嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

faye_tung 發表於 17-10-10 02:03
一個人湊孖仔,求各位媽媽比正能量我!同埋有冇相同處境媽媽交流下
由兩個月開始自己湊到現在半歲(其實可以 ...

我一打三都係咁過,唔好諗住 99 會對自己好幫自己湊,當日我生第 1 個時我 99 驚死我比佢湊咁,最後我有自己呀媽呀爸幫手,之後有左第 2 胎知係孖時我都冇諗 99 會幫手,因為佢唔識 2 黎佢又唔鐘我,我更加冇諗自己父母幫我,因為佢地幫我湊大女已經好攰,仲湊埋 2 個細? 我疊埋心水做 ftm, 大女都自己湊返始終佢升小學所有野都自己跟,細 2 個 keep 住覆診,做治療,唔好講話唔攰,不過每次去到聽到治療師話有進步,可以唔駛再去都幾大鼓舞,而家細 2 個 k2 大個一個小三叫舒服左好多架啦。
所以你都唔好太灰,始終自己湊大係唔同 d, 見住佢地一日一日咁大,又學識好多野時你會覺得乜都抵返,佢地開口叫你媽媽時你就會覺得辛苦有乜好怕,最緊要小朋友健康快樂已經夠。
btw 你老公可唔可以幫下手?

別墅

huilai88 發表於 17-10-17 15:27
甘請問你,平日點接送三個返學,放學?

接完大再接細,細 2 個夜晚 7 點前去接就得

別墅

vincelo29 發表於 17-11-29 21:33
我見你話細孖要見言語治療係什麼事?

因為早產 佢有好多野由細開始都跟唔上,佢 19 個月先識行,17 個月先識自己企。講野係 2 歲多 d 先叫好 d, 所以佢一直好多野 follow.

別墅

vincelo29 發表於 17-12-1 20:48
我兩個小朋友足月出世,37週5出生,但2歲幾都未識講野,15個月才懂行得穩,所以由健康院轉介評估,於2歲半 ...

共勉之
而家細孖已經 k2, 岩岩做左斜視手術。
overall 佢而家都唔錯,keep 住到校服務,講野識駁咀,係做功課唔專心,學野慢 d, 個人冇乜記性

首頁

尾頁

跳至