佢地係明白父母嘅苦心嘅。
我仔去年打機都打到癲晒,欠交功課嘅數量嚇死你,老師話佢入電腦都有排入
不過我都冇乜鬧佢,忍耐住,佢老師直頭話唔補番d功課唔比佢升班添,但佢考試又唔係好差,結果又比佢升,見班主任時最攪笑係佢老師笑住話佢呢d讀書態度好快有報應架,我都唔知好嬲定好笑,我淨係同佢講你自己諗啦,條路你自己揀,我相信你知自己做緊咩嘅,今年升班後我仔明顯收斂左,UT成績都唔算差,雖然都仲係打緊,但總算佢開始著緊自己,我都見倒曙光。
樓主放開手或許會有另一個天空。加油!

au6822    發表於 15-2-4 17:23

珍珠宮

引用:身同感受, 大家一起加油吧, 希望在明天.

原帖由 Ahling2004 於 15-01-28 發表
身同感受, 大家一起加油吧, 希望在明天.

你仔仔好d未,近dse 佢地應該會收斂d,著緊番少少,唔好放棄,可能真係希望在明天。

珍珠宮

引用:打機打到每年賺幾千萬你就又點睇

原帖由 cheong0130 於 15-02-03 發表
打機打到每年賺幾千萬你就又點睇
真係有呢d人架,不過唔多囉!
做父母嘅只可以退一步,想想 - 那個少年不輕狂?跌過方知痛,人生有時要親身經歷過,佢地才會有所體會/才能成長。

珍珠宮

引用:剛剛才同我家個條柴嘈呀,

原帖由 142526 於 15-02-03 發表
剛剛才同我家個條柴嘈呀,
唔好咁啦,冇咁大希望就會冇咁大失望。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-02-03 發表

原帖由 syschan 於 15-02-04 發表
靠写打机程式, 成功就赚够你大把身家。
这个活生生的例子, 曾经窮到得幾百蚊過日子又有边個知道丫。。。
...
孩子將來會變成點冇人會知,做父母嘅當然希望指引佢行條光明大道,但人生有時係要經歷下考驗,跌過痛過方能感受到,做父母嘅唯有在背後支持下佢,幫下佢。
呀Q精神d去諗,好似我仔都係因為打機而發現佢對電腦有濃厚興趣,所以高中選科都揀讀電腦,佢而家嘅目標都係想考入大學主修電腦,作為媽媽我只可以支持佢,比意見佢,但將來係點就要睇佢自己做化啦!

珍珠宮

引用:點解唔喺電腦set 密碼?要做功課時先開俾佢

原帖由 珠媽 於 15-02-10 發表
點解唔喺電腦set 密碼?要做功課時先開俾佢,根本問題找解決方法就係從佢哋年幼年就唔好以買遊戲機作仔女嘅 ...

你小朋友仲細當然易控制,但上到中學又係另一回事,少d引誘當然問題會少d,但唔代表禁止就一定唔會發生問題。
我大仔中三前亦唔打機,初中成績亦好,但大大下就會受朋輩影響,唔係你想像中咁簡單,禁止就可行。我細仔今年十歲,相反我有比佢玩下,但會用哥哥例子作反面教材,咁樣反而令佢自己更明白乜野先係最重要,想先苦後甜定先甜後苦。哥哥果種瘋狂佢看在眼裡,所以細仔反而鍾意睇書,玩其他野,有時真係要經歷過先會明白架!

珍珠宮

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 15-2-11 08:23 你

原帖由 珠媽 於 15-02-11 發表
我仔就係睇住我老公打機的瘋狂程度看在眼裡,再反思吓,再睇到勁打機嘅同學D成績日漸退步,所以都肯同我配 ...

妳老公做左反面教材
不過咁都幾好喎

珍珠宮

引用:洋蔥頭女媽咪,我仔也是中五還要是重讀生,

原帖由 N.Y.P 於 15-06-15 發表
洋蔥頭女媽咪,我仔也是中五還要是重讀生,今個星期四開始考試,還未開始温書,死未!我仔以前都好沉迷打机 ...

好耐冇入黎因早排忙住跟細仔考呈分試,好攪笑,我大仔尋日居然同我講,佢已經過左青春期啦!見倒細佬駁嘴仲話佢呢d咪小學鷄囉~青春期呀,我寸番佢早兩年你咪一樣勁衰,佢話我過左啦,比佢吹賬

昨日同仔行書展,係大仔自已話要去買 paper 黎操,希望dse 部份可以操上5. 我唔理得太多啦,雖然佢日日都仲打緊機,我見佢有時打完機成 12點先做下野,但佢已經大個仔其實好清楚自已做緊咩嘅!作為父母只可以響適當時候支持下佢。

jm 比d時間你仔仔啦,多關心,多溝通,悔氣說話盡量少講,響佢心情好嘅時間同佢頃下將來,明年如何打算?唔讀書咪揾門手藝學囉,只要唔學壞,行行出狀元,父母都要調節心態,冇咩大不了啫,但切記大家一定要保持良好關係。
我同呀仔講,無論咩事都好,有事一定要同我講,父母經驗始終比你多,問題一定有辦法解決,要比信心孩子,雖然好似好老土,但我相信孩子心裡係明白架!

首頁

尾頁

跳至