自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlefunpig 發表於 22-10-6 15:10
呢D 小問題. 我反而唔好意思多D
歲幾抱上上層問題不大

你呢個問題其實係可避免的,我大女細仔相差7年,平日我都單拖一個帶兩個出去,主要係帶大女學野。我出街係一定用咩帶,因為我住地方去邊都係要巴士/小巴或的士,即都係要收車。初生都可以咩帶,有橫咩那種或konny初生咩巾。
bb車我都有用,就係放假有老公在場或我預計我全程路都係行或行遠d坐地鐵先用。
我無冒犯你意思,而係因為我一湊二我出街我會諗好當日成個行程執好野準備好野先出發,所以你呢個問題我真係細心研究過既同我係用大背浪裝哂所有野喺背,前咩一個後咩背浪一手拖大女一手嘟銀包/用電話。其實真係一個帶bb用咩帶先最方便,唔駛擔心交通問題要收車既狼狽處境。

男爵府

littlefunpig 發表於 22-10-6 17:20
你講既做法就係唔搭/有人陪先推BB車.
係考慮唔曬少部份人既需要
殘障人士可以用輛椅連人上巴士

你講係岩既真係會忽略左少部份推bb車既人既需要。不過如果bb車真係可以唔收咁上車,你自己都夠膽唔收車嗎?我只諗到輪椅位可以放到打開左既bb車,咁當然你開左架車呀b訓喺上面就會企喺隔離捉實架車,但萬一咁岩又有輪椅人士上車咁你架bb車又可以推去邊度呢?通道就無可能啦咁窄,其實如果真係要我坐巴士又要推bb車又無人陪時,我係會咩帶跟身,等車時咩定喺身同收定車。

我無合理化成件事,而係香港有bb既人遠多於輪椅人士,如果架架bb車都唔駛收黎上車,我諗一架巴士上分分鐘有4-5架bb車開住...

首頁

尾頁

跳至