美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

KayleeZ 發表於 16-3-31 18:39
用掃上薄些自然些,用粉樸上會厚些少但遮瑕力會再強些,不過JI本身遮瑕力都好好

顏色我用bisque,已經係最 ...

我最近都買左OM既SPF 50+ 碎粉 我係乾性皮膚 佢真係好貼面 一D都唔乾 又啱我膚色但對我黎講最大缺點係完全遮唔到我D斑 遮瑕力低 同埋因為係碎粉 用時要倒出黎 成日整到周圍都係

依家我考慮緊 Jane Iredale PurePressed Base Pressed Mineral Powder 想問佢既遮瑕力會唔會好過OM SPF 50+ (遮瑕力應該同佢最BASIC既18色碎粉差唔多 )
JI同OM既premium比 邊隻遮瑕力好?

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 KayleeZ 的帖子

謝謝你的回覆 答得好詳細

男爵府

KayleeZ 發表於 16-4-5 14:34
吖仲有,你遮瑕有無用番礦物粉遮瑕 / mineral face corrector?.....其實礦物粉如有深印及班要再係底上番c ...
遮瑕我最初都有諗過買OM既遮瑕粉 但上日本網睇評語佢又唔太突出 我自己都試過上手 未必可以COVER我面上既斑JI個雙色遮瑕膏我都有D心郁 但未去試
依家仲未買到礦物遮瑕 唯有用普通遮瑕膏頂住先
你講隻EDM multi tasking concealer 等我又去研究下先

男爵府

回覆 KayleeZ 的帖子

最後我冇買JI concealer 因為我想買粉狀CONCEALER 所以揀左LILY LOLO既NUDE MINERAL CONCEALER 用後感算OK 用左一定好過無用 效果一定好過OM既遮瑕粉 粉質都幾滑 一盒有排用

另外買左JI既PUREPRESSEDE BASE 我覺得佢同OM一樣咁貼面 無負擔 不過樓主講得啱JI既色冇OM咁啱亞洲人 JI係比較死白 少左D血氣色 OM既色多選擇好多 始於日系啱亞洲人膚色 不過JI既遮瑕真係比OM高
用JI後就算唔用CONCEALER 個黑眼圈都太嚇人
所以依家我趕時間就用JI 快靚正 如果時間鬆動又勁好太陽我就用OM 因為貪佢有SPF50

雖然冇買JI CONCEALER 不過我買JI既purepressed blush胭脂 我覺得唔錯 色靚又方便 雖然OM胭脂粉都好用 又KEEP得耐 但要倒出黎始於麻煩

男爵府

補充: OM同JI都無變灰 所以兩個都GOOD
OM我係用佢SPF 50+個隻礦物粉

男爵府

回覆 holidaybb 的帖子

OM concealer 搽左同無搽都無分別 我當時試過上手 完全乜都遮唔到 而且佢又冇色揀 之前我上日本網睇佢D評語都係好唔掂 所以個D評語真係好中肯

樓主之前都分享過用後感 話佢試過用來遮黑眼圈,眼底起乾粒

首頁

尾頁

跳至