自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

whatsuphk 發表於 20-8-9 00:27
佢地個計分要求好高,差不多ielts 8分,master 學歷,和加拿大讀過書先有機會得。
...

樓主你真係要諗得好清楚,即使俾你可以用讀書移民到,你真係要力住一舊$ 過黎。我住多倫多、而家樓貴左好多、銀行吾做按揭。你要一舊$ 力去買樓、仲有車、車保,呢度車保貴過香港。如果你吾係PR . 醫療都吾平,睇一次+ 藥費你預五舊。仲要而家因為疫情,好多人份工都保吾住。所以真係諗清楚

伯爵府

whatsuphk 發表於 20-8-9 07:51
都有諗過創業或投資移民,雖手頭上有舊錢,但覺得都好似燒錢甘,其一我也想移民係工作太stressful . 好壓 ...

其實你諗呢2 樣移民而家都比較難批。因為有時候你係香港遠望加拿大吾會俾我地住係呢度清楚

伯爵府

whatsuphk 發表於 20-8-9 09:38
都係,最近好多香港agent力推AIPP就業移民,其實似係用25萬加元買工,成功個案多嗎?
...

無咩成功。因為呢度大把人將會失業除非係d 厭悪性工作,25 萬加元買到工點解會有人信。就算有去到山卡啦地方、又凍又有動物出沒,正中連人形都見唔到

伯爵府

V塞娜 發表於 20-8-9 12:57
我同事真係買到份工,成功申請到。佢普通大學畢業,係呢邊d大陸移民中介公司幫佢申請到。佢果時係用餐廳經 ...

我相信你同事係好彩。同埋幾耐之前。而家個個都係政府養緊,黎緊政府吾派$,睇吓又會有幾多人力失業金。呢邊d 人都搵唔到食仲點會益外人

伯爵府

V塞娜 發表於 20-8-9 13:13
我諗都成5-6年前啦⋯⋯其實我身邊都有唔少人都係畢業後搵工留底。但真係要捱得,做餐廳,人工底,工時長, ...

呢度畢業既反而吾太擔心,有工作請人都會選擇本地人或者畢業生。所以我叫樓主真係諗清楚。我自己住加拿大我亦睇吾好經濟,黎緊一定好多人供吾起樓、又失業。仲要政府派左咁多$ 睇吓黎緊d 稅點同大家計

首頁

尾頁

跳至