自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 24-4-9 12:30
如果近年咁多公屋可以年年有免租,又有免費垃圾膠袋乜乜物物,我唔明點解唯獨針對兩蚊唔比老人家使用?
...

果班人只睇到眼前利益,宜家用唔到咪叫 cut 囉,就可以想加大自己福利 綜援 津貼

到自己60歲又講 以前有2蚊架,又話邊個國家有 中國都有啦

我家長群組有個話 (佢3x)預左自己冇60歲, cut 左佢就最好

只可以講佢地: 人不為己

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sebastian@ 發表於 24-4-10 15:58
過多幾年我都可以兩蚊,我都贊成檢討兩蚊機制,唔該越快越好,因為我明白出生人口越來越少,我實在唔想我 ...

2蚊原意係想老人去多d, 心情好d 運動量多d,佢地亦覺得果班人係最有消費能力,所以果陣係鼓勵佢地多d 出去
唔想後生1個頂 n 個老人,但都頂n 個綜援+ 津貼支出,其實冇砥觸架 政府都係當一個福利開資,老人冇能力搵錢 後生有 福利竟然偏向有能力既人?

我20年後先攞到個2蚊福利

翡翠宮

water-lily 發表於 24-4-9 21:53
一樣還一樣, 純粹$2乘車優惠,根本應有限制,正如樓上有JM 講,我每日搭過海巴士返工之中,真係有唔少係俾 ...

成日話政府冇錢 所以要檢討2蚊
不如加快處理南亞問題,到時公屋又可以多一批出黎,綜援 津貼又可以慳返筆
搵直1舉2得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊