自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 22-9-13 20:45
佢想點呀?
佢都不在政府專家委員會
又不是做大學教授/研究院,

佢意思係疫苗無阻病毒喺高危地方傳播,有錯咩?
政府已一早承認科學事實: 打針唔係防感染。政府而家話打針係防重症。

佢係呼吸系統科醫生,唔知你大學又讀邊科呢?

水晶宮

chingnc 發表於 22-9-13 21:18
唔係話打左針病毒量少d就傳染力低d,然後可以保護未打針既人咩

打齊針亦可以成為超級傳播者!
attach0/tmp/phpb1ZIAr

水晶宮

daijuju 發表於 22-9-13 21:26
死亡個案數據分析

衛生署署長回覆市民查詢確認死於新冠肺炎個案數字。

截至6月28日,只有64宗個案係能確認死於新冠肺炎。其他沒有確認和沒有分類個案,根本無法進行準確可靠嘅數據分析。

留意,你post政府的圖表Title係 "第5波死者個案 Deceased in the 5th Wave", 係指呢段時間期間嘅死亡個案及接種情況,沒有說是死於新冠,呢點孔繁毅已一早講左,只有部份同新冠有關。

如果政府以同樣方法分析2022年Q4的死亡個案,好可能超過一半係完成3針接種,剩下大部份都係曾接種。

作為一個有讀過下書嘅scientist,我就唔會只睇標題睇公仔圖。人應該要有獨立思考能力。
attach0/tmp/phpXrIyRg

水晶宮

莎莎莉莉 發表於 22-9-13 22:03
好可能
你講乜都得

唔使等Q4, 只計9月都已經有呢個trend, 今日10名確診患者離世,全部已打針,有一半已打3針。如果政府再繼續咁樣唔將死因分類、無差别報告確診患者離世,好快就會大部份離世個案都係完成3針接種,咁樣更加誤導市民,令市民打消打針意欲。

水晶宮

daijuju 發表於 22-9-13 22:21
唔明。既然新冠冇影響多到人死或重症,咁點解果時急症門口咁多人要訓街冇位?公院要屍疊屍?
...

呢樣你要問政府點解咁樣「安排」喇,我唔係醫護,冇份參與。

水晶宮

回覆樓主:

留意下呢d時間,伯娘和梁子超都會出來講下嘢,正反2邊都有,要保持中立和彈性,不過點都要補番句鼓勵市民打針。佢地可以講一d專家小組唔敢直言嘅嘢,都有參考價值。

水晶宮

唔係細路 發表於 22-9-14 00:49

個人認為係一開始大家對呢個病好恐懼(未有藥物、未識得響 ...

果時係全城恐慌買唔到退燒藥、必利痛、喉糖,蓮花炒貴哂,A貨金花都大把人搶。冇基本舒緩藥物,有燒有徵狀私家又唔睇症,個個喉嚨痛都衝哂入急症,如臨大敵咁,緊係隊爆醫療系統啦! 邊個製造恐慌? 如果做好輕症支援,絕大部份確診者家居隔離休息,好快好翻。

水晶宮

ice_seiya 發表於 22-9-14 01:55
最大問題係連診所醫生都唔收症,如果睇過确診病人又俾人封鋪拉人去隔離,搞到個個湧曬去醫院製造床人要瞓 ...

果幾日仲要最凍,d老人就算冇染病,露宿吹風幾日都好易低溫症啦,長期病患得唔到照顧停藥幾日都死啦,根本係人為醫療安排失誤,好多係失救而死。

首頁

尾頁

跳至