自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

akicherry 發表於 19-9-12 10:17
朋友尋日收到公司通知,做多一個月就last day.但佢今朝用clear blue check顯示2-3(應該懷孕機會都高)。咁如 ...

職業保障如懷孕僱員符合以下的條件,則僱主由僱員經醫生證明書證實懷孕之日起至產假結束而應復工之日爲止,不得解僱該僱員﹕1. 僱員按照連續性合約受僱;及2. 僱員已向僱主發出懷孕通知。如僱員在發出懷孕通知前已被僱主解僱,她可在緊接解僱通知後立即提交懷孕通知予僱主。在這情況下,僱主須撤回解僱該僱員的決定

建議你朋友儘快睇醫生, 檢查係咪有BB, 如果係, 可以攞醫生証明再通知僱主。
不過要工作滿40週先可以領取有薪產假, 你睇下你朋友想留係咩原因...

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf

珍珠宮

2024年龍年勳章

akicherry 發表於 19-9-12 10:34
我叫佢晏啲問吓先
如果你朋友想係生之前繼續返工(有糧出)而身體又應付到, 就可以補番醫生証明俾公司...
但10個星期嘅產假係無薪, 放完產假都預公司唔會留佢...
所以只考慮生之前個幾個月係咪有經濟負擔

珍珠宮

2024年龍年勳章

cherron416 發表於 19-9-12 11:32
我以前公司,試過後補,一樣解雇。
仲要規定(合約規定)註冊婦科醫生開嘅證明。
如果員工即時後補由註冊婦科醫生開嘅證明都照抄, 你前公司係觸犯法例只係個員工無提告啫
即係放完產假第一日收解僱信, 公司亦係觸犯法例一樣, 唔知唔代表無違法知多D保障自己

打工仔, 唔憂就話可以專心安胎啫~生B點都多咗洗費, 生之前被解僱又唔可以大住肚去揾工, 手停口停...九個月孕期流流長, 坐月又兩個半月, 生計問題

首頁

尾頁

跳至