烹飪搵食

跳至

首頁
34567...20

尾頁

男爵府

我噚日早上都有再去LC開倉。其實原本都冇打算再去,只係咁啱朋友嘅表姐冇時間陪佢就搵咗我,咁我又有少少心癢癢想去,事關上次day 1買漏咗嘢。
我同佢6:40am已經到,又咁好彩排咗頭位喎 雖然咁早去到,大家傾吓偈,食吓嘢,時間好快過~~
入到去,好明顯冇第一日咁多stoneware款揀。不過我都執到心頭好~~又係三大袋咁走~~ 拎到手瓜起𦟌呀!!跟手下午又去LC 中環店上cooking class, 簡直全日節目都圍繞住LC。食埋飯返到屋企,已經冇力再開戰利品睇
到咗今日又係要帶小朋友上興趣班,又冇時間拆,唯有留待明日,小朋友返晒學先慢慢睇~~

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

Kelvin媽 發表於 13-3-24 23:34
你知唔知呀,你出d post都好毒下,首先我敗左個Miele,跟住LC,準備買埋個airfryer,唔爭在介紹埋個焗爐比 ...
唔係嘛~~我真係毒得你咁深,點算好呢?
不過你用過Miele同LC都會發覺真係好好用,買咗一定唔會後悔,Airfryer都係一樣,快啲整番個啦~~
至於焗爐,我用開P仔三合一焗爐,不過都用咗好多年喇~~你有興趣的話考慮下Homely焗爐,又平又抵用口碑唔錯~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

TMC3012 發表於 13-3-25 00:04
掃左好多喎
冇法子,LC吸引力沒法擋!!

男爵府

終於有時間開箱喇~~
好興奮呀!!!

比day 1敗得仲要多呀
橙色媽咪煲(黑底)唔係開倉買,而係同日去咗cooking class見到七折所以搬埋返屋企。

好鍾意哩個鐵盤,$1328減到$260, 我同朋友一人一個, 因為得幾隻,好快已經賣清。現場啲姐姐話用黎煎蛋,會好crispy。

哩個粉紅漸變色,係朋友幫我搶番黎~~勁!!我好鬼like!!

男爵府

~ioi~ 發表於 13-3-25 16:38
你又補多咗貨
$260個鐵盤我都買咗個橙色,買咗咁多樣野我最中意呢個
返到屋企已經第一時間 ...
原來你都買咗個,我未試過煎蛋呀,會唔會凍鑊加油會冇咁痴底呢?

男爵府

littlecheung 發表於 13-3-25 17:51
Hi bullbull1, 你記得我嗎
梗係記得你啦~~你哩幾日有冇再去開倉呀?

男爵府

littlecheung 發表於 13-3-25 17:56
去左4日甘啦 倦到死死下
你都好勁喎,去4日咁多!我去咗兩日已經辛苦到腰酸背痛,去多一日都頂唔住呀~~

男爵府

kekka 發表於 13-3-26 10:12
係我呀,哈哈哈
PALE ROSE的焗盤真係好靚!!! 見到都開心
真係唔該晒你,幫我搶到隻咁靚嘅焗盤,又過咗咁多LC知識比我,「釘橋」你呀!!

男爵府

kekka 發表於 13-3-26 10:14
哈哈哈,開6天我去足6天啊
佩服你呀去足6手咁多!!我仲有隻油掃喺你度,下次我朋友約你時你再比埋佢啦,係喎,油掃幾多錢?

男爵府

TMC3012 發表於 13-3-26 11:27
掃左好多喎
我冇買$260果隻, 買左$290 24 OVAL, 用左黎整金菇卷好正
但last day見到勁多$170同你呢 ...
放心好快又開倉,到時再掃過!!

男爵府

Janice 發表於 13-3-26 13:29
....我被 bullbull1 d 煎牛扒吸引...成為 LC fans

Hi bullbull1,
哈哈...原來你被我感染到~~你都買咗好多喎, 快啲用下啦,個pan正到不得了!!哩度好多JM都有買到呀~~等住你地啲牛扒出籠!
講到牛扒, 我會去中環結志街嗰間凍肉舖買,比出面超市平,而且又超好食!我多數會買一條,請啲staff幫我切開,再一塊塊放入凍格freeze咗去,幾時食都得。

男爵府

Vianness 發表於 13-3-26 21:49
唉,開倉買嘅satin blue 26 咁快就銹咗,尋晚煲完湯,今日洗嗰陣條邊已經咁樣
咁快生銹?你有冇抹乾先放入櫃?你可以掃下油係邊位潤一潤個位,我上cooking class個miss教㗎。

男爵府

kekka 發表於 13-3-27 08:08
油掃$100,係喎,你是否冇WHATSAPP? 事關SENT了MESSAGE比你...
我有whatapp,但沒有收到你給我的message,只係得你個朋友嘅message咋。

男爵府

焦糖媽 發表於 13-3-27 14:23
我都買左個黑色盤,不過係 40cm 長方型嗰款~~個 sale 姐姐話可以當鑊用~~~

但我想問下,有無邊度可以 ...
如果黑色底用黎炒餸比白色好(cooking class 老師講)。你睇番說明書,應該會有講受熱溫度,再唔係打去LC customer hotline問下,一定有人可以答到你。

焦糖媽  好~~~等我打去問下先~~~thx thx thx !  發表於 13-3-28 09:30

男爵府

焦糖媽 發表於 13-3-27 14:31
噢~我有個 LC 煲都係洗完仲有烘....
我想問,一般煮食,LC coating 無可能甩架呵?(因為個烘黑黑灰灰 ...
cooking class老師話,用過ge煲一定會有損耗,但對人體冇害。只要千萬別大火乾燒,個煲就會好長命。如果真係好dirty,去LC買支專用洗潔精,滴兩滴就乾淨晒。要兩佰幾蚊一支。

男爵府

我又用咗個pan煎雞翼~~

完全冇痴鑊~

啲雞翼仲幾juicy~~

jtkw    發表於 14-1-4 15:18

男爵府

Boborachel 發表於 13-3-28 20:11
LC 支清潔劑幾錢呀?
$278, 因上cooking class即場買所有貨品七折 ,即$194.6

男爵府

LC116 發表於 13-3-28 19:23
個牛扒汁點整?
你可以睇番P.4 快鍵#76
我只係用了最簡單方法:水 半杯
牛肉精 半粒 (超市有得賣)
又或煮直接用牛肉湯
蒜蓉 1tsp

做法:
先燒紅鑊,加少許油,放入蒜蓉爆香。
加入水和牛肉精,煮滾後調味 (鹽、糖、粗粒黑椒),自已試味喇~~
最後加少許生粉水埋獻。

男爵府

Boborachel 發表於 13-3-28 20:19
我今日煎完豬勁肉用熱水浸完都洗成15分鐘還有dd黑色野糸邊!你會唔會有呀!

...
我煎完會先攤凍個鑊,加凍水浸。講到黑色嘢,咁你可能要再抹多幾次。個鑊越用越唔痴,不過記得每次用完都要抹乾掃油,咁先襟用㗎!

男爵府

Jenniferleeww 發表於 13-3-28 20:56
你點煎架?我煎到啲雞翼皮甩曬,又燶
其實之前都有JM講過,凍鑊落油(我用噴壺),見到有少少白煙出,加入雞翼,唔好立即反,我大約兩分幾鐘先反一邊。如果成日反一定會痴到啲雞賢甩皮。

首頁
34567...20

尾頁

跳至