自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就算諗住只得1,都冇理由唔考囉 ,多一科點都好過少一科, 而且讀咗咁耐,唔考都對唔住自己啦 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YuYuMother 發表於 23-5-1 18:43
我仔係舊年DSE考生,佢都放棄左一科唔溫,同我講想skip,話成績唔會好。我仔考7科,skip一科仲有6科喺手, ...

樓主冇講清楚,究竟佢女兒修讀咗幾多科,如果衹得2x,而家打算衹考1個x,咁問題就好大啦,須知道大學好多學系係計Best 5 ,但基本入學要求大前提係要有6科,如果唔考1科,好多間大學嘅入場券都會拎唔到,希望佢自己睇清楚唔好理解錯,否則就大件事啦 !

如果樓主女兒係修3X,或者2X + M1/M2,咁缺席一個X嘅影響相對冇咁大,不過有考始終好過冇考,前途係佢自己嘅揀錯都衹能怨佢自己。

珍珠宮

YuYuMother 發表於 23-5-1 19:19
樓主最初開post有講報考6科,因為只計best 5,所以囡想放棄其中一科elective
...

咁就好大問題啦,好多網友都冇睇清楚就認同人哋唔考 ,細路女自己有冇睇清楚,一心諗住走精面 ,Good Luck 啦

珍珠宮

00marylee 發表於 23-5-1 23:32
我已和阿囡細心分析利弊,佢讀六科,唔考一科就根本連入大學既資格都無(雖然佢想讀嘅學校係33222),但無 ...

如果唔想讀呢科,就應該早早決定,而唔係臨陣退縮囉,其實只要盡咗力無論考成點都問心無愧, 而家臨陣退縮衹考五科,其實對自己都會有好大影響, 你唔搏又點知自己唔得呢,呢度都有網友仔女,之前學校DSE評1,但最終都攞到2, 如果你連試都唔試就放棄, 將來可能會後悔, 遇到問題就逃避,最終蝕底嗰個亦係你自己。

我哋為人父母,當然希望指引佢行條啱嘅路將來唔好後悔, 當然最終點行就要睇佢自己。
一分耕耘一分收穫,凡事都需要付出,我仔係去年DSE考生, 佢考8科用嘅時間唔少得過其他人,佢亦曾經想放棄一科唔使咁辛苦, 最後我仔都有堅持 DSE亦取得亮麗成績, 對自己咁多年嘅努力算係無悔了。

珍珠宮

歴屆DSE Chem 2+ 人數大約88% ,如果肯背下書拎2都唔算太難,但睇得出樓主女兒持放棄態度走精面,自己都唔肯努力都冇辦法。
DSE 考五科嘅人數唔多,六科都冇能力考好要逃避明顯個人能力都好有限 ,點揀真係睇自己做化啦 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊