自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

返工大家咁高咁大,佢早嚟我幾年,成日都好似監工咁check你做過嘅嘢。
然後總係抽D蛛絲馬跡嚟抽稱你可以做得更好。
你同佢講嘢佢成日都反白眼……WhatsApp 成日都已讀不回,講嘢成日都命令式語氣,莫非任性就要得到人地遷就,穩重D就要硬食佢臭脾氣?
然後又成日都唱衰人放毒箭,明明件事都唔係咁,添油加醋唯恐天下不亂係要搞到好似我係弱智咁!我真係唔想為咗佢日日返工都唔開心,可以點算好呢
你真係會為咗某個人而辭職嗎?

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

領養喵回家 發表於 24-4-20 08:00
好易解決:前提係你要有食力。如果你有食力,立即裸辭去個長旅行,分分鐘移埋民,改變人生。如果唔做無飯開 ...

咩叫食力?
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

子爵府

邱悠月 發表於 24-4-20 11:25
你有冇同你上司反映過

唔知點開聲wo
好似小朋友吵唔贏穩阿媽投訴咁……

子爵府

LoveYinYin1215 發表於 24-4-20 09:31
樓主做左幾多年野

有糧出就得

做咗十幾年嘢啦!出糧就要受氣?真係應該咁咩?受客氣我覺得份糧包咗,受同事氣就覺得唔應該咯!

子爵府

寶貝樂樂 發表於 24-4-20 09:41
我試過,我真係頂唔順辭職了,因為心情係極度差,瞓唔到食唔落
唯有咁樣做,因為我怕自己再做落去會癲咗
...

我仔仲需要金錢去支撐撫養,可以解決當然唔想離開!如果我自己一個人穩一個人食我一定走,諗都唔洗諗

子爵府

mc1013 發表於 24-4-20 14:26
唔建議硬碰硬,佢本身係陀地,公司人事熟過你,有咩事保佢唔保你,你都係要bye bye
既然經濟上未許可,有份 ...

你講啱咗,佢早我5年入職,人事網絡熟過我,我一直都係軟皮蛇政策,佢就越嚟越過份,講嘢冇尾音,反白眼,可能覺得我好蝦,唔敢出聲

子爵府

simple430 發表於 24-4-20 16:26
網上剛睇到 , 可參考一下 :

職場中,遇到平級同事,硬要強壓你一頭,有5種應對方式 https://www.wendyba ...

多謝你,哩個雞湯都有D用

子爵府

cyyiu 發表於 24-4-20 13:32
咁睇老細態度,如果老細因為佢媽叉你,証明你無運行,可以搵定工!

好彩,老細唔覺得我有問題,只係話人事關係需要我自己處理,周圍都有哩種人,唔好理人地點講,做好自己本份的表面說話!
即係佢知道但是幫唔到我D咩!佢只睇工作能力,工作進度

子爵府

karshing 發表於 24-4-20 19:41
你好過我,公司老pat pat低級過我,同人講話mon住我做嘢

咁大膽?憑咩moon住你?

子爵府

我做咗咩嘢?我應該冇犯禁點解會咁咖
attach1/tmp/phpIhgNec

子爵府

karshing 發表於 24-4-20 23:24
憑佢做得最耐,除咗阿頭,做得最耐係佢

老屎忽都唔可以越級!你大過佢,佢就算有哩個做法都只能暗地做,佢犀利嘅話就佢高級過你啦

子爵府

selinako^^ 發表於 24-4-21 06:53
你份工,啱我奄春老公 可惜佢返緊工

比人治下佢等佢學識咩叫反抗

家族生意自己又係後輩又低級,真係好難wo!轉工啦

子爵府

Astra00 發表於 24-4-21 20:29
嘩,你口中那個同事咁似我舊同事黑面臣。

差唔多九成似,好彩我轉左公司部門。不用再受佢氣。佢仲衰到連 ...

我真係有D離地,睇完你個回復我有一刻驚一位遇到同事,唉!
我真係好大壓力,好鬼驚佢

子爵府

Astra00 發表於 24-4-21 20:31
同意。試過那個黑面臣曾經當自己上司咁,嚟到話我啲嘢錯,我即刻問佢,我同你同級,你憑乜嘢話我做錯?要 ...

我都有諗過好似你咁,但是我驚佢人事上會係咁唱我,因為佢係我地哩個職級最長命個個,佢係好識埋八婆堆嘅人,我地最討厭嘅上司,佢會去刷鞋,但是全世界都好討厭上司日日茶餘飯後都會鬧嘅人!

子爵府

Mimmy 發表於 24-4-22 13:28
我呢到好多old season, 閒閒地做夠十幾廿年
因為我地工種夠hae, 擺明個個都R到等退休
大家post都一樣, 總係 ...

其實我份工都係一樣,幾乎冇人走咖!

子爵府

多喝水有益 發表於 24-4-22 17:40
如果係咁就繼續做軟皮蛇,左耳入右耳出

我依家就係咁!左耳入右耳出EQ唔夠高個陣就真係會燥底!平時我都係哦多!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊