自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+jessica0768+於+15-01-31+發

原帖由 cat10 於 15-01-31 發表
睇返我之前開個post 有提過⋯⋯⋯

主要係男朋友唔想(佢又澄清話唔係唔想,只係無辦法解決下都要住),佢 ...
如果將來你有小孩,做FTM又點解決呢?
到時冇家用比,會否趕你走?
我只覺得你男友好計較,亦介意你比佢有錢。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-01-31+發表

佢話我應該要俾,就係因為我住響度都要食又水電⋯⋯⋯
其實同奶奶一齊住比少少家用唔係問題,反正一、二仟一個月當share家庭開支或比老人家飲茶也好,只是一個小數目。問題係你是否住得慣?另外,結婚後兩公婆的日常開支又點解?出外食飯又是否要一人計一半?將來有小孩開支又點計?講得難聽啲,買盒套係應該邊一方負責這開支?
我覺得大家太計較了。正如大家話齋,結來為乜?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sumlam+於+15-01-31+發表你男

無首期,之前儲左幾萬?去旅行求婚同買戒指,佢話用晒d saving, 要由頭再儲過

...
你都30啦!你男友幾多歲呀?得幾萬saving?

睇怕要有情飲水飽!

其實你男仔咁計較又縮骨,冇理由得咁少saving喎!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+LEE-Baby+於+15-01-31+發表要

我男朋友都話第時俾佢媽媽湊

但我同你一樣知,一定唔得。佢媽媽有病都唔戒口亂食野,食野一d 節 ...
其實你男友意思係,佢一定唔會完全負起頭家的開支,你亦都不可以唔做嘢等佢養。老實講,如果你能接受一個無承擔的人,亦願意自己去承擔這頭家,在這𥚃大家講乜意見對你已不重要,你已經有自己的決定。可能只是希望在這𥚃能搵到一、兩個知音人。

珍珠宮

引用:之前你開post咁多jm勸你唔好為嫁而嫁你係唔

原帖由 竇漪房 於 15-01-31 發表
之前你開post咁多jm勸你唔好為嫁而嫁你係唔係唔明?

你自己有樓有咩理由去男家捱?你去婆媳版一轉就知同住 ...
我覺得同男家一齊捱唔係問題,但要捱得有價值及有前境囉!
我係男人都睇唔過眼,樓主個男仔明顯係一個又計較又縮骨,亦冇承擔的人。又點值得為佢捱,亦睇唔到前境!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Alex123+於+15-01-31+發表你

佢一路搵得唔多,細個會考成績麻麻,repeat 完都升唔到預科,要係咁讀d 專業學院之類既dip/high dip 一路讀 ...
老實講,過去十年,只要肯做,絕對唔會要一年先搵到工,可想言之佢有幾上進。睇佢花錢及財政,亦絶對不是一個懂理財的人。目前睇,除非中六合彩,否則你可能要一背子跟他住公屋捱,只要你覺得值得,別人的說話已不重要了。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Alex123+於+15-01-31+發表老

佢話做左10幾年野,一路做做做,到30歲呢個人生轉捩點就想停一停,去諗下自己既人生喎。

同埋佢話做左10幾 ...
我大學畢業第一份工到今天二十多年也未停個一個月工,除了有幾個月病咗,返唔到工,但一樣用email上班。
佢的漂亮藉口是給自己有本事或屋企有錢的人講,而唔係比一個正直事業起步而又冇錢的年青人講囉!咁佢休息咗一年人生又諗到乜大目標呢?
一個有承擔的人,係可以一邊工作賺錢,一邊去揾人生目標。正如你一邊讀書一邊賺生活費。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+WinryRockbell+於+15-01-31+

你講呢d, 我諗佢都俾唔到。一。。俾左都只會清晒佢倉,d 錢又要由頭儲過。

其實我都好想問禮金呢樣。我父 ...
既然你雙親又不在,又唔洗同屋企人交代,何必急於結婚呢?可否先試試同居一年,一年後再考慮結婚呢?
如果同居,佢搬去同你一齊住,你叫佢分擔屋企開支咪算囉!個5仟租,比又好唔比也好,唔比咪當儲儲結婚用。你咪用一年同住的機會睇清楚佢為人?
最重要這一年觀察期唔好生小孩。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+WinryRockbell+於+15-01-31+

佢一定無咁多錢啦10萬8萬😓😓

其實我以為嫁妝係女家屋企帶去既野,我諗住層樓就係我既嫁妝 ...
其實你哋結婚,你真係已經帶埋層樓做嫁妝啦。萬一將來離婚,你真係有機會需要分半層樓的資產給他
所以你想清楚啦!要結婚你就唔好同佢計較啦!

珍珠宮

引用:Quote:Lovelovebear+發表於+15-1-31+21:14+

其實我都唔係太想, 暫時會想大家儲左首期先, 佢要儲佢果份都最少要5年. 所以無咁快....

只係我提出呢樣( ...
你bf有幾可憐?一張新木床加床褥有幾貴,唔係名牌床槈咪最多萬幾蚊,唔係三十歲人連萬幾蚊都冇呀?只係佢對自己冇要求,亦唔識為自己打算。一個冇上進心又藉口多多又計較及縮骨的人⋯⋯⋯⋯

珍珠宮

引用:Quote:Alex123+發表於+15-1-31+22:48+你bf

我都覺, 又唔係好貴
我張木做高架床, 連櫃書台衣櫃書櫃, 幾年前都係4千蚊
好幾年前, 都係訓D cheap cheap ...
你明白這道理就好啦!咁你重洗諗搬去同佢住,downgrade自己生活水平?如果你咁做,咪變成認同佢觀念!除非你認為你同佢結婚後可以改變佢的價值觀,甚至人品。
其實如果決定結婚而需要一齊捱係唔重要,應該要共同承擔及努力,但要捱得有價值及睇見前境。你又睇唔睇到未來的光明前境呢?
如果睇唔到,你覺得係環境因素還是人為人素呢?你無親無故也應該要為自己將來想清楚,唔好一時衝動或為了要完成人生一個階段而做錯一個影響自己一生的決定。

珍珠宮

引用:Quote:kiki0101+發表於+15-1-31+22:26+真係

我都有咁問過呀, 又同過佢朋友呻....我男朋友話, 佢話我係想我好...

除左話我肥, 仲有好多好多嫁之前... ...
佢話你可能真係為你好,想你靚啲,但亦可能佢自卑,利用打擊你的形象去增加自己的自信及地位,這樣又變成一個小男人的缺點。
其實你哋一齊拍咗幾耐拖?

首頁

尾頁

跳至