興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

冬日勳章

尋日去睇醫生醫生話佢瘦, 問我平時系咪俾好少嘢佢食
我平時一日五餐, 主食罐為主, 有時溝乾乾有時會溝脫水生肉,有時溝奶粉,每餐食到佢飽唔食為止。
貓貓而家三個月, 1280g....
8月尾杜過蟲。
各位媽媽有冇辦法可以令到貓貓肥啲
例如買啲咩主食? 營養產品?

唔該曬!

大宅

冬日勳章

2meandhoho 發表於 17-9-16 09:31
食邊隻罐同每餐食幾多?
另外可以食下消化酵素,啱啲唔長肉貓貓食

ziwipeak 汪喵星球 thrive
佢次次食量都唔同, 以85g罐罐做例子, 有時食半罐, 有時會食到2/3, 有時淨係食到1/3。有時1/4罐罐頭+30粒乾乾。有時見佢食咁少會捉住佢用匙羮喂佢食, 佢個頭就左邊右邊fing就係唔食

大宅

冬日勳章

mariefish 發表於 17-9-16 10:12
試下增加乾糧比例

好, 我試下每餐比小小佢。
有朋友建議我畀多啲零食佢食, 但系我又唔想

大宅

冬日勳章

hker 發表於 17-9-16 11:22
我百厭貓一直也是瘦到摸到骨的。約2 歲時,2 kg. (唐貓女)。

個個也說她瘦。現在3 歲,開始肥了。

因為之前感冒, 病毒還沒有清。因為是病毒引起,食藥沒有用, 醫生希望他長胖一點, 提高抵抗力,殺死病毒。,所以我要想想辦法怎麼樣可以令他長胖一點。

你的貓貓真的好像比較瘦小

大宅

冬日勳章

mariefish 發表於 17-9-16 12:54
我隻貓貓半歲前都係排骨妹,但醫生冇話要增肥,一直只吃Royal canin bb 糧+每天幾條銀魚乾,偶爾飲貓奶, ...

我都想試下俾蛋黃佢食,要畀大約幾多?,係咪就咁畀佢食就得?

大宅

冬日勳章

hker 發表於 17-9-16 12:40
她是貓貓kate moss. 哈哈!

她一直又細又短身,穿衣服十分好看(她十分十分百厭,不停搞破壞, ...

你貓貓著衫之後會乖咁搞笑
我嗰隻衰嘢成日走去神台,倒瀉神台d 水杯
乜嘢方法都試過佢都系要走過去 唔知我嗰隻著衫有冇用..

即刻上網買咗lysine...希望有用!!
有冇人俾過黑酵母, 有冇用?

大宅

冬日勳章

hker 發表於 17-9-16 18:42
我衰女最高記錄,3 件外衣+裙。還是走來走去不睡覺,四圍去破壞! 觀音也打爛了2 個。 ...

我相信我嗰隻大啲就會走去佛位打爛嘢, 試過捉住佢鬧, 試過細細力打佢pet pet...完全冇用。

lysine 我見online pet shop日本產賣300幾
所以我買咗個lysine粉,248...

大宅

冬日勳章

2meandhoho 發表於 17-9-16 18:50
應該係食得太少問題,咁嘅情況可以將thrive轉成ziwipeak /nature's variety instinct/ K9/animonda carny ...

等我聽日去買你話嗰啲罐頭先。

佢好奇怪, 明明開頭都食ziwipeak...
今日開咗罐打死都唔食....
佢成日有一個情況就系之前都食跟住突然之間就唔食....好難捉摸

我頭先發現,將d野食連保鮮紙直接放落地下佢會食多啲 救命! 佢係咪唔鍾意個食物兜。

大宅

冬日勳章

2meandhoho 發表於 17-9-16 18:50
應該係食得太少問題,咁嘅情況可以將thrive轉成ziwipeak /nature's variety instinct/ K9/animonda carny ...

消化酵素, K9 罐罐可以喺邊度買?

大宅

冬日勳章

miname 發表於 17-9-19 12:28
唔好意思樓主, 騎劫左你貼!

記得2meandhoho, 我記得你好有心咁做過一份分析貓糧成份的資料, 實在好有用的, ...

系咪呢個? 呢個好好用
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit#gid=0

大宅

冬日勳章

mariefish 發表於 17-9-16 20:07
先比1/4,水煮熟再搗爛佢,混合罐罐或單吃都得,我有時會煮雞柳南瓜加蛋黃比貓吃,我家貓貓有時會扭計要我 ...

我尋日買咗d脫水雞柳,浸水畀佢食....但系佢聞下就走開喂都唔食,係咪唔鍾意食雞柳

大宅

冬日勳章

2meandhoho 發表於 17-9-17 18:44
消化酵素度度都有賣,選擇亦好多,反而k9網上店得doggietaste 有

我尋日行咗旺角嗰啲鋪頭, 勝利道同金魚街 我問佢地有冇消化酵素, 佢問翻我乜嘢係消化酵素? 問我系咪即系益生菌?所以我買唔到..... 有冇相可以睇下?

大宅

冬日勳章

mariefish 發表於 17-9-20 12:06
唔肯食唔出奇,你貓貓日日有罐罐食,有乾糧食,咪唔吼呢啲清淡野,如果你有開冷氣,可以趁佢最餓既時段先 ...

實在好傷心包雞柳貴過新鮮嘅佢唔食呢隻雞柳我唔知買新鮮返嚟煮佢食唔食呢...
德島 你係喺邊度買?

大宅

冬日勳章

cherry_k 發表於 17-9-21 18:13
回覆 angieyu 的帖子

我2隻貓食呢類脫水OR凍乾都不愛加水, 要就甘食, 可能鍾意脆口卦!?

我今晚試下返去俾佢脆口食,睇下佢食唔食先(emoji)

lysine 我係上網買, 唔係iherb:mother:,不過仲未寄到俾我所以唔知我貓貓食唔食

大宅

冬日勳章

cherry_k 發表於 17-9-22 12:03

咦, 我本來都是買呢個牌子lysine的, 但不是這款, 我是買袋下面紫色個隻, 粒粒是小魚 ...

新出, 佢話系加強版
lysine 係之前plus 嘅兩倍, 同埋加咗DMG 佢話全面啲

大宅

冬日勳章

hker 發表於 17-9-22 12:12
iherbs lysine 我提的。
我百厭貓小時,吃pet shop 買的lysine 粉長大(溝糧)。後來加貓,兩個一 ...

你咁講有血味, 佢可能唔食
我本身都諗住買日本lysine跟住上網睇d評價, 日本人話冇用, 所以冇買。

你係係iherb 買邊一隻介唔介意透露下?
我見佢有好多牌子..

大宅

冬日勳章

cherry_k 發表於 17-9-22 12:35

唔怪之得我之前見獸醫賣的都是紫色plus, 你買呢隻幾錢, 可唔可以講我知邊度買到? thx ...

lysine pro 我宜家買198 係飛卜 胖胖貓 雜貨店買, 佢都有得賣plus.. 好似平幾十蚊

首頁

尾頁

跳至