跳至

首頁

尾頁

男爵府

三個字... "好X煩"... (請自己填個X字)...

有好多文件要改, 又有幾個國籍的話, 個 passport, 出生紙又唔同, 第時你同美國Gov申請咩都要填多樣有無改過名, 有D又要係俾証明....

為一唔方便係個仔唔同你姓, 要解釋, 不過呢個年代已經好普遍, 已經無咩人覺得奇怪....

男爵府

bosch 發表於 13-7-21 05:36
我住歐洲, 女人結婚時加夫姓, d 文件幾乎會全部自動改姓, 唔駛逐樣去改咁煩.

我婚後都冇加夫姓, 同樣怕 ...

講開出境, 其實你同個小朋友同姓彧唔同姓都好, 單親出境係雖要另一方簽同意書, notation左, 帶係身, 出境入境個官都有可能問你要, 可能十次都未必問, 不過一次問你要你都煩到死, 所以如果你彧你老公一個人帶小朋友出境 (無論海陸空) 你都最好有個同意書係身.

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/268/~/children---child-traveling-with-one-parent-or-someone-who-is-not-a-parent-or

仲有, 如果唔同姓, photo copy birth cert, 帶係身 to prove you are the parent, 除左過關用, 唔見左 passport 都仲有 birth cert 頂住.. just some travel tips ;)

首頁

尾頁

跳至