自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

skyyyjun 發表於 22-11-23 11:23
樓主平日係咪容易憂慮,有唔開心嘅回憶一直抑壓住?

我媽咪都因為周身唔舒服,安排入院做詳細身體檢查,最 ...

有位老人家親戚又係咁,周身唔舒服,心跳快、行路窒步、頭暈,睇醫生比藥佢食,食完又周身唔舒服,不停去睇唔同專科,但係都冇原因,連遺傳科都睇埋,叫佢睇精神心理科,又話唔關事
疫情之下仲大鑊,街都唔敢出,出親街,帶面罩口罩手套,屋企人出完街,佢又會感到好緊張,驚會嘢病佢,已經唔同屋企人同台食飯,自己一個食

子爵府

天貓 發表於 22-11-23 12:28
係咪驚恐症

精神科有俾藥佢食,但係佢食完又話好唔舒服,唔食啦同埋佢好堅持自己嘅唔舒服,並唔係心理影響,繼續睇唔同嘅專科去搵病因

子爵府

天貓 發表於 22-11-23 13:35

外人聽落似,但佢食完藥好唔舒服唔肯食都冇辦法……做家人唯 ...

佢唔肯外出,已經三年冇見過朋友,親戚都年幾兩年冇見,疫情以來,我覺得佢情緒病加劇,半年先同啲孫見面一次,我唔知點幫佢

子爵府

天貓 發表於 22-11-23 13:43
叫人到家探訪佢得唔得?叫啲熟啲嘅親人陪吓佢,打吓麻雀…whatsapp都有視象可以陪吓佢傾計…..

佢都唔想人上去佢屋企,因為驚人嘢病佢,佢一路都唔肯打疫苗,如果唔係政府醫院要求打疫苗先入得去,佢都唔會肯打,安撫佢、叫佢唔好諗咁多,佢就話唔好教訓佢,佢就嚟屈死啦,叫人聽佢呻下啦,其實同佢同住嘅家人,由開頭好同情佢,會遷就佢,到而家都頂唔順

子爵府

天貓 發表於 22-11-23 15:01
如果連同住屋企人都頂唔順就真係有問題…. 係因為佢自己唔肯同人地接觸…..

我因自己身體問題都無打疫苗 ...

佢都唔想去多人地方,點會肯每次複診前去做一次核酸…近黎越來越多同屋企人拗撬,唔鍾意同住家人去街,又會覺得其他人返嚟清潔做得唔夠,擔心會嘢病佢,其實好明顯係有情緒病,只不過佢自己唔去面對

子爵府

skyyyjun 發表於 22-11-25 10:10
同老人家講起情緒精神病佢哋好抗拒㗎,我阿媽咪就係咁,話無可能會有精神病,唔關事

唯有婉轉啲俾多啲呢 ...

未有疫情之前,佢有睇臨床心理學家,有個類似姑娘咁嘅人同佢傾偈,傾一個鐘,教佢點樣可以令自己冇咁緊張,呼吸法之類,當時係有好轉嘅,但係疫情令佢個病情又再嚴重左,變得完全唔肯出街,又話唔出街有咩問題
佢仔女話都逼唔到佢,佢覺得舒服就算,做咩要夾硬迫佢出街

子爵府

skyyyjun 發表於 22-11-25 10:10
同老人家講起情緒精神病佢哋好抗拒㗎,我阿媽咪就係咁,話無可能會有精神病,唔關事

唯有婉轉啲俾多啲呢 ...

我覺得老人家有時有啲嘢改變唔到啦,好似佢咁,覺得自己身體好虛弱,淨係會食某啲食物,煎炸嘢唔食就不在話下啦,去酒樓食飯淨係會食白切雞,淨係食菜心、節瓜幾種菜,要食「正氣」嘅菜,蘿蔔又話破氣、白菜又話寒涼,酷熱天氣警告都會着長袖,話自己好凍,但係其實出晒汗,可能佢唔想自己病,因為佢覺得一食藥就又暈又唔舒服

首頁

尾頁

跳至