自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Jojo1211 發表於 23-6-10 17:04
你二樣都會時時用?

Me2. 2樣各有各好。有充足時間就可以用真空煲,時間不足壓力煲就一定幫到手。依排包粽壓力煲就最佳助手

男爵府

jyjy1684825 發表於 23-6-10 21:43
今年都想自己包粽, 想問下咸肉粽同碱水粽分別壓幾耐?我用傳統壓力煲的.
另外,要等佢自然解壓定人手放氣呢 ...

我只包咸肉粽,不過相信時間都是差不多,我加壓後調至低火set計時40分鐘,我一般都等煲自己降壓才開蓋,同時我自己包粽唔算大隻,40分鐘足夠了。我諗梘水粽沒有肉應該30分鐘也應該可以的。我也是用傳統壓力煲,炆餸煲湯一流!

男爵府

waterlilymonet 發表於 23-6-10 21:36
作為用過多年真空煲轉高速煲的用家,我會話(emoji)得太遲,真空煲已比左人了

係,不過俾工人用真空煲又真係安心啲呢!

男爵府

waterlilymonet 發表於 23-6-10 21:36
作為用過多年真空煲轉高速煲的用家,我會話(emoji)得太遲,真空煲已比左人了

係,不過俾工人用真空煲又真係安心啲呢!

男爵府

jyjy1684825 發表於 23-6-11 12:11
謝謝妳的心得.
我壓力煲主要是蒸飯,蒸餸, 未試過直接煲野, 因為是銻的...銻好像不太健康, 今次烚 ...

Always stainless steel, 邊隻牌子係「銻」㗎!

男爵府

jyjy1684825 發表於 23-6-11 14:45
我用緊大陸生產嘅煲, 係銻嘅, 好輕, 好平. 用嚟隔水煲野都可以嘅. 不銹鋼都有, 但個煲底係嵌上去的, 我又 ...

Ic, 用開習慣就冇所謂嘅,最緊要自己ok

BTW, 用壓力煲整狗仔罐頭,sounds interesting! 我都有一隻小狗,晚餐都係食鮮食,主菜魚或雞也是預先整定再frozen, 蔬菜就當日煮。點樣整成罐頭?

男爵府

jyjy1684825 發表於 23-6-11 23:08
要先上網搵下 diy can food 嘅視頻, 睇下有無興趣先, 因為要準備好多隻玻璃樽仔.
我會好似燉湯咁將D韌嘅( ...

多謝你教路!你家寶貝食得好豐富,一定肥肥白白,幸福呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊