自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請問香港邊度有法國鐵鑊De Buyer Mineral B

原帖由 lian1180 於 15-02-05 發表
聯品有. 自己去amason 訂平一半有多就算計埋運費

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pooh仔 於 15-02-05 發表聯品

原帖由 lian1180 於 15-02-05 發表
我見amazon 賣59.95USD,係咪加咗價?
運費係咪要去到俾錢先知?你連運費大概幾錢到?
我買咗差不多成年. 仲喺朋友一次過買. 佢買咗廿隻. 運費就好平

伯爵府

回覆:lian1180 的帖子

我買這個

伯爵府

回覆:lian1180 的帖子

haha. 因有廿個人要㗎.

點解唔訂(巴黎)鐵塔柄呀. 靚仔好多.

伯爵府

引用:唔識訂,唔知有無人可代購?

原帖由 wwc 於 15-02-06 發表
唔識訂,唔知有無人可代購?
其實好易咋. 你首先喺美信開戶口(英文)。之後你就去意信(amazon.it). 德信(amazon.de). 法信(amazob.fr)等 找你要買嘅貨品. 再格吓價. 佢哋運費不同計法. step by step 跟住做.

註: 你用chrome browser 可以translate to english 咁就明晒喇

伯爵府

引用:Le 隻wok唔痴?好似易潔咁?

原帖由 cloudyjess 於 15-03-07 發表
Le 隻wok唔痴?好似易潔咁?
隻鑊沒有防黏塗層. 要用豬油開鑊. 有說明書教. 但就一定一定唔可以用洗潔精洗鑊. 煮後攤一陣/落暖水燒開洗. 就好易甩洗. 又不用用力擦.

起初洗完開火燒番乾(濕易生銹) 塗油養鑊. 就煎嘢都唔痴底. 我而家冇再塗油. 洗完齋吹乾入櫃. 都冇銹兼好順滑. 效果同易潔一樣

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pooh仔 於 15-03-07 發表隻鑊

原帖由 cloretta37 於 15-03-08 發表
聽你咁講,咁係咪同中式生鐵鑊一樣?都係一樣打理方法
說得對.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pooh仔 於 15-03-07 發表隻鑊

原帖由 LilianLegend 於 15-03-09 發表
聯X話佢係熟鐵,唔洗用油開,但我做完佢d方法後都係用油塗抹燒一次。
用油開. 等佢吸多啲油 可以做到不黏鑊一樣.
新買番嚟頭幾次我每用完都同隻鑊敷mask(塗油) 而家冇做喇. 完全不痴鑊

伯爵府

引用:Quote:pooh仔 發表於 15-3-7 22:02 隻鑊沒

原帖由 yellowmama 於 15-03-09 發表
用完後你會吾會
省返佢
省到不鏽鋼色?
不用專登省到佢㗎. 有啲人鍾意佢似古仔/青雲樣.

伯爵府

引用:回覆 pooh仔 的帖子我都用緊d buyer,不過

原帖由 dodo199906 於 15-03-10 發表
回覆 pooh仔 的帖子

我都用緊d buyer,不過仲有d痴,請問煎嘢用咩火?用熱水洗後抹乾時有d啡色是銹水嗎?咁 ...
唔好熱辣辣開水喉水洗. 一冷一熱對隻鑊唔好.
唔趕煮下1味. 就攤下先. 如不. 倒熱水開住火. 一路燒一路用刷/鑊鏟. 啲鑊lo好快甩. 倒咗啲水. 用水沖. 最緊要吹到乾(最快方法開火燒番乾水) 揸油(seasoning) . 攤凍後入番櫃. 就唔會咁易起銹.

你而家每次煮完幫隻鑊做mask. 做幾次. 冇乜痴鑊就不用做. 有先再幫佢seasoning.

如生咗鑊. 用鋼c刷濕啲水打圈磨番啲銹. 之後跟上面所講嘅幫隻鑊扮靚.

記得唔好用洗潔精洗. 太油用熱水已可去肥.

伯爵府

引用:回覆 pooh仔 的帖子我都用緊d buyer,不過

原帖由 dodo199906 於 15-03-10 發表
回覆 pooh仔 的帖子

我都用緊d buyer,不過仲有d痴,請問煎嘢用咩火?用熱水洗後抹乾時有d啡色是銹水嗎?咁 ...
隻鑊好傳熱. 煎嘢用細火. 大火好快燶.

你意思喺洗咗好多次. 依然有銹水? 我沒有這情況. 你是否未吹乾就放入櫃. 隻鑊已被氧化?

仲有隻鑊唔好煮太酸嘅嘢.

首頁

尾頁

跳至