婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

想大家分析下,同比下意見THX

6299真係好自私,冇理由為咗面子而犧牲你地同細佬嘅幸福。賣樓啦,親而家仲有價有市!

大宅

回覆 回覆:hauhauhau的帖子

其實2個人一個月洗2萬蚊,唔洗供樓,真係唔需要咁多。馬死落地行,人地攞綜緩果d都係咁啦!唔通咁嘅情況仲成日去旅行,日日飲茶買珠寶靚衫咩!
你地只要狠心d,6299就算發爛炸,唔開心,都要面對現實架啦!唔通佢地認為真係要你地還條命比佢地咩?你都真係要睇實細佬女友,自殺都會!

大宅

唔比錢!有時真係要狠心d push 一吓。。。

大宅

但你自己都有份contribute, 你應該都有say 囉。 或者會唔會可以叫哂d兄弟同阿妹出嚟商量吓有咩對策勸掂兩老?

大宅

你62有冇計傾?做生意嘅人,都曾經成功過吖,冇理由咁不可理予架?
冇理由6299兩個人生活繼續富裕,但你地就要借貸度日架?我覺得你同C6,同細佬可以約62出黎,攤開哂所有野傾,唔好比99知住。到你地達成agreement再知會99。大佬同阿妹幫唔到手,所以都無謂予佢地。
衷心祝福你!

大宅

無限同情!
船到橋頭自然直!向好果邊諗啦!
既然62唔會比身邊嘅人捱苦,佢又點捨得你地捱?有機會同佢傾下添啦!

大宅

梗係唔好啦! 提都唔好提呀!最多都只係可以嚇吓佢話反阿媽度冷靜吓! 你都話你老公平時對你好好,而家有事時點可以離開佢架! 頂多唔比錢養佢阿爸阿媽嗻!

大宅

引用:我update佐先..夜d有時間先慢慢回大家..因

原帖由 hauhauhau 於 12-03-06 發表
我update佐先..夜d有時間先慢慢回大家..因為我而家要沖到去睇下細佬女友..佢喊到收唔到聲..

女友係細佬口 ...
一哭二鬧三上吊。。。佩服!

大宅

msyeung 發表於 12-3-7 01:53
不如拎d facts出黎
列低6299一個月既開支
有咩係必需咩係可以減既

Totally agreed with you! Under this circumstance, normally we list our all the expenditures...just like doing balance sheet! 債務重組!

jacquesau  佢62公司已清盤, 跟本唔洗還錢架, 只係佢62堅持還比人!  發表於 12-3-7 12:02

大宅

回覆 hauhauhau 的帖子

Yes, with this list your C6 will know exactly how much his parents need per month. Giving the 2 of them 20k per month is outrageous! The list will help him to wake up and clear his brain! Might as well you list out how much you 2 a spending for comparison...Normal life vs luxurious life!

What you have said to him was totally logical and rational. Don't blame it on yourself. It is time your C6 wakes up from his 孝子夢!

God Bless! With all my support!!!!!!

大宅

引用: 棲主,見你無事,個心都安樂d,你冷靜好

原帖由 birdy09 於 12-03-08 發表

棲主,見你無事,個心都安樂d,你冷靜好未
喺屋企死影響樓價,叫佢要死都出去跳海或者喺山邊掘個lon埋咗自己!

大宅

分開吓都好嘅,可以冷靜吓,睇清楚。。。雖然作為教徒我真係唔建議離婚,但去到咁嘅情況,可能分開吓先至可以令佢清醒。
其實可唔可以send條link比佢睇吓BK d jm 嘅意見?或者佢可以冷靜d咁睇呢件事?
講真我都覺得你C6係擔心埋自己以後嘅生活至叫你番去。唔單止果$5k, 屋租佢都未必負擔得到,到時要搬番去佢阿爸阿媽間大屋住,咪可以做埋佢地工囉!

大宅

其實你62 99 知唔知你地比佢地d錢係由襯家度嚟?佢地咁要面,唔怕比人唱嘅咩?

大宅

hauhauhau 發表於 12-3-13 18:28
C6回佐我...叫我比3個月時間佢...佢會賣佐手頭上20%股份比拍檔..叫我番去..幫佢頂住多3個月...佢話佢媽d家 ...

99 可能係有d痛, but 小事化大博可憐...一8哭二鬧三上吊都做到咯, the show must go on!!!

首頁

尾頁

跳至