自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:sales的血淚史

如果個客only挑剔我絕對接受,正是佢地既挑剔令到我地既服務質數保持水准,睇唔起人,講嘢無理冇禮貌,扮嘢係佢個人修養,我唔會擺係心,照樣笑住好溫柔解釋,當我做番我本分,當我表現有修養,個客自然會做得好,點解?佢自己會諗,冇理由個行為舉止會輸俾個sales架?我做過兼職sales多年,但變態既客我唔會接受,亦都唔會退讓,試過個女人用隻腳踩風扇開關來試風扇,好冇禮貌叫我招呼,我行過去首先用張紙巾抹左d掣先,跟住笑笑口同個女人講,miss,風扇用手撳得架啦!佢好瘀,但冇聲出。又試過個後生仔入來問嘢,我一向服務態度一流,我都好有耐性慢慢解釋,但佢突然之間發癲,話我係唔係覺得佢晤會買想快d打發佢走?我問佢我邊度解釋得唔好令你有誤會?佢話,總之我感覺到你個心裏說話,想我快d走,我依家要你同我say sorry!下,我冇做錯,何解要同你say sorry吖?叫你經理同我講(時下最興lee句).冇問題wo,我個個月拎最佳服務獎,成日有電話打來贊我服務態度一流,你話感覺到我心裏說話,係你太敏感,多d用正面既心態對人先會開心架,總之我同你講解,只要有一句說話可以幫到你,我就好開心,lee個就係我工作既態度!個男仔話,下,咁我走先啦!

bkteapot  你呢種做事態度我最讚賞!  發表於 13-4-23 12:51
柏架山莊    發表於 13-4-23 10:35

男爵府

引用:我之前份工都試過比客咁樣講!有位呀太用指

原帖由 e_g 於 13-04-23 發表
我之前份工都試過比客咁樣講!
有位呀太用指甲挖花左個袋,我好有禮貌地叫客人(呀太)唔好,因為已經被挖 ...
lee d就係變態既客,經理都知,所以晤會退讓!

男爵府

引用:我都做哩行。。。無禮貌我地已經接受左。。

原帖由 ivykinder 於 13-04-23 發表
我都做哩行。。。無禮貌我地已經接受左。。。最慘係佢地可能工作壓力大會走落黎搵人減壓。。。唔知大家明唔 ...
lee d客見晤少la,睇邊個唔好彩撞正,所以我地要識執生,冇俾位d癲既入,真係走來搵人晦氣當解壓架,lee d就係廢物,自己俾阿頭鬧完,就來揾sales出氣,lee d反面教材我成曰用來教女架!·

首頁

尾頁

跳至