自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Tobbyy 發表於 23-2-4 11:58
講“在心中”或者拍下膊頭呢d好正常,我都係咁。但“石頭爆出嚟”呢句應該係心聲。大仔呢個時候不離不棄, ...

唔係架, 細個聽姑丈 表姐夫當 講笑咁講, 出黎做野 有男有女去bar似飲 ..d男人真係咁講野,
男女大不同 男唔會似女人, 男人唔中意婆婆媽媽..佢地覺得好煩, ..可能我由細到大 男性朋友多過女性朋友, 所以呢句我覺得真係冇野喎!

嫁比c6第一日, 就算我知99 偏心大姑9 我到今時今日都唔會講出口, 費事佢覺得好枉作小人, 因為男女諗既野係唔同

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meowmeow34 發表於 23-2-4 12:06
笑咗 我冇留意佢嗰句open the door, 搞到我想番睇
講真,嗰個留言話佢係有家底又高薪 ...

佢既行為同言語 完全唔似有家底既人

翡翠宮

cy101 發表於 23-2-4 11:08
阿婆有住戶證,細仔二公婆應該後悔到死,冇取消張證,我諗全部人心水清應深知呢個機會可一不可再,踩場機 ...

今日重溫, 我都諗細仔真係百物一疏
我諗佢千算萬算 估唔到 阿媽會同大哥唔顧佢名聲 爆大鑊, 佢可能諗點錯都好阿媽一定算數..大不了搵社工攞綜援 都唔會搞到咁大

傳統老人家好多時都會: 算啦算啦! 唔好搞啦! 係唔係想拉 個細佬坐監呀? 佢野乜前途都冇晒架啦! 係唔係你先安樂? 算啦! 搵社工 香港唔會餓死人既 我都咁老囉 仲有幾多年人做呀! 你細佬唔同呀 唔為佢都為下佢d 仔女啦... 唉!... 你走呀! 我唔使你理呀! 走呀走呀..你唔好搞咁多事呀! d錢係我既 我中意比邊個就邊個 唔使你理呀, 走呀!......................電視劇係咁

翡翠宮

meowmeow34 發表於 23-2-4 12:44
呢單嘢應該係大仔堅持報東張搞大佢
就算婆婆最後心軟放過細仔,佢都會身敗名裂
其實偷竊係刑事 ...

一定要告啦
攞返d錢 請工人照顧佢煮飯 覆診 睇醫生都好

大仔都話另一頭家已經停左, 即係由佢老婆搞掂

翡翠宮

CathyLss 發表於 23-2-4 13:09
重聽兩次都聽唔到佢講open the door呢句話,淨係聽到打開度門既時候好似有講open。但open the door係港式 ...

淨一個單字 open... 仲衰

冇既 .. 英文既野, 你聽下某d 高官/議員既英文 同英文台既英文, 比較之下 就知乜野係港式英文, 唔係單一句: open the door 去衡量佢英文掂唔掂囉
冇人會覺得林鄭英文唔叻, 反宜覺得林鄭英文真係好勁, 但某幾個局長(黑暴時..唔記得邊個)一出聲 D人會覺得 吓! 佢d英文 咁都得 係口音 同流唔流利問題, 唔係單一個識講 open 就覺得冇問題, 當然冇要求既 唔會覺得有問題

你咁問, 我突然諗起 書局有d媽媽中意... read 書唔好行黎行去! sit 呢度啦 我叫你 sit 呢度係唔係 listen 唔到呀
有時 又會聽到 drink water 好唔好? drink 唔drink?

有感而發, 或者你唔係好明我講乜

翡翠宮

CathyLss 發表於 23-2-4 13:43
無啊,我見你話覺得佢講open the door英文好恐怖,我又睇唔出有咩問題,懷疑緊自己D英文係咪真係咁差。講op ...

工人識英文, 講單字等工人易明?
到我唔明

算啦, 唔好再糾纏落去, 其實你第一個回覆已經咩料

唔好轉風向, 糾纏係d無謂野度

唔回啦

翡翠宮

MC媽 發表於 23-2-4 14:06
仲要屈自己阿媽有老人癡呆神志不清。
如果香港有安樂死,D老人家真係隨時畀呢啲衰仔推去做。
...

老人院做既野, 覺得佢真係會做得出

翡翠宮

Anpanmama 發表於 23-2-4 15:48
睇咗兩晚報道,老人家講嘢口齒伶俐,思緒非常清晰,真係點屈都屈唔到佢係老人癡呆囉
...

我大伯當時就係咁 同C6講 99 老退化老人痴呆
我唔覺99有呢個問題, 佢係同以前對比 反應慢D, 講野慢左細聲左 但諗野仲好清晰, 問乜佢真係答到乜

可惜大伯話乜, C6 會100%信任.. C6 成日係我面前講過99 諗野有D混亂, 有腦退化.. 想同我洗腦, 但次次我都否定佢, 我心諗: 你蠢你既事! 唔好同我黎呢套!

C6 諗住親戚企佢果邊..同親戚講同一樣既野, 佢地唔想嘈, 多數都當聽唔到

翡翠宮

Anpanmama 發表於 23-2-4 15:43
我覺得,

婆婆話屋企有幾多現金收埋俾人攞咗我會比較中立,因為老人家有時真係未必記得自己係咪真係有現 ...

我婆婆走左 我媽同家姐上去執野, 都話佢將D錢周圍擺, 姐夫拆床, 話床腳鐵通入面都收左幾卷 1000蚊係入面, 夾夾埋埋都有10萬8萬係度

C9 個阿婆又係咁, 走左表弟同佢阿爸執房.. 都話D錢.. 呢度一卷果度一卷, 佢地話摷摷埋埋 有幾萬

可能老人家就係咁

翡翠宮

meowmeow34 發表於 23-2-4 20:02
個弟婦扮nice 關心婆婆,想轉移視線
連八達通五千蚊消費券都唔放過,呢兩公婆衰到呢!
...

我都係咁講,一萬蚊都謀埋
c6 話 唔貪點會得返900幾比佢?果度成萬蚊喎

翡翠宮

stagea 發表於 23-2-4 20:53
好有問題!3位警察講到細仔係合法銀行提取款項,仲講銀行職員都俾細仔拎,銀行都俾提取,歸究銀行咁款,講 ...

佢話唔合法銀行就唔會轉錢啦!

其實,果陣大伯都係做同一樣既野
我話大伯係盜竊,c6 好惡好大聲咁:d 錢遲早係佢既 ...聯名呀!宜家(早d)轉走,有乜問題

我真係好嬲,嬲到超傷心 點解佢可以打橫黎講

翡翠宮

selinako^^ 發表於 23-2-4 20:57
佢話唔合法銀行就唔會轉錢啦!

其實,果陣大伯都係做同一樣既野

如果可以追溯舉報,我會咁做
大伯真係好衰,要比d教訓佢
佢算d 錢收歸政府 我都冇所謂

翡翠宮

leopak 發表於 23-2-4 20:04
好彩搵左東張,陸大狀出馬去警署狀告,唔係純盜竊,長知識,原來私下轉落自己名下私人戶口,係刑事,要坐監 ...

大狀話 嚴重過盜竊

翡翠宮

fatpigfatpig 發表於 23-2-4 20:07
最驚最後婆婆心軟,唔想個仔坐監,改口話係自己俾錢佢。

搵2個孫同新抱出面,長老好多時睇孫份上 都放佢一馬

翡翠宮

sugarbean 發表於 23-2-4 20:27
新袍變臉真係勁核突!上門呢招好有收穫,警方喺度見證婆婆張八達通同身份證被細仔偷埋。不過多數最後唔告佢 ...

我覺得警察係幫細嫂,只係話叫佢地攞返...警告都冇句
喂!佢攞左人地物件 係唔係要警告一聲 咁算係盜竊呀!

翡翠宮

stagea 發表於 23-2-4 21:06
呢啲人噏野,表面合理化件事!
實質唔合法,真係打橫嚟喇!

我真係好失望,佢幫大伯幫到是非不分
不過圍村係咁,呢次唔係第一次
對上果次佢條村其他人話想擺免主席,我同家姐傾開,家姐話要同民政事務處申請,我同c6 講 佢又係聲大夾惡話冇問題
跟住,佢條村d 人約晒律師租晒地方投票,最後民政事務處唔承認

總之,圍村就係咁 根深蒂固好團結 係盲撐,老婆都係外人

自此,我就覺得圍村人同野蠻人冇分別,佢地想點就點 不過唔好叫我同佢地癲埋一份
好似熟男誘惑入面 李思節 同 李詩韻咁
亦知道城市人同圍村人 係拉唔埋
係2個世界既人

翡翠宮

bu-b 發表於 23-2-4 21:15
可能細仔兩公婆今日睇完東張西望會嚇到懶尿希望婆婆唔好令大仔白辛苦同傷心,亦唔好睇心軟放過佢哋 ...

翡翠宮

leopak 發表於 23-2-4 21:53
大狀話,聯名戶口只有婆婆有入$記錄,個仔從來無入,所以已經證明係婆婆的財產,之後個仔將$轉入自己個人 ...

佢話因為佢係管理人,管理果筆財產..,如果轉走左 仲要係果個人既私人戶口,唔知佢會唔會用左佢啦!如果佢用左既 咁就係盜竊啦!

翡翠宮

meowmeow34 發表於 23-2-4 20:40
弟婦仲畀警察質問點解前言不對後語

真心唔明呢單嘢報咗警咁多次,原來警察都冇落案, 要陸大狀出馬先至肯 ...

佢地似想多一事不如小一事

可能當時人好多時 火起就落薄,過幾日啖氣過左就消案,做果d 文職詐型掛 呢個開file 果頭close file, 佢地覺得:玩咩?

翡翠宮

mariefish 發表於 23-2-4 20:42
仲串佢搵東張、得女警正常,大大聲嗰個唔知係咪撈咗幾呀年嗰啲老海鮮
偷八達通明明係盜竊
...

其實當時好混亂,我唔係好跟到 佢地講乜,有幾句覺得佢係幫緊弟婦話大哥

首頁

尾頁

跳至