自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

唔好話唔見手機,就算換新手機都要學點整番啲付款App,我囡前排比人搶咗個手機,不過佢手機用指紋開機所以冇咩擔心,開番張新電話卡,買番個新手機,登入番晒啲手機支付App,Wechat 好似要有兩個朋友幫手認證番就得,如果唔識就打去問客服,呢方面難唔到啲年青人,亞囡好快就搞番掂。

P.S.亞囡手機裏有,Apple pay, payme, wechat pay, alipay

水晶宮

RT 發表於 18-5-4 18:32
其實依家手机apps付費已經好安全下,又要指纹解鎖又要雙重認証,反而你去酒楼食野比張visa佢簽,如果有心人 ...

係呀,手機綁信卡嚟付款,店鋪係唔會攞到信用卡資料,所以安全過就咁碌卡

水晶宮

tansyneko 發表於 18-5-5 00:04
都一樣要cut card架啦唔係咩?

我囡香港同大陸支付寶都有,上次佢比人搶咗個手機,佢用部ipad登入番大陸支付寶同微信凍結戶口,佢都冇cut卡

水晶宮

itdididi 發表於 18-5-5 00:28
我暫時都死守住唔用wechat pay 同 支付寶先,拖得一日得一日。畢竟wechat 響最唔安全嘅系統內名列前茅~
...

如果真係怕成咁,你可以用最原始嘅方法,入幾多錢用幾多錢,唔綁信用卡咪得囉。

香港支付寶仲唔駛認證就用得,其實真係冇咩好驚。

水晶宮

itdididi 發表於 18-5-5 01:02
謝謝回覆!

但呢個方法係咪要先返大陸開個銀行戶口先咖?

唔駛,dl個大陸支付寶App,做認證後去香港嘅找換店增值人民幣入餘額就用得

水晶宮

小ice 發表於 18-5-5 07:42
對,個人選擇啫,好像老人家唔識用智能電話,用以前舊式嘅打出打入嘅手機一樣,自己鐘意就得,無話out 唔o ...

對,呢啲係個人選擇,我有個親戚(60後)宜家都冇提款卡,仲係用薄仔排隊攞錢,我都唔覺得佢Out,係覺得佢有啲搞笑啫

首頁

尾頁

跳至