跳至

首頁

尾頁

男爵府

背景:c6係美國公民,但畢業後為了我返左香港!c6之前係San Diego 讀書同住!但他說San Fran 較多華人我會易適應啲!我地仔仔而家歳半,c6想個仔5歲前全家返美國!
但美國而家揾工難嗎?我自問英文麻麻,係hk 做bank 去到美國可以做得啲咩?靠c6一個頂得順嗎?
唉!好擔心!尋晚傾完成晚瞓唔著

男爵府

回覆:sfmeow 的帖子

謝謝您回覆我我同c6有去過San Fran 旅行,不過只係短短3、4日。印象中比San Diego 多華人同多香港野(起碼有茶餐廳有奶茶)
我都唔敢妄想自己可以做返銀行喇,因為我啲英文真係點都好,thx

男爵府

回覆:lottieclee 的帖子

謝謝您回覆我希望自己可以好似你咁 叻可以適應到!

男爵府

回覆:rose-mag 的帖子

謝謝你呀我係香港係做teller (而家都仲做緊)!其實我都明白有手有腳一定餓唔死,只係對全新環境太多野不確定令我不安!
因為結婚前覺得有排都未駛走,點知好似眨下眼個仔都歲半喇!
請問你知唔知我c6應該預幾多時間入表申請我過美國呀?佢話佢啲朋友以前好快,不過唔知而家有冇改!我地係美國註冊,申請時間會不同嗎?thx

男爵府

引用:Quote:原帖由+BrandonMa+於+13-08-29+發表

原帖由 sfmeow 於 14-07-15 發表
聽講要申請一年多d 時間,你過左黎SF 未呀?
你好呀謝謝你記得我!
因為屋企有啲事,我上個月先剛剛入紙,預計下年應該批到,希望到時一切順利!

男爵府

引用:Quote:leungcj+發表於+14-7-14+04:03+My+da

原帖由 rose-mag 於 14-07-15 發表
SF嘅申請學校程序係超級煩,比其他灣區城市煩,一般都係以住址決定派邊一間,但SF係攪珠,首要係你住喺SF, ...
你好!請問可否講下有關報幼稚園既程序或資料?

男爵府

引用:Quote:BrandonMa+發表於+14-7-16+04:31+你

原帖由 rose-mag 於 14-07-17 發表
你小朋友幾多歲?呢邊小學係由Kindergarten開始,入讀果年9月1日足5歲的話就合資格入讀K班,6歲就讀1年級, ...
謝謝您回覆
我小朋友而家2歲半,我預計最遲2015年尾返美國,到時小朋友已經差唔多4歳(我仔1月出世),其實我自己唔急俾小朋友返學,因為我想自己適應到先同佢返學(起碼都要知點帶佢去學校先),咁係咪應該報2016年既幼稚園?但到時佢又未夠5歳,可唔可以讀K班?
另外我仔被評語言遲緩,而家剛係協康上堂,我當然希望去美國前佢可以進步到識講野表達自己,但萬一佢仍然有語言問題,咁美國對呢方面兒童的支援係點架?請問你知道嗎?
我好多問題,謝謝您解答!

首頁

尾頁

跳至