自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BGCOME08 發表於 24-1-12 12:28
煩,越搞越多嘢

經濟差,股樓跌,民怨高嘅時候搞咁多嘢,呢個政府真係黐線。之前興旺嘅時候唔搞而家咁嘅時勢先嚟搞咁多嘢,真係要引起民憤先安樂

子爵府

818 發表於 24-1-12 23:46
對我無影響,習慣咗外賣走餐具

唔要餐具係小事,對我都冇影響。最大影響係個裝飯裝送嘅兜,即係以後每人要拎住個盒排隊去裝嘢食?咁條外賣隊咪會勁長?餐廳員工唔夠人手唔會幫手咁有啲人放得慢啲咪會阻住人返工?條隊分分鐘排到出店外上埋街,咁咪好壯觀?

子爵府

餐廳會唔會有一個Area係比俾外賣人慢慢放返啲嘢食落自己個盒?因為通常lunch堂食都冇位(打工仔放lunch時間),唔會有枱俾你慢慢搞喎

子爵府

cyyiu 發表於 24-1-13 11:02
其實而家有d餐廳用緊可回收餐盒,顧客比按金,指定時間放返去回收箱就可以攞返d錢!
如果多d餐廳咁做,買 ...

你都識講有啲餐廳啦,即係仲有好多都未咁樣做。根本成個社會配套都未齊,其實政府應該強制性要所有餐廳咁做以防政策實施後引起混亂同人群聚集。我自問手腳慢裝得好慢的,到時餐廳嗰啲阿哥阿姐唔好俾面色我睇。

子爵府

sfccwy 發表於 24-1-13 11:09
我睇過條片講Starbucks 呢d租杯服務,Starbucks職員講得好好,佢話有人覺得呢d杯唔衛生,職員話出去餐廳食 ...

係喎,仲有衛生問題,希望餐廳回收飯盒後會再洗一次先再裝嘢食俾下位,不過有幾多餐廳會咁做呢?真係心照

子爵府

pochario 發表於 24-1-13 11:07
你又啱喎,如果食完肚痛,商家絕對可以講係個飯盒本身唔乾淨,或者同其他自備盒交叉感染
...

係喎,咁以後就唔會再有食物中毒餐廳負責呢樣嘢了。因為根本釐清唔到係自己飯盒嘅問題定係餐廳啲嘢食唔乾淨。OMG!

成日食外賣,我覺得呢個仲恐怖過家居垃圾政策,因為我冇小朋友垃圾唔算多,不過如果我有小朋友我應該會雙重崩潰

子爵府

cyyiu 發表於 24-1-13 09:05
其實係習慣!
我地慣左方便,覺得理所當然,只要你肯行多一步,帶盒唔係好麻煩!
我去街市會plan定買乜, ...

帶N個盒出街,即係我要將我啲小包掉晒,直接換晒大容量阿姐買餸袋(因為唔知幾時會買嘢隨時買,所以隨時都要帶住)。即係搖身一變,真正做咗師奶中既師奶,真係呢鑊政府迫到我連個look都變埋

子爵府

叮妹 發表於 24-1-13 12:05
我都系随時買,只有環保袋一個

就係唔想日日帶住個核突環保袋,真係想扮得靚啲帶個手袋仔都唔得

子爵府

shobi 發表於 24-1-13 15:02
有錢人點會帶咁多環保嘢出街!
人哋啲太太淨係攞個手袋,電話,加條車匙就出門!

有錢人真好有車,起碼唔使下下帶10幾個盒同大大個環保袋出街。我呢啲又要貪靚又冇錢嗰啲,點樣可以又環保又keep 住elegant

子爵府

Skytree1000 發表於 24-1-14 10:17
搶錢

身家已經喺股市冇咗一半,仲要俾人喺各種途徑咁樣搶錢法真係想喊

Skytree1000    發表於 24-1-16 15:22

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊