自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上兩個禮拜開始Pat pat 位痛。似為係坐多左梳化梨狀肌痛。去咗兩次物理治療同一次針灸都冇用。
上星期六發現小腿有D紅色疹同小水泡,星期日早上去睇醫生證實係生蛇。開始食蛇藥療程。弟五日小腿D蛇已經收晒水。今日係第七日,我仲好痛。由期是pat pat 到大腳D神經痛。有食止神經痛藥,但係都冇乜用。痛到好想切左隻腳,個人好唔開心,行每一跑步痛到。又訓唔到。仲要返工。有冇人可以分享生蛇經驗。大約幾時D神經會好D?點樣可以舒緩?多謝
(我年齡40頭,平時係忍得痛嘅人)

大宅

Herobear 發表於 23-10-28 08:39
我上個月啱啱生完
我腰痛,好痛,拉拉住痛
以為拉到

我食特效藥二日之後D蛇已經冇再起。你兩個禮拜後仲有神經痛?D神經痛真係好難頂。雖然只係一個星期發病,但係已經痛足兩個星期。如果我成世人咁樣痛,真係想死咗佢算

大宅

monsterchichi 發表於 23-10-28 12:13
我都係食神經止痛藥咋, 食咗叫好啲,唔食痛到痴線 我記得 就算睇落好返曬,但裏面啲神經都仲 ...

請問你神經止痛藥食左幾耐?食完好眼訓。不過我琴晚食咗都痛

大宅

E_gold8806 發表於 23-10-28 13:30
你太遲去睇醫生, 生蛇都有黃金醫治期, 而家唯有驪醫生話食藥啦, 唔好自己停藥轉睇第二D醫生, 等好番先啦 ...

我一出第二日已經去睇。72 小時內食特效藥。今日已經食咗七日。神經痛未有好轉

大宅

小mama 發表於 23-10-28 21:28
飲蒲公英茶

請問係咪喺中藥房執?

大宅

米缸常滿 發表於 23-11-20 03:12
唉 我依家就係生蛇 痛到我想尋死
我都未夠40歲 打過伏必泰
真係好辛苦⋯⋯

我非常之明白。你生喺邊個位置。我係小腿。Pat Pat 左一路落小腿都痛。而家就快一個月。我上星期先叫訓得好D唔會痛到起身幾次。不過而家都仲有痛。睇緊中醫。
不過真係要睇西醫食特效藥先好得快

大宅

米缸常滿 發表於 23-11-22 02:07
生喺眼…唉
真係想死

聽人講生係眼附近比較危險。洗唔洗睇眼科?
我想死開始已經過咗一個月.皮膚有時仲好似俾針拮咁。啲神經仲未好返

大宅

蘭開夏道 發表於 23-11-22 08:01
我話啲人話,因我勸人打,他們以上回應。
我打了一針,下星期打第二針。
但之針確實堅,手痛了兩三天,發 ...

嘩,同打Covid 針差唔多

大宅

viton 發表於 23-11-28 23:28
我而家都生緊
係前星期pat pat痛
以為公司換咗櫈坐得唔舒服

你係生係邊一個位?我都係Pat Pat 痛先。生小腿。因為個醫生只開左三日止神經我,所以之後我再睇。食vitamin B 對神經有幫助。我D蛇一食藥都好快收同結焦,不過成三個星期先冇晒。我神經好影響我訓覺。三個星期都痛到半夜醒咗。一到天夜就痛D。我而家已經一個月,仲有少少神經痛。而家睇中醫唔知有冇幫助。真係好痛苦,三個星期都行路痛。希望你快D康復!加油!

大宅

viton 發表於 23-12-1 09:10
我係右邊pat pat痛先
過咗2,3日先發現有泡泡
當時只有一個位置有少少

係呀。自己會慢慢好返。不過而家pat pat位仲痛。膝頭哥都痛。跪唔到地下。
嗰陣時我冇諗到自己會生蛇。因為唔係特別壓力大,同平時一樣。未知生蛇唔到地下。前六月尾中咗第二次COVID。
未知生蛇前我Pat Pat 痛咗六日,行路越嚟越痛。我仲走咗去睇兩次物理治療同一次針灸舒緩嗰啲pat pat痛。痛咗第六日小腿先出疹。我去睇西醫,本來想同佢講要攞啲消炎藥pat pat痛。點知佢一睇我就話我生蛇。
有陣時我覺得大髀啲肌肉都比較硬。我拉下筋會舒服啲。

大宅

viton 發表於 23-12-17 20:20
我想問你
有無瞓唔到
我呢幾個星期都瞓唔到

你幾日啦?我差唔多兩個禮拜多訓唔到。D神經好痛。已經有食神經藥,同維他命B。但係都冇乜作用。每晚瞓到一兩點。就痛醒。經歷太辛苦。而家成日好驚會再生。而家都成兩個月,生蛇隻腳,一日都電我幾次。

大宅

viton 發表於 23-12-18 07:55
我由開始到而家差唔多一個月
係呢兩星期係直情瞓唔到
其實我好攰啦

我已前好少睇中醫,就係因為每次都痾。今次呢個醫師ok, 我冇痾過。不過自從食中藥後,排卵期會出血絲(我今年三月先去睇婦科)。唔知關唔關中藥事。
我頭一次睇,食咗二日藥已經冇痛醒。不過D神經要自己好。 西醫話我有三分一機會再會生蛇。之後我同醫生講,聽你講完我仲驚D

大宅

viton 發表於 23-12-18 22:55
我今日去咗睇中醫
醫師執咗兩劑藥俾我
佢話上次痾係因為要痾晒啲菌出嚟

其實我一路都有做開運動。一個星期有兩三次水。壓力又唔係特別大都唔知點解未到50歲就生蛇。唯有係賴COVID針。
我冇乜恆心。睇咗個半月中醫未有好大轉變。隻小腿仲有電下電下。有時一日三四次。有時一日10次。膝頭哥有時候會仲酸痛。所以聽到人講晒啲藥就都好羨慕。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊