自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

經濟不振、港人北上消費下,連環有食肆、商戶抵受不著而結業,包括旅遊勝地的赤柱。據網上貼文指,兩間位於赤柱美利樓的高級食肆將在月中結業,其中一間餐廳今日(4月1日)在東網記者查詢時指沒有回應。

充滿異國風情的赤柱在復活節假期的最後一天未見熱鬧,美利樓一帶的人流與平日相近,但附近的赤柱新街多個舖位已經丟空,例如前身為連鎖藥妝店的舖位,以及前身為酒吧的海邊舖位。

據悉,開業逾10年、景樂集團旗下的「帝樂德國餐廳」(King Ludwig Beerhall)、「嵐.石海鮮&牛扒餐廳」(Ocean Rock Seafood & Tapas)將會在本月14日結業。記者今午分別致電兩間餐廳查詢時,前者未有接聽電話,後者則回覆指沒有回應及補充。

有網民在Facebook專頁「全港店舖執笠結業消息關注組」發文指,見證赤柱近年的變化,並引述檔戶指最近外國人幾乎「消失」。 負責管理美利樓的領展發言人回覆東網查詢時表示,相關餐廳租約尚未到期,領展亦沒有收到相關餐廳通知將會結業。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240401/bkn-20240401143750230-0401_00822_001.html

子爵府

2024年龍年勳章

19801980 發表於 24-4-2 10:04
「有網民在Facebook專頁「全港店舖執笠結業消息關注組」發文指,見證赤柱近年的變化,並引述檔戶指最近外 ...

冇遊客?

子爵府

2024年龍年勳章

Pulmma 發表於 24-4-2 10:49
叫業主減租

小商戶係同業主打工

就係囉, 租金佔成本好大部分

子爵府

2024年龍年勳章

SKLH 發表於 24-4-2 12:16
赤柱買手信條街都執哂,無人去食市難做

手信街已經執晒

子爵府

2024年龍年勳章

liverpool2023 發表於 24-4-2 13:13
銅鑼灣都有架

集團

子爵府

2024年龍年勳章

一隻鴨鴨 發表於 24-4-2 17:20
主要係遊客減少,同埋全球經濟唔好,我覺得同北上消費無關係。

新界區就關北上消費事啦,新聞話該區街市超 ...

新界區影響好大

子爵府

2024年龍年勳章

auhiyo 發表於 24-4-2 17:39
我真係咁大個人去得赤柱幾次,搭車超唔方便我又易暈車,食野好似冇食過,最多咪M記食野。
...

其實赤柱行下幾舒服, 不過坐車真係好易暈車浪

子爵府

2024年龍年勳章

shobi 發表於 24-4-2 20:10
復活節假期留港但無特別消費,有錢都唔需要特意去豪使,家下呢個時勢,總覺得Cash is King!

...

Cash is King

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊