美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2ling 發表於 17-5-4 20:52
Elenalan JM,
請問alpha-arbutin成份的serum打定底防反黑係邊隻,可以介紹嗎?我好擔心反黑。先謝!
...

我買左DermaE Even Tone Brightening Serum (from iherb), 佢有B3 (3rd), Vit C SAP (5th)和Alpha Arbutin (8th)但唔知實際%, 不過平,試左先,今晚先開始用。

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-4 22:08
我對derma e都好有興趣,入左

你唔係啱啱先入左支mad hippie vit A咩?又入貨?
我想試Mychelle Retinal多d,但要清左屋企d貨先

水晶宮

IloveJJ 發表於 17-5-4 22:55
咩係艾地苯既精華呀?我都好驚反黑呀!我都唔知自己係咪好勁荷爾蒙斑喎,咁點呢?
...

Priori Even Tone, 我用過一支,淡斑好得!

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-4 23:24
Elena jm...
想請問priori eventone同mela cream邊隻好d??

我冇用過mela cream, 只用過yellow cream, Priori Even Tone 好過yellow cream, 減淡色素效果更明顯,而且yellow cream比priori刺激d...我用Priori冇敏感仲幾補濕,唯一缺點係貴lor

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-4 23:36
那支平時可以用嗎?

我之前係平時用,當night serum

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-4 23:45
價錢和打斑相約,選哪個?THX

咁緊係打laser啦,用Priori係淡到但唔會完全消失,最明顯都只係淡到1/3至一半,我之前有post過相分享。

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-4 23:45
A記advise打後塗一星期……
冇叫打前塗,穩陣咪打前都打定底先lor

其實Priori Even Tone有0.15% Retinol 和15%AHA, 我唔敢打laser前2星期搽怕打完更易敏感反應。我打算laser前,早上Vit C,晚上alpha arbutin美白,打完laser先用Priori

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-5 01:46
哦……明白曬
vit c我一路keep住日用……
jm我另想請教,打斑前後避免使用AHA,BHA同retinol呢類產 ...

怕敏感增加反黑機會。我上網睇資料,外國d醫生建議A酸要laser前一個月停,但retinol就各有說法,有d話1星期前,有d話3日前。。。chemical peel呢類有至少20%果酸同laser要隔2星期,咁我諗家用retinol/ aha產品相對溫和d, laser前一星期停應該ok, 當然睇番自己皮膚狀況。

水晶宮

IloveJJ 發表於 17-5-5 11:37
咁想問下Neostrat枝Bionic serum又有無你講呢啲成分呀?打前要停嗎?
Bionic Face Serum有Lactobionic Acid (PHA, 比AHA溫和), 有Retinyl Palmitate (比Retinol溫和), 如果一直都冇敏感反應, 我覺得唔需要停。真係怕就laser前7日停哂。

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-5 12:13
醫生做果酸換膚用20%~30% aha,ph2之下,可以滲透到真皮層,刺激骨膠原增生、去皺,自然黑頭都去埋,因為削 ...
gel plus係用15% glycolic acid, pH4.1, (glycolic acid的pKa係3.83, 即pH=3.83時, glycolic acid只有50%係free acids, 另外50%係Hydroxide + glycolate ions)所以pH4.1, 大概只有40% (out of 15% solution)係 active的free acids...即實際得6%

基本上家用係好安全, 唔會burn, 當然極敏感肌仍然要小心使用。

我通常用gel plus敷underarm和膝頭, 搽/敷面未試過。

水晶宮

美容院做chemical Peel (e.g. Exuviance CPS), pH低 (~pH 0.x-1.x), 所以有接近99%係free acids, 即使20-30%效果已比15% gel plus強好多以倍計。

水晶宮

MongLeung 發表於 17-5-5 12:52
你真係好勁,其實你係咪讀Chem架
Year 1讀過下Biochem stream...之後轉stream了不過早期工作都有做過lab...
所以識d唔識d...半桶水咁啦

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-5 12:56
回覆 Elenalan 的帖子

內地對aha濃度上限10%,gel plus至今未批准在內地上市,neostrata aha 產品內地有售 ...
佢應該係跟FDA指引, 家用skincare products AHA level up to 10% at pH 3.5 or above都算安全。
10% glycolic acid at pH 3.5= free acids ~68% x 10%=6.8%
15% glycolic acid at pH 4.1=free acids ~40% x 15%=6%

咁樣計, gel plus其實係低過安全水平。不過佢針對西人市場, AHA %大d, 好似睇上去勁d咁....外國人去醫生度做peel, 閒閒地都做50-70%...爛哂面甩皮好少事

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-5 13:27
回覆 Elenalan 的帖子

同樣維他命C如果ph夠低,5%已經好有效果。為咩市面上一堆10%、15%、20%,D人仲未出 ...
因為果d產品pH值做唔到咁低, SkinCeuticals CE 拎左patent, 15% L Ascorbic Acid可以做到pH3。其他同類產品只做到3.x-4, 所以要加大Vit C%個量, 睇上去勁d...但太高%, 氧化左搽上面變黑人

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-6 06:18
因為打斑不是打一次就完全淡斑,如果搽一支priori可以淡l/3已經十分厲害😊 ...

我搽priori even tone淡得最明顯係d雀斑曬斑,唔知你係咩斑,不過買一支價錢同打一次laser 1064差不多,你可試左先。我局部搽有斑位,一支都搽到好多個月。

水晶宮

hubbyhubby 發表於 17-5-6 17:40
請問priori係乜東東?點用ga同響邊度買ga?
Tks...

A plus做facial有得賣,當反黑cream用,抑制黑色素,淡斑

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-12 18:45
jm們……我做完1064+genesis返來喇!我約左130pm,300pm走得人……

治療師話先做genesis再做1064,genesis ...

講到我好想打genesis!!

水晶宮

KuromiFans 發表於 17-5-13 11:27
借位一問,我做完picosure, 醫生話會起焦,而家第五日D焦佢未甩,正常嗎?
點解無聽過其他jm話打pico會打起 ...

仙姐打果部係picoway (3種wavelengths) 打1064nm去斑, picosure係755nm, 係咪因為波長唔同?

水晶宮

MongLeung 發表於 17-5-13 13:37
即時幫你問咗護士朋友,佢話Picolaser 可以用532高D能量打結焦,會將該範圍tissue 破壞包括班,所以會經過 ...

picosure冇532得755
picoway 532, 785, 1064

水晶宮

tingtingforever 發表於 17-5-14 15:34
我多粉刺好實自己搞唔唔掂,如果做fotona幫唔幫到我,做一次幾多錢?

不如你試左hydrafacial先,呢個等於深層清潔毛孔+淺層嫩膚,我尋日做完,有粒因為谷M谷左成個星期嘅暗瘡(有濃頭但下面實)清到平哂仲退哂紅!! 導入埋TNS做完塊面好滑又勁乾淨!!

首頁

尾頁

跳至