自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

係包調味粉高鈉啫,唔倒曬全包亦唔會飲埋啲味精湯就唔會超標啦,除非全日淨係食即食麵同其他高銷食物

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

ChloeMa 發表於 24-2-16 07:49
內文話, 9款麵餅本身已是高鈉!

煮麵時應該會有部份鈉溶喺水,不過唔知可以少幾多,例如福麵,煮麵水係有味,有時喺公司唔想出去食LUNCH,試過拎福麵加熱水叮,倒曬啲麵水再加熱水開1/3包味粉

伯爵府

其實好多麵都唔係好低鈉,例如蝦子麵,好多人話唔好食嘅壽桃牌,一個麵餅45G已經有254MG鈉,計番條數,每100G就已經有564MG,煮完仲要撈豉油蠔油食,如果細食,食一個麵餅都OK嘅,一個唔夠飽就真係要小心會唔會超標(仲未計會唔會連埋其他嘢一齊食)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊