自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇有錢 6299唯有叫政府比囉 (雖然係政府比, 但冇人要求都唔會咁諗)
總之有人我有, 冇就係歧視

有錢6299 生左個BB 就個個月比生活費, 又有層樓揸手 唔知政府幾時跟
果班人都有要求要多間公屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mealie 發表於 23-10-19 09:00
梗要唔贊成,又派錢

派既咪我地D錢, cut 差餉 cut 交通津貼 cut 晒中產d 福利 就係為養生仔果班人?似乎最叻製造矛盾

翡翠宮

QQ70 發表於 23-10-19 08:55
唔贊成 ! 政府究竟明唔明白,有能力養/教果批人唔肯生!派錢谷班綜援,南亞,生黎把鬼咩!加重社會負擔,只 ...

佢話谷勞動力, 但我見好多窮既/公屋畢業寧願 宅係屋企等父母養
父母又冇所謂 反正租金平又冇乜負擔

谷勞動力? 藉口定笑話?

翡翠宮

HAPPYBOBB 發表於 23-10-19 10:02
真係對呢班低智嘅高官好失望!

似乎最叻製造矛盾, 要派就派佢地d人工出去啦
又話冇錢又話財赤

翡翠宮

lojo11 發表於 23-10-19 09:07
唔贊成!因為兩萬蚊而走去生嘅多數係低收入人士,之後又多一批人攞綜緩,惡性循環
...
佢地千幾蚊食物劵都可以出賣, 更何況2萬 一定搏命生跟住攞綜援
諗出呢樣野.. 根本係冇底深漳

翡翠宮

Pa123 發表於 23-10-19 09:12
中、日、歐、俄等都有用錢鼓勵生育,係趨勢

但佢地既出生率都係低, 尤其日本
證明係冇效

翡翠宮

政府做野好奇怪
之前梗推夜經濟, d人都話不如谷起個股市..d人有錢就會消費 好似魚翅撈飯時代, 銀包鬆動自然洗錢
但佢係唔搞股市, 係要搞夜市
宜家d人話減稅等中產 勞動層交少d稅 經濟鬆動 壓力小d 就會想生b, 最大問題係 生左佢地有能力養
但佢係都要派錢 比班攞綜援既人, 生左可能再攞多d攞綜

究竟佢地諗緊乜野

翡翠宮

Dylanli2017 發表於 23-10-19 12:34
以前都有d議員出來幫市民講說話,而家得翻果班收人工唔做野既民建聯議員係度獻世 ...

凡事有正反係好事, 可惜佢地玩大左 走火入魔
宜家只留底一班離地議員

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊