烹飪搵食

跳至

首頁
23456...24

尾頁

男爵府

fanlee 發表於 12-10-29 17:38
終於整到印模曲奇喇,不過都印得唔係好靚

另想問樓主,我一次放五塊整,但佢吹到走晒位,所以只好 ...
我放入去焗個陣,又冇乜點走位喎,會唔會你壓得比較薄身,所以吹郁呢?再唔係放隻焗得嘅叉,等隻叉壓住張牛油紙就唔會走位囉~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

fanlee 發表於 12-10-30 09:46
我個啲直頭玩大風吹咁,
反晒,哈哈
攪到玩大風吹咁犀利,只要可以放入焗爐嘅硬物,你都可以放入airfryer。不銹鋼叉都OK㗎。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

szesze821 發表於 12-10-30 00:57
請問部機整個d食物熱唔熱氣ga??
似終係炸嘅食物,點會唔熱氣。所以我自己有時唔單止用黎炸,仲用黎焗嘢囉~~耐唔耐煲番啲涼茶飲吓就OK。

男爵府

阿仔放學話好肚餓,拿拿聲用airfryer焗隻熱狗比佢食。

先用airfryer180度焗包包5mins(留意:冇preheat),跟住4分鐘焗香腸(用刀介幾下易熟啲)。
我自已鐘意加埋洋蔥,但阿仔唔鐘意,所以佢隻熱狗瘦身啲

男爵府

海綿蛋糕 發表於 12-11-2 18:38
回覆 bullbull1 的帖子

嘩好勁呀妳!
可以參加飛利蒲 AIRFRYER自煮健食樂的食譜創作大賽
http://www.airfryer.com.hk/
有好多電器禮品送
多謝你支持~~其實我都有打算參加,希望大家到時會投我一票選啦~~

男爵府

剛剛上去Philips AIRFRYER自煮健食樂的食譜創作大賽,竟然發現有其中兩個參賽者盗用我的食譜,其中一個甚至連相片都用埋我嘅!!!實在太過份!我原意係想同大家分享同交流心得,但現在卻未經我同意用自已名義參加比賽,完全侵犯我的原創版權!!做法令人討厭!!我必定會向有關當局投訴!但同時亦想向大家呼籲,我在這裡所分享的食譜,歡迎大家參考,但請勿盗用當作自已的創作!!

男爵府

我剛剛已把食譜上載,希望大家會支持我參加比賽。同埋我希望自已親身參加,唔會再有人盗用我嘅食譜參加比賽!!!
請大家投我一票:
Philips Airfryer 食譜創作比賽 Pls click

我用了bullbull1(Gloria Fung)參加比賽,其實啲相係同之前個啲一樣,如果有睇開我嘅post應該會認得我啲相。

Leung2010  我投哂你la!   發表於 12-11-5 12:11
zman  投咗你一票,繼續努力  發表於 12-11-4 23:34

男爵府

jamie_mama 發表於 12-11-4 21:56
Voted! You are the best!!

剛剛買了,加入戰團。多多指教!
多謝你投我票~~你慢慢用airfryer就會發現好方便~~等你嘅成品~~

男爵府

開心快活 發表於 12-11-5 17:50

支持!
多謝晒~~開心快活~~有你地嘅支持同鼓勵,我真係好感動!!

男爵府

doryee 發表於 12-11-5 21:21
請問點投票?我都想支持埋你一份
多謝!!doryee~~

你click入去 Airfryer食譜創作比賽,見到我個幾個食譜(寫住bullbull1),click入去個like,但你必須要有facebook account先可以投票,跟住facebook要你登入一次,登入之後你再按我個食譜上嘅like就OK。

joycesw  我投咗   發表於 12-11-5 23:11
joycesw  我投咗   發表於 12-11-5 23:10

男爵府

見屋企啲包包已經食晒,聽日冇包比兩個小朋友做早餐,所以就算好夜都要焗幾個腸仔包先瞓得覺~~

之前已經試過用airfryer焗,160度preheat (3mins),再焗7分鐘食得~~

好軟熟,撕開起絲,正過出街買(嘻嘻...自己賣花讚花香
**請大家繼續投我票~~多謝~~**
Philips 食譜創作比賽pls click

122510  可唔可教我做造腸仔包?  發表於 12-11-11 19:48
i_jdg  Like 咗  發表於 12-11-7 19:32
fitfish  腸仔包有無参賽?你暫時包頭二三名噃!  發表於 12-11-7 18:18

男爵府

開心快活 發表於 12-11-6 17:16

妳搞到我好肚餓呀!
今次真係做得唔錯,連我阿媽都讚話好軟熟。昨晚做好,今日已全部清晒~~

男爵府

fanlee 發表於 12-11-6 21:04
點整架,我試過整,但無你個個咁靚,出面塊皮硬架,但腸仔又燶咗喎。。。

...

會唔會度數太猛呢?又或者焗嘅時間太長?不過有樣嘢你要留意,唔好搽咁厚蛋醬,太厚焗出黎就會好硬,唔好食!
**請大家繼續投我票~~多謝~~**
Philips 食譜創作心賽Pls click

男爵府

fanlee 發表於 12-11-6 21:18
我無搽呀,

但試過幾次都唔得,整到你個隻咁軟,你用湯種整?
冇呀,我好夜先做咋,冇特別用湯種。不過我用Bosch M5打麵糰,真係好軟熟。

fitfish  M5!!!!好野!  發表於 12-11-7 18:20
fitfish  唔怪得啦!  發表於 12-11-7 18:19

男爵府

今晚又係要忙於幫阿仔溫測驗,所以又係唔多夠時間煮飯,又黎個簡單菜。
我小時候最喜歡嘅茄汁腸仔~~而家到阿仔最鍾意~~

茄汁腸仔
腸仔切片,放入焗盤內。
汁:茄汁 2T
糖1T
水5T
生粉1/2tsp

做法:
1. Airfryer preheat 200度(3mins),放入腸仔焗5分鐘。
2. 取出焗盤,加入汁攪勻,再焗3mins。(如果太杰可以加水,太甜就減糖,自己執生)

非常容易做~~

男爵府

ARTOH 發表於 12-11-6 22:52
請問你係用airfryer焗腸仔包 ? 7mins就ok
係呀,真係7mins呀~~

男爵府

引用:請問焗盤邊到買?

原帖由 citygirl 於 12-11-07 發表
請問焗盤邊到買?
以前去Philips專門店(wanchai 合和中心),而家唔多清楚。

citygirl    發表於 12-11-7 12:03

男爵府

ARTOH 發表於 12-11-7 06:43
WOW 仲快過用焗爐啵 我都要試下先 3q
用airfryer焗會比一般焗爐焗得快啲。例如我做心太軟,airfryer7﹣8mins, 一般焗爐約12mins。所以焗腸仔飽都快啲~~你都試下啦~~

男爵府

HoneyFong 發表於 12-11-7 19:12
求救: 好大煙, 成屋都係, 點解? 你地會唔會?? 尤其用 160度以上特別勁!
如果大煙,一般都係焗三文魚頭、焗燒肉等食物。不過好少會160度都大煙喎?!你再check清楚,如有問題拎去維修啦~~

男爵府

回覆 fitfish 的帖子

fitfish 腸仔包有無参賽?你暫時包頭二三名噃!

冇呀,因為我post上去嘅食譜,如果到時被揀中,要即場同一個小朋友(親子比賽)煮番出黎,我怕腸仔飽好難攪,又要發酵,又要等。

我好多謝大家支持,令我嘅食譜進佔頭四名,希望票數可以再升,嘻嘻...啱啱屋企個電水煲壞了,想換個新~~

Philips 創意食譜比賽 Pls click

首頁
23456...24

尾頁

跳至