烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

若直接係台灣買,去sogo個類百貨公司買定有其他地方買抵?因我第一次去台灣,好多地方無概念,請指教Thanks!

仲有我知homemade 就點都會貴過街貨,但為起成本一次白麵包要幾錢?
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

公爵府

今日用機整麵團做 pizza

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

公爵府

我覺得有難度,因為好難轆到個皮好圓!而成本價亦好貴,個底焗出黎係脆的!

'bernice'  整Pizza啲材料好貴嗎? 我到現在都未試過整, 啲Pizza醬喺邊度買架?  發表於 11-5-31 09:56

公爵府

fitfish 發表於 11-6-12 14:25
而家P仔唔駛加牛喇!
大陸百貨公司同淘宝都有售.220V.

等我話比朋友知先!佢仲煩梗點攪部台灣機番黎。係米大陸吉之島?洗唔洗要人仔二千?謝謝!

公爵府

tammy2008 發表於 11-9-11 00:43
ok 呀~ 發酵到呀 ~

用 tsp 量嘛....1tsp平頂大約係 3.5g

我地 P 機整做形包係用"麵糰" mode,"快速" mode 係整方包

"麵糰" mode - 1小時 --> 攪拌>發酵>攪拌>發酵(第一次攪拌時就放入酵母)

So肥  只有丹麥包, 同菠蘿包, 冇甜包mode  發表於 11-9-11 01:13
So肥  我知呀, 我本來係整方包架, 點知見佢發唔起, 先改手動補鑊  發表於 11-9-11 01:11
tammy2008  有冇正常時間架...例如甜包之類...  發表於 11-9-11 01:06

公爵府

tammy2008 發表於 11-9-11 01:11
嘩..妳吖.....
有得必有失架嘛....又要馬兒跑得快, 又要馬兒不吃草.....

我成日半夜先黎收包架啦所以我通常整做形包個時間無禁 fix 死!

我整左禁耐都未用過"快速" mode因為我整d方包成日濟銷

公爵府

tammy2008 發表於 11-9-11 01:32
方包都可以好多變化嘛.....

有時我也想想, 平常方包很少會是主角, 通常都是作三文治啊果醬包啊....

唉!我都想試多d 唔同款方包,不過我家 d客仔唔多捧場!我鍾意食玉桂提子方包不過其他友仔唔 so所以有時睇你個 blog 都唔敢試做!

佢地仲唔好蛋糕、曲奇!激死

首頁

尾頁

跳至