自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

英語能力都麻麻地嘅去教英文
香港以往都好奇怪,去教書嘅通常係成績唔算叻嘅,但薪酬全球嚟計算好高

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

亮亮@ 發表於 23-7-31 21:10
英文運用好嘅學生是

靠學校老師教得好?

讀書真係要靠自己,我仔都係咁話

珍珠宮

ensureyip 發表於 23-7-31 22:29
我有中同al連兩科合格都冇讀asso再讀自資學位,考多個教育文憑,做緊中學老師
...

有啲中學老師英文其實都唔多掂

珍珠宮

ensureyip 發表於 23-7-31 23:02
咁佢又唔係教英文嘅,大學又唔係主修果科,只係奇怪佢教到咩俾生

就算唔係教主科英文,但教得中學英文唔應該太差, 其實都有混水摸魚嘅老師 ,冇期望就冇失望

珍珠宮

Ritzmary 發表於 23-8-1 09:18
仲有1兩個職業都係成績一般但薪酬高,估計未來10年被大陸人取締其工種。
...

唔駛十年,你留意下就知,大學已經有唔少教授係國內人。

珍珠宮

亮亮@ 發表於 23-8-2 16:44
呢個係我個人意見啊!

主動學習 係習慣

認同你,越高年級自學能力就越重要,小學時期老師相對重要啲因為會教基本功,但上到中學好多時都要靠學生自己,老師角色衹係輔助你。

語文係須要長時間去浸,試想想一班咁多同學老師一樣教法,有人成績好好有人成績好差,當中基本功/能力/勤奮/主動學習就佔上最重要嘅一環,好嘅老師對能力較弱嘅學生有輔助性,但讀書要讀得好始終都係要靠自己。

珍珠宮

露比2006 發表於 23-8-2 08:49
唔知點解要去大班補習數就取到優良成績, 但在學校亞sir 教就只有合格,
其實都唔想洗錢
...

大型補習社通常係教考試技巧同tip題,呢啲學校老師未必會教。

珍珠宮

亮亮@ 發表於 23-8-3 11:01
係呀!

好可能自由廣場呢邊比較多:

唔係認叻,不過我仔話上到高中 學校英文老師真係無咩好教,想再上一層就好靠自己,語又係須要時間去浸,我仔DSE英文(閲讀.寫作)所有卷都係5星,曾經有老師問過我仔點解佢英文咁好,我仔答老師中學開始已經喜歡自學,當然由高小起英文閲讀量亦都不少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊