自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

nanananana 發表於 20-5-2 17:58
我好多同事都住公屋,有幾個之前好好彩,抽到居屋⋯我都有家人買到
但起碼澳門的感覺無香港那麼壓抑
...

香港排公屋,等好耐,而且唔係人人都有資格,好易超,我就係香港嘅夾心階層。咁抽居屋,抽左幾年,唔中。所以應該係你遇到嘅比較幸運啦。
不過如果計生活壓抑,可能澳門真係少啲嘅,呢個係社會嘅氣氛形成嘅。

侯爵府

老翻太太 發表於 20-5-2 17:58
咁香港最平嘅唐樓都要呢個價喎,仲要係好細

其實澳門唐樓唔易買,而且太多唐樓了,不過對比起個價,澳門400萬可以買到600尺,但係香港只是買到百幾尺,係分別好大,但係你又未必會願意用400百萬去買就嚟冧的澳門唐樓。

侯爵府

三棵樹 發表於 20-5-2 18:24
唔明你講咩?
我幾時鬧政府?我係話啲官唔諗多啲辦法啫!
香港人唔肯實名,議員嘈,咩私隱問題…………要 ...

消費卷係有值得學習的地方,希望政府都可以參考下加以改善,可能有一日,香港政府都會推出到。不過今次香港政府都有派錢,我都接受架啦。

侯爵府

Chowying 發表於 20-5-2 19:03
哦咁你啱囉, 淨係鬧啲官 同鬧政府係唔一樣嘅

澳門 出消費卡好好, 咁d官唔出聲, 睇下 ...

其實澳門消費卷冇個人資料的,只係需要用身分證去拎張卡,咁普通身份証,香港個入境事務處都有曬全港人的身份証號碼,咁真係d乜嘢私隱呢?點分法,咪就係自己用身分證號碼登記幾時同邊度拎,咁拎左就好似八達通咁用,入面冇資料,只有錢,比人偷咗跌咗都係自己冇左呢筆錢啫,冇乜損失嘅。

侯爵府

Chowying 發表於 20-5-2 20:16
我唔知道澳門嘅消費券係點樣, 我諗你明白我講乜嘢嘅, 香港有香港自己嘅問題, 唔係咁簡單話啲官唔去諗咁 ...

咁你咁講都有道理嘅,其中一樣係官同議員唔齊心。
至於你話個d問題,代領,澳門都係親屬代領。電子系統就唔知澳門政府了,部機應該睇吓商戶自己決定裝唔裝,唔裝咪唔好收消費卷,淨收cash。招標就應該唔會,政府自己承包吧。
你話如果跌咗之後d議員嘈,咁好怪囉,d人平時跌咗錢都會搵議員幫手嘈?其實香港人太多借口,諗好多借口比自己去唔解決個問題啫。
不過真心的,認同你講嘅嘢,每個地方所適用的政策都唔同,冇得比較與羨慕,人冇完人,大家都應該知足。

侯爵府

VenusSasa 發表於 20-5-2 20:54
澳門派消費卷。。商人加價。市民一樣冇受恵

係呀,我明白澳門人的煩惱,因為我屋企人今日先同我呻完。

侯爵府

bonidia 發表於 20-5-2 21:24
係呀所以我樓上咪話呢啲工應該係返工有得瞓覺嗰種

咁又未至於有得訓,至少我屋企人個度唔得,不過就真係好hea,可以坐喺度玩電話煲劇咁嘅保安

侯爵府

cy101 發表於 20-5-2 21:26
嘩, 好貴喎!!!

所以之前d人唔信會加價,而家咪知事實囉。不過都叫幫到商家,希望員工唔好減人工啦。

侯爵府

Chowying 發表於 20-5-2 21:33
澳門某 d 政策好唔錯, 老實講, 冇理由澳門永世都要跟住香港尾㗎, 人哋亦可以進步

我寫嗰啲嘢唔係我想 ...

其實澳門一直都有緩慢進步嘅,不過賀生就比較勇敢d啫。
香港所有議員都應該努力做好理智嘅政策,咁先係對香港好。

侯爵府

ChanChan521 發表於 20-5-2 21:36
我係澳門人 做管理員和清潔都不止六千。有最低工資。除非不是全職 否則不會六千噃。我公司最低級做阿姐都 ...

你講得啱丫,真係最低工資,我屋企人就係最低工資,反八個鐘個d全職工作,32蚊一個鐘。月薪6千幾,扣埋社保,咪6千左右,請問你公司的最低工資係咪政府規定的最低工資??老實講,你公司唔係個個價,唔代表人地冇收個個價,點解你哋要質疑?

侯爵府

ChanChan521 發表於 20-5-2 21:45
澳門消費是高過香港。街市買菜買生果都貴過香港。不過,澳門人應為是幸福指數高於香港就係真
...

幸福與否,我覺得睇自己心態啫。所有形象化的情緒詞都係相對嘅心態。

侯爵府

Ppeace 發表於 20-5-2 21:50
回覆 三棵樹 的帖子

亦可防止香港人(有澳門身份証)取盡着數,香港人就算去澳門只可以每天$300 ...

哈哈,其實消費卷可以放底比任何人用,你懂的

侯爵府

ChanChan521 發表於 20-5-2 22:06
我公司無跟最低工資 因最底都過一萬。但在公司做清潔的公司說最低工資下 一個都過八千。因為一天要做十至 ...

咁我屋企人係做八個鐘,所以真係6千左右。反12個鐘,正常係多啲既!

侯爵府

ChanChan521 發表於 20-5-2 22:23
其實我就是去質疑人工為何不是六千幾而不是八千或過萬的。清潔公司和管理公司就頭頭是道的計条數出來 又說 ...

咁最後你老細係用咗一萬請人?如果係,咁都叫做福個位員工嘅,你又唔好話老細衰。三功雙功個d一向都有㗎啦,d老闆最好就唔洗錢請人

侯爵府

evavong 發表於 20-5-2 22:33
https://appimg.modaily.cn/app/displayTemplate1/dist/index.html#/newsDetail/9737726/102?isShare=true
...

希望政府能夠做到野。

侯爵府

evavong 發表於 20-5-2 23:52
希望政府真係做實事,唔好比奸商得逞

希望政府做嘢啦。所以話所有政策都有好有壞,並非香港人睇得咁好,澳門人有苦自己知,咁當然有人係唔介意嘅,呢個政策原意都係幫市民,點知商戶咁加價,市民受惠有限。

侯爵府

evavong 發表於 20-5-2 23:49
加價一倍都夠膽死

係囉,我反而想知之前有jm話冇加價嘅地方係邊度,等我去叫屋企人去個邊買。以我所知嘅,來來同新苗加左。

侯爵府

小趴趴 發表於 20-5-3 08:39
係囉
澳門應該都有最低高資...........不過睇完上文,明既

有丫,最低工資32蚊一個鐘,反8小時,計26日,咪6650,仲要扣社保個d,實收6千多少少啦

侯爵府

小趴趴 發表於 20-5-4 13:33
社保好似幾十?

我自己供開90,可能淨員工供45,另外可能仲有其他嘢扣d,咁都係6千鬆啲一個月。就算乜都唔扣,6650,其實生活上都係勉強夠吧,以全職工作來講,香港6650基本上係生存,而唔係生活吧。係澳門6650慳d都叫生活到,仲要係好慳先得。

侯爵府

小趴趴 發表於 20-5-4 23:40
六千,難以想像

你難以想像的人工,其實真真實實的存在。

首頁

尾頁

跳至