時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

roundread 發表於 19-8-5 01:28

今日先發覺好多入嚟出仇警post嘅都係新會員

男爵府

eg86 發表於 19-8-5 07:17
真心講句,我係做咗媽咪先加入bk、打算偷下師學湊仔、數下c699而已。

但要傾政治,真係唔會上bk,除非鍾 ...

首先,係咪有二百萬仲係唔肯定。但一定唔過全港一半人。

第二,撐警同反暴徒未必等同,所以用200萬對30萬同反暴徒無關。

第三,藍營係少數係點統計出嚟?講到圍爐,全港各大討論區得番連登撐暴徒,圍爐嘅好似係佢地自己。

第四,如果bk叫潑婦罵街,咁連登應該叫恐怖主義。人肉起底,網上欺凌,到別人fb大肆辱罵滅聲。至少我係逐點回應你,並無你所指潑婦罵街。

第五,做咗媽媽,思想仲停留响連登水準,就算你學到湊仔,但教育下一代則令人擔憂。

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-5 11:20
第一,係咪有二百萬仲係唔肯定。但一定係有史以來最多香港人上街。

第二,反警同支持暴徒未必等同,有好 ...

第一,數量唔過全港一半,咁嗰大部分人嘅意願唔需要尊重?

2.警黑勾結可以向監警會投訴,唔係你話係就係。咁啲警察咁多暴徒無拉到,又係警黃勾結?

3.多數少數點計出嚟?

5.而家就係暴徒戴口罩,唔想為自己行為負責。佢地一樣係上連登求安慰發洩盲撐,呢樣嘢你不妨去嗰邊教化吓佢地。

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-5 12:00
1。假設真實有二百萬聲音反對條例,是否代表其餘五百萬都支持?一定存在大量我討厭政治/無知派人仕。你不 ...

1. 而家已經唔係反條例,係反暴徒。咩五大訴求要求釋放被捕暴徒,唔答應就暴力一直升級,擾民不斷,根本係恐怖分子行為模式。

2.元朗事情影片,睇到嘅係黑白衫雙方混戰,但無證據警黑勾結。事後亦有拉人。

4.其實我無特別幫政府或反政府,但我唔覺得矛頭應該指向警察,仇警就等同分化香港人。至於政府,並非無讓步,我亦唔認為一切係林鄭一個可以決定,而中央完全無想法。

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-5 12:45
1。的確已經唔係反修例,但連起火的來源都唔去徹底解決(講撒回二字),走去鬧人唔救火,自己走去安全屋, ...

巿民上街遊行後政府已讓步,如果堅持徹回,係要搞到個城市反轉,咁還不如接受暫緩,等若他日再推,再上街都未遲

而家個火頭已經唔再係火頭,反而係其他人不斷點緊火。

五大訴求缺一不可,即係已經唔係火頭問題。我無支持條例,但條例已無推行。我反感嘅係暴徒用強迫手段去影響巿民,恐怖過條例

2. 721你覺得林卓廷帶人入元朗目的係乜嘢?你覺得黑衫人無挑釁?無郁手?睇片係雙方混戰

警察當時處理得唔夠快,但事實係有處理,背後原因到底係警黑勾結,定有其他原因?都係嗰句,有證據就去監警會投訴

3.示威有界線,過咗界,就算幾有道理,都係暴動,不可能支持,何況已太過火

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-5 14:07
1。當初如特首一早肯講撒回,就唔會發生後面種種件事。無人估到後期示威者力量會去到咁大,包括我自己。而 ...

1.點解一定要徹回?佢讓步唔推行已經足夠,唔好搵個理由合理化自己對政府嘅仇恨。
根本啲人係害怕中央政府,但就發洩落香港政府度。
我不理政治,政治會搵我?係都應該係政府搵我,唔係班暴徒去用“自由民主“做名義去搵巿民麻煩,咁樣只係恐怖分子做法。

你選擇矛頭向政府,因為咁樣就可以合理化自己嘅想法,無論幾無理取鬧,錯都不在自己

2.黑衫挑釁片你有無睇過?叫白衫“入去打佢“,“唔好走呀x你老x“,咁叫無挑釁?唔係入去挑釁,請問你認為佢地入去做乜??有乜目的?唔好同我講去行街,明眼人都知

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-5 14:07
1。當初如特首一早肯講撒回,就唔會發生後面種種件事。無人估到後期示威者力量會去到咁大,包括我自己。而 ...

3.“後生要抗爭,唔到其他人話事“?而家嘅事情叫抗爭?火燒宿舍,癱瘓交通,呢啲叫爭取自由民主?用恐怖主義爭取自由民主?矛盾到不得了。

咁遲吓殺人放火(已經放火),都係政府嘅錯㗎喇?世上有法律,咩叫“唔到其他人話事“?佢地抗爭大晒㗎??凌駕响法律,人命,道德,他人自由,他人意願上㗎??

就係因為有好似你咁仲支持佢地想法嘅人,佢地先會夠膽愈做愈過火,咁同同意佢地行為無分別。要佢地明白自己而家做緊嘅事已經過晒火,係應該要強烈遣責,唔係講句不割蓆

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-7 18:29
1。咁點解一定唔肯用撒回?講來講去為啖氣,做野衰到貼地把口仲要唔認輸,你咪繼續撐林鄭囉,你連警黑勾結 ...

點解一定唔肯用徹回,同點解一定堅持要用透徹回,唔係為啖氣咁簡單,除非你自己係咁嘅人。

佢無再推條例,亦有道歉,完全唔係你所講唔認輸,只係你地唔滿意,一定要人就晒你地要求,道歉都唔夠要下台。你要知道有啲嘢係要一人讓一步,如果要乜都要應承,唔應承就打人放火,咁即係恐怖主義,任何政府都不應對恐怖分子妥協,否則開咗先例,日後陸續有來。

你睇嘢唔好咁單一,咁主觀咁膚淺,咁情緒化,自己估係或者人地話係就以為真。無證據嘅嘢,上到法庭都告唔入,唔係你話係就係,香港講法律,講證據。你話我係咩料,麻煩你自己想想自己係咩質素先。

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-7 18:29
1。咁點解一定唔肯用撒回?講來講去為啖氣,做野衰到貼地把口仲要唔認輸,你咪繼續撐林鄭囉,你連警黑勾結 ...

而家示威者行為打擊緊香港經濟,好多商業活動受影響,已經唔係想為香港好,係自私為自己而已。

元朗事件,好多片,但無人可以完全肯定先後次序。林卓廷叫人唔好打,係叫白衫人唔好打自己友,定叫黑衫人唔好打白衫人?我唔能夠肯定响時序上佢係咪遲入去,因為好多不同消息,但黑衫人挑釁,佢有無阻止?定係加入?佢身為議員,不阻止同政治立場黑衫人挑釁。而且,到底邊個係背後發起呢次入元朗挑釁嘅行動呢?

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-7 18:41
3。講完一大輪,你咪又係盲撐。政府或背後中聯辦派人做衰野,你扮睇唔到。你盲撐時,我都會盲撐。我係黑衣 ...

我撐政府我無好處,你估真係咁易打字搵錢?你話政府中聯,派人做衰嘢,係做乜衰嘢?有無證據?定係你估?

林鄭其實無可能唔睇中央意思,我唔覺得所有嘢係佢一個人嘅決定,條條例對佢嚟講佢無得益,如果夾硬要講,啲人係怕中央政府會用呢個方法去政治打壓,對林鄭有乜好處?就算換特首,你認為結果會不一樣嗎?而且,政府只會為民意而改變方針,但不會屈服响暴力下,呢樣嘢任何一個政府都一樣。

男爵府

Potato_Tomato 發表於 19-8-7 18:41
3。講完一大輪,你咪又係盲撐。政府或背後中聯辦派人做衰野,你扮睇唔到。你盲撐時,我都會盲撐。我係黑衣 ...

前線做咗乜都不割蓆

即係殺人放火姦淫擄掠都背地裡支持

呢啲行為係啲罪犯嘅慈母先會做
因為佢唔係為公義,係為自己
縱容呢啲人遺禍人間

支持一個立場
同支持一班不理性嘅人係兩回事
同對方割蓆唔代表要改變自己政治立場

盲撐,只顯得你不懂道理,不會思考

首頁

尾頁

跳至