烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

我身痕都想買一個電子湯煲. 睇緊鵝姐煲, 金樂. 睇完你呢個POST 就見話STAUB 仲好, 而都有個28CM STAUB. 尋日上網SEARCH 過見鵝姐煲有幾次爆過既情況出現(話佢係高壓煲), 基於呢個原因, 我放棄了鵝姐煲.

尋日的起心肝同個28CM STAUB 開齋, 煲紅青蘿蔔湯, 啖湯真係好正. 聽日叫亞媽再試用呢個煲煲另一款湯再試真D 比較下.

原來諗住12月工展會睇金樂煲的. 因金樂煲又有2種煲膽, 頭都暈!

侯爵府

醒目開學勳章

今日叫我媽試左用STAUB 28CM煲湯, 但放工番到去都係用番FISSLER 10升高速煲. 問佢點解, 佢話STAUB 28CM 唔夠大, 放晒D渣落去之後放唔到幾多碗水喎!!!

我心諗, 28CM 已經係STAUB 黎講好大啦, 仲唔夠大??!! 唉, 唔通我真係要買個金樂煲?? 呢個星期六我再試下先.

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 happypiano 於 14-11-24 發表

原帖由 比比 於 14-11-24 發表
其實我都覺得煲湯唔夠大,滾湯料少啲就可以。
但係佢仲有更大size咩?

就算有,都重到拎唔郁喎。

侯爵府

醒目開學勳章

manpilloi 發表於 14-12-31 00:50
點樣開光呀staub?
幫佢查油做FACIAL.

侯爵府

醒目開學勳章

ractis 發表於 14-12-30 21:47
我用26cm用中火煲0.5小時,用小火再煲1小時,已經少了1/3水,但唔夠濃味。是否應該全程小火? ...
我係用中火煲15分鐘, 然用細火煲多2個幾鐘. 但你煲左個半鐘已經走左1/3水, 有D 奇喎, 因為STAUB 既好處就係佢鎖水. 你會唔會係個蓋給得唔實有"喇"呢?

首頁

尾頁

跳至