自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實老師咁做,校長一定係後面發功
證實你個仔係學校心目中係....

我提議報東張,當面對質

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好慘的媽媽 發表於 23-6-6 19:40
唔緊要啦,反正一個人好難應幾百把口,信就信,唔信算,唔好講咩相唔相向
當個細路壞到爆,好未?
身為老師,要做 ...

你成家報服心都好強,
唔係淨係你個仔

翡翠宮

littlefunpig 發表於 23-6-6 20:46
通常家長都會話啲小朋友好小問題
輕描淡寫
所以我都支持樓主報東張

樓主既回覆,就知係乜野性格,想像到佢一家係乜野人
好少jm 一面倒,係企學校同老師果一方

翡翠宮

angelcake 發表於 23-6-6 20:50
我都覺得做到咁出面,冇可能係老師個人意思

樓主個仔一定係班房/學校既風頭躉

翡翠宮

鴨鴨比 發表於 23-6-6 21:42
樓主引出一個重點
老師話吾想同事受傷
即刻有機會樓主公子已經唔只手多多玩同學

其實已經反晒面,仲要為左小小既畢業營搞到投訴去教署 係我就唔會去,如果照出席,佢期望老師同學點對佢?
當冇事發生?

翡翠宮

rainbow000 發表於 23-6-6 22:07
老師做法唔理想,確係可以做得好啲。不過希望樓主你明白好多家長為怕面阻阻,唔會將所有野攤出黎講,就算好 ...

老師/學校做得呢個動作,家長們應該都有出分(壓)力

翡翠宮

鴨鴨比 發表於 23-6-6 22:11
樓主比我嘅感覺
佢哋會照去
出咗事先理

我都想睇,是旦一邊理規都震撼

翡翠宮

misssheep 發表於 23-6-6 22:18
可能其他家長向老師出聲,呢啲樓主都未必知,老師夾咗係中間都唔定。(以上為推測)

係呀,一世人一次小 ...

佢想有個難忘完美既小學生涯,其他同學老師都想
樓主話佢個仔會郁手郁腳同人玩,佢玩既定義係乜野?
我諗 玩既畫面 平日係學校都不停出現,大家都唔想樂極生悲啫

翡翠宮

angelcake 發表於 23-6-6 22:21
同意。照計去到畢業營,都係小學階段最後幾日,非不得已,老師/學校都唔會攪咁多野,予人口實
...

翡翠宮

annakit 發表於 23-6-6 22:38
都似, 老師只係打份工, 佢真係冇必要主動做衰人打呢個電話, 只要係營度搵理由罰佢唔比佢玩就得了, 罰 ...

呢個推測合理好多

翡翠宮

moon_o_o 發表於 23-6-6 19:49
樓主教好自己個仔先啦
老師做到咁出面,又真係有同學唔鍾意你仔
你仔一定超級麻煩!仲有樓主咁嘅母親同老師 ...

睇完我反而可憐老師,佢有可能夾係中間,個仔騷擾既行為 似乎要同學+老師包容, 當佢係大爺?

翡翠宮

hand_hand 發表於 23-6-6 22:25
樓主出口成文:
「對得人 拜得神 」、「呃你死全家」
同你嗌交,必定失敗收場

佢講野語氣我諗好多jm 都感覺到,唔只省油的燈咁簡直
父母係仔女既一面鏡,父母點樣 細路就會點樣

翡翠宮

littlefunpig 發表於 23-6-7 00:10
其實老師都係打份工
我奇怪點解要咁樣用旁門左道手法去迫個小朋友唔黎
明知實俾人投訴硬既

係,其實唔好係度嘈,嘈黎冇結果
一於報東張搞大佢

翡翠宮

鴨鴨比 發表於 23-6-6 23:31
如果我係同班家長一定諗盡辦法轉班
隔離呈一個post 人哋係諗點攻頂
樓主位公子仲掟緊粉筆、擦膠

佢覺得自己個仔冇問題

翡翠宮

adrianada 發表於 23-6-7 08:32
我仔班裏面都有個同學有行為問題,佢上次上堂搞事俾老師鬧咗兩句,跟住拎支原子筆追住個老師嚟插,個老師仲 ...

你個仔都好叻, 第一時間衝去擋住係前面, 又衝去拉住個同學
換轉係我只係 碌大對眼唔知點做好

有d人係.. 個仔活潑d 好動d, 佢玩下啫..佢貪玩d就做成騷擾行為, 大家都係小學生, 大家都係同班同學 係平等既, 點解要其他同去忍受呢種滋擾! 某程度如果佢係控制唔到自己 係可接受 我都會講: 宜家呢..有好多情緒問題, 學習障礙啦 過度活躍啦, 呢d都係佢地唔想既 我地要包容, 但你都要好好控制好自己, 同學包容唔係一定 大家都係同學 大家都係小朋友...要互相尊重唔好騷擾到人

我收過一個女學生, 上堂又用pad 又彈琴又彈結他 又用apps 玩影相key 落去其他野度 係度玩係度笑, 因為佢好麻煩 好識耍手段 中意班 A 同學 成日撩佢, A 好乖好斯文好聽話 見我望住佢, 佢就唔敢玩 而且佢勁多功課 平時上堂都係COOL 同其他同學0交流, 咁果個女仔就利用 B 去激A.. 成日用D 好撩人既聲: 唔好搞啦.. 5~唔好啦.. 5~ 唔好搞我呀 5~你做乜啫..5~, 把聲好似訓醒未訓醒之間咁 又成日咋喊引人注意

有日我忍唔住 影左佢上堂做乜send比佢阿媽睇 (冇影樣, 只係影張枱同隻手 佢拎住個PAD 玩)
佢第2日返黎 同我講: 你做乜報串? 你報串比我阿媽知! .. 佢d口吻..我當埸O咀: 你都知呢d係唔應該上堂做架? 跟住佢就咋喊

翡翠宮

上堂係互相玩,我都承認呢幾條友加埋我個仔係有時會影響課堂秩序,[color=Red]但你地細個讀書,個個乖到一舊飯坐響班房?

專心上堂叫一舊飯
即係上堂係度玩, 係度叫 破壞秩序係正常?

翡翠宮

sinyeechu 發表於 23-6-9 13:05
所以覺得佢啲思想真係好奇怪,上堂專心叫一舊飯,咩思維先可以咁講野??
...

佢講既野, 真係嘆為觀止
佢放養佢既事, 最重要係唔好影響到其他人

翡翠宮

小傻b 發表於 23-6-10 12:37
6人幫個名好似黑社會~~~

呢位JM 講野用語都好有問題, 所以佢覺得自己個仔冇問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊