自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nancy20090615 發表於 20-12-28 14:16
同意, 用自己錢, 好過去借丫.

不過, 我覺得唔會得.

新聞訪問唔記得邊個, 主席/議員: 提議以借款方式用MPF 做底押

我即刻話: 痴線! D錢係我既, 點解要我借? 用返自己D錢叫借錢?
有D話攞一萬 冇用! 咁政府係唔係支援佢地呢?

市民冇開工冇糧出冇飯開, 政府話財赤唔會再支援, 我地食風定等死? 死左先可以攞MPF?
人都死左..我諗佢屋企人攞左果筆錢都唔會開心

有一半係老闆, 咁定攞出黎既存款唔可以多過 30% -50% 唔得咩?

成日話冇左退休既意義, 等錢使果D都唔知等唔等到退休果日...
其實又唔係 強制性全港一定要攞, 有D認為冇需要 想退休先用, 就唔好攞,
冇人迫佢齊齊攞出黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nancy20090615 發表於 20-12-28 14:59
我估政府尼招 (MPF) 係用黎保住銀行業/保險業, 等佢地個個月豬籠入水. 同時要銷死存戶一個歲數可以提取, ...

堅離地政府, 只會諗業主, 老闆(補貼), 金融保險業..基層藍領賤過地底泥

翡翠宮

minna456 發表於 20-12-28 15:48
其實好攪笑, D 錢明明係我, 依家環境咁差都唔可以拎部份來幫忙

政府話佢地財赤幫唔到你, 亦唔比你攞返自己MPF部份既錢
市民冇工開冇收入冇支援...呢D 係乜野玩法呢

翡翠宮

clyeu 發表於 20-12-28 16:24
我爸惡性淋巴癌時申請拎MPF, 唔批,話未到「晚期」之後走左,又要搞遺產媽媽先拎到
...

見你咁講都幾慘
D錢係自己既..攞自己果D 仲慘過問佢地比

好似以前TVB 民初劇 D 窮人走去乞求有錢親戚借錢開飯/醫病咁

翡翠宮

Maksin 發表於 20-12-28 22:28
真係痴線,有病都唔比人拎出黎,無人性既一個政策。

曾經陪朋友去搞提走mpf, 聽到有人詢問點先可以攞,職員話一係65歲,一係就死要有醫生證明
我即場打個突,自己錢…要去到就死先有得拎返,簡直方謬…香港人既悲哀

翡翠宮

cccccy1325 發表於 20-12-28 22:50
到死左拎黎對自己又有乜用 帶唔到落棺材
香港人好陰功

學jm話當遺產囉

翡翠宮

白毛毛 發表於 20-12-28 23:55
如果免息,用返MPF做抵押,我非常粗略咁睇,對借貸人無損失仲有so。因為無息,最差情況還唔到都係一樣用MP ...

用自己錢借比自己好 SO?
好似之前有 FTM 佢跟本冇野做, 點還?

我對於"借錢"呢個詞語好敏感, 甚至係抗拒

翡翠宮

Because1975 發表於 20-12-29 09:09
你又真系半桶水,洗乜大叔呀,後生都大把人拎左,只要你有離開過香港,又阿水話你知要一年先可以做返野,我表弟2 ...

你係呢度好大力推...你知唔知咁做係犯法
只係香港淨係識立法, 唔識執法

唔代表佢地唔會突然強力執法檢控

首頁

尾頁

跳至