自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

blue02 發表於 20-8-15 00:19

聽你形容international school 班學生, 唔係好守公司規矩, ` ...

國際學校係教小朋友成為self learner,例如教數學唔會迫佢地做好多練習,返而注重明白背後道理。好多機會同同學一齊討論,再係全班面前解釋,從而訓練邏輯思考。
學術上未必及傳統名校,因唔會有太多時間死背及練習,但表達能力方面相對有優勢,因佢吔好習慣將思考過程表達出嚟。
越來越多國際學校家長會比小朋友補習,幫佢哋打好個學術底。

大宅

BK Milk勳章

blue02 發表於 20-8-15 00:19

聽你形容international school 班學生, 唔係好守公司規矩, ` ...

另外我覺得小朋友係咪自我中心好睇佢本身性格同埋屋企點教。俾人感覺佢哋好freestyle,係因為佢哋嘅學習環境係唔需要怕羞,有問題可以發問。
學校時常強調包容多樣性,尊重別人,sharing is caring

大宅

BK Milk勳章

Love_JVs 發表於 20-8-15 11:52
但我擔心如唔從細訓練佢思考,繼續填鴨式咁教育佢,對佢將來發展係咪仲衰呢?

而家既趨勢都係講求創意, ...

響呢方面國際學校真係幫到佢哋,令到佢哋睇嘢闊啲,有國際視野。
但作為家長少不免安全感會少啲,我同老公以前讀嘅都算傳統名校,有時唔知可以點幫佢地。但係我發覺我兩個仔嘅邏輯思維俾我同爸爸仲厲害,兩兄弟喺屋企會討論國際時事,睇新聞都會討論合理性

大宅

BK Milk勳章

Love_JVs 發表於 20-8-15 11:52
但我擔心如唔從細訓練佢思考,繼續填鴨式咁教育佢,對佢將來發展係咪仲衰呢?

而家既趨勢都係講求創意, ...

佢哋Y1已經要用iPad ,Y3開始學coding

首頁

尾頁

跳至