自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Anka 發表於 23-10-19 11:56
呢啲已經叫做畀錢可以去
有啲係綜援優先
想去都冇得去

係,有啲補習/課後託管,你唔係低收入/綜援戶冇你份添

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

歌莉亞 發表於 23-10-20 09:08
我相信, 我哋香港人點會為兩萬蚊而去生仔! 養個細路兩萬蚊?咪開玩笑啦!
嗰班攞緩助攞著數嘅生完有政府養, ...

政府話鼓勵生育,佢究竟有冇了解過,低層係博命生,唔敢生嘅係邊類人,雙職家長/中產或以上嘅人點解唔願生,政府究竟有冇心去了解。

生仔容乜易洗鬼你施捨2萬蚊咩,個問題係佢哋缺乏支援,照顧上出現好多問題呀。
呢班在職場上努力工作交稅嘅家長,育兒冇配套冇資助樣樣要靠自己,雙職家長冇人湊小朋友又要工作,坊間極之缺乏幼兒服務/課後託管,有啲課託低下階層又係優先,雙職家長自生自滅點敢生,政府衹著眼低下層,根本完全漠視其他人真正嘅需要。

話生仔有兩萬蚊又優先上樓,政策全部鼓勵人向下流, 一味衹識向中產開刀,要知道趕狗入窮巷最終有咩結果,中產唔再做韭菜任你割,有能力果班嘅下一代都走, 淨低嘅就係一大班低端人口,咁鍾意資源頃斜你哋自己分飽佢囉。

珍珠宮

taidou 發表於 23-10-21 11:55
Exactly, 亞女細時我唔想請工人,想搵間育嬰院都要排一年,所以幾唔想請都要請,身邊同事有一半係冇生小朋 ...

我已經捱過曬呢段時間,當年放工仲要趕去接仔,有次差啲pk,又有次響公司遲咗走去到淨呀仔一個,佢流曬眼淚等我,到而家諗起我都仲眼濕濕,又鬼有人會可憐你班在職媽咩 好彩我已經捱過咗,感恩仔亦好生性。
未上岸嘅JM 加油呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊