自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

現實就係社會上大部份既人好難憑自己儲到既錢就60退休,好多時都因為通脹,臨老一係搵政府幫、一係就靠子女養。現世中,臨老仍可唔為錢煩的只是社會上少數人。

係人都想早D享受人生,真係「想」咋... 大勢所趨就係未來退休/養老愈來愈靠自己,今日有既長生津/生果金/交通津貼等等一切社會福利,未來都可以收緊甚至取消。

子爵府

mini122 發表於 24-4-17 10:53
如果咁真係好唔抵,稅就交足咁多年,但到自己需要時就冇得享福利

好難以Generation去論公平... 有d年代捱過打仗, 有d年代捱貴樓... 好似e家日本人咁, 以前幾咁輝煌人工又高, e家日圓勁跌... 日本人人工就快跌到台灣水平了...

唯有自求多福, 與期寄望政府/子女, 不如趁有得工作時, 靠自己努力儲。

子爵府

redhot 發表於 24-4-21 13:16
咁咪係囉!啲報導仲話叫人做到75歲,啲新聞又成日話啲公司請唔夠人手,大家係唔係活喺平行時空?
...

唔係平行時空,只係過50既公司唔太想請,而年輕一輩又少左姐。

子爵府

其實D專家咁講, 都係想warn 政府同市民:
1) 大部份人無辦法靠自己$可以無憂地退休, 政府要及早諗有咩應對呢班老化的人口。
2) 市民唔好旨意政府養老。

好現實, 好多人工作到50歲就競爭力大減, 被裁/搵唔到工, 壽命又愈來愈長, 又要面對通脹...。可以做的就係趁20-50歲搵錢既黃金日子, 盡量儲多d 錢同穩健地投資 (非投機), 好好理財, 自求多福。

子爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-5 18:35
政府知香港人口老化已很多年,
唔醒被“ 提醒” 將來的財政問題,
ie. 將來不夠年青人交稅

係,有時見呢度有jm話「想」早d退休,或打算退左後等子女養返,唔知大家計掂左自己個荷包未

香港係亞洲區少有「無立法規定要子女供養父母」的地區(大陸就有)。真係唔好旨意老左要自己子女養返轉頭,子女生活已夠困難,「中老年人」應該自己搞掂退休準備先好退。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊