婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我覺得佢地好變態,好似焗你上轎咁,一方面唔聽你老公電話唔俾人搵到佢地,唔聽任何解釋理由,淨係一味要人地順佢地既意思做﹔另一方面完全係疲勞轟炸式咁監你去。佢地明知你軟淋淋,唔敢拒絕佢地,所以先會搵你又唔聽佢地個仔電話囉。

其實你一味逃避唔聽佢地電話都唔係辦法,我明白你覺得好難拒絕佢地,但係而家搞成咁佢地都知你避緊佢地,咪搞到仲核突。你不如聽佢地電話,正式拒絕佢地啦,理由跟樓上講就得,bb唔穩定,唔想四圍去,想享屋企休息下,信唔過大陸醫生,香港有個睇開既都叫唔好四圍走等。你唔聽佢地電話,咪將件事愈搞愈大,俾個機會佢地覺得你唔俾面又發癲,醜婦終需見家翁,事情始終要解決的。

別墅

A.Yin 發表於 12-4-30 06:13
好多謝哂咁多位,我現在真係喺醫院等睇醫生,經過咁多位開解我有鼓起勇氣同我呀媽講,得到C6同意連6299之間 ...
慘豬,見到d人叫你扮bb唔穩定,估唔到唔使扮都弄假成真,我覺得你真係俾你老爺奶奶迫到有dd抑鬱,希望你多d休息,唔好影響到bb,最緊自己身心健康。

別墅

梗係唔好去啦!你奶奶而家已經發緊爛渣,你再上去咪盞火紅火綠你一個人食哂!而且你bb又唔穩定,根本唔適宜再舟車勞頓,上面又無睇開的醫生,唔知頭唔知路,有起咩事邊個救到你?

你奶奶的性格根本就唔聽別人意見,自己一意孤行,簡單來講就係獨裁者,你就佢佢只會覺得應份,淨係睇文字都覺得佢d態度好難頂,你又唔敢駁佢,你一個人頂唔住的。有咩野叫你老公去解釋叫佢去頂啦,你乖乖留享香港屋企度休養下,唔好再咁心煩咁勞氣啦。

別墅

A.Yin 發表於 12-5-1 00:49
因為她不嬲係皇帝,如果要她嚟香港她會覺得自己好冇面!
呢個我好肯定她係咁諗因為有次C6有個親戚係62個呀 ...
哦, 明白, 原來搞咁大單野, 都係想個新抱專登上去向佢請安。

佢要做皇太后, 你地都唔需要自動降格做奴婢。而家要講又講左, 解釋又解釋完, 佢都cut左佢個仔線, 咁佢唔接受都無辦法啦。樓上都講得好岩, 佢地屋企幾四分五裂都唔應該將個波拋俾你, 變左係你既責任。而家你最重要係好好安胎休息, 唔好太心煩, 其他野放低佢啦。

別墅

咁得啦,你都同你老爺解釋左,作小產唔操勞得,咁就算解釋左啦,唔使心煩啦。

別墅

咁不如就應承享香港飲餐茶啦, 親戚就唔好叫啦, 叫你父母同你一家人咁飲, 拎左d野就算數啦, 既然佢都落到來香港, 又係好難唔見佢既, 飲餐茶都係一兩個鐘姐。如果唔係到時佢搵到機會強行去澳洲你地度一住不走, 咪仲大大鑊。

別墅

A.Yin 發表於 12-5-2 01:28
我冇講哂她的對話,只講重點,她當時"教訓"咗我幾句意思話她是長輩,落嚟見晚輩唔應該係"探望", ...
頂,佢真係好煩,咁鬼多事實。飲茶就飲茶啦,又要分名目,擺款,真係煩到喊。

要約幾多親戚至夠呀,是是旦旦約四五個比較熟的,阿哥阿嫂,舅父舅母,是旦幾個就算啦。如果你頂到,就咁你同你娘兩個上去飲餐茶都係辦法,頂兩個鐘,換取你餘下安樂時間。人多佢應該唔會發癲既,不過如果你約左親戚,記得同佢地講聲先,難保你奶奶會享眾人面前數你,俾個下馬威你睇。

講真,你要完全一次都唔見佢,又真係比較絕,尤其佢已經俾左幾個方案你揀,享佢自己角度來睇,佢已經退左好多步架啦。唔係A就B啦,去澳洲就真係NO THANKS了,呢樣你叫你老公一定要企硬。佢D野話明要BB出世前俾到BB,咁如果佢一去澳洲,就肯定由你未生,住到陪你生完,有排都唔走,到時你就喊得一句句。

以後如果你老公無陪你,你就千祈唔好俾你奶奶老爺知你一個人返香港探你父母啦,你可以預期呢D事一定會再次發生。

別墅

A.Yin 發表於 12-5-2 19:15
我問咗媽咪她話我ok她ok,我講咗我的擔憂她知,她話我小人之心,"有君子邊個想做小人吖",希望真是 ...
你點呀?最後係咪返左去SZ?

別墅

A.Yin 發表於 12-5-9 08:45
回覆 lochehon 的帖子

多謝關心多謝
唉, 搞到天翻地覆, 你爸爸媽媽仲因此而鬧交真係好唔抵呀, 快快趣趣飲完餐茶了左件事等佢兩老好番啦。

隔左咁多日, 你奶奶竟然無再催你咁順攤?

別墅

A.Yin 發表於 12-5-9 17:49
回覆 lochehon 的帖子

可能因為我後尾打俾62同他講我爸爸番咗嚟可能要過幾日先再約
你daddy咁錫你, 專程返來, 你叫唔好去佢都唔肯啦, 不過事前叫定佢唔好激動發火啦。不過以你奶奶一言九頂咁, 我驚情況都好易失控。

有得坐爸爸車就梗係坐啦, 費事又勞煩到老爺奶奶任何野。:;pppp:

首頁

尾頁

跳至