自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

hihiplant 發表於 17-11-15 09:52
因佢兩公婆唔識字要返工每日ㄧ至五佢女學後帶來我家,要我教女做功課補習至六七點,我唔想唔知點拒絕。
...

1)你在家不等於你有空,你仲要做家务及買餸

2)一至五太困身,有亲朋约都走唔开。每日教,教到小六定中六……坐監咁。如測验考試,你周末都要教埋。得吋会進呎。

3)坊間補習社,放学有功課班,千多元一個月,一个老師对6-7个学生。单对单係逐小時計,如你大学畢業可收$250/小時。一日兩小時=500一日。中学畢业教小学敝$100一小時。佢地不可以要你白做呀,揾你笨。你开口要合理人工,佢地应缩沙。

4)成績不好就賴你,唔好惹麻煩上身

5)如C6話你小器,你叫佢教三日7-9pm,你教2日4-6pm。周末加班教測驗考試由佢負責。佢唔肯就米慷他人之慨。你的時間,不是公用的。

翡翠宮

hihiplant 發表於 17-11-15 10:09
c6 很想幫他答應了他

c6答应的,叫c6放工,吃完饭後教人。米拖你落水。佢凭咪代你应承人?你賣c6豬仔应承你外家日日过去兩小時勞役他又得唔得?

翡翠宮

hihiplant 發表於 17-11-15 10:13
補習太貴喎

你告訴他們你要收番錢,单对单教比补習社仲貴。

明揾你笨。咁你叫佢太太每日晚饭後,來你家做兩三小時家务當交学費吧。你冇左兩三小時做家务的時間,佢补償都好应該。非份的要求,要報以非份的补償。

翡翠宮

taiwoon 發表於 17-11-15 10:55
個男成70仲要返工
屋企環境真係未必可以比小朋友補習
如果小朋友係乖乖地

六十五仲要生,教同養不可卸俾人。

如果佢仙遊,是否養埋佢个女先?

生之前要想清楚,責任自付,不要揾人笨。个太太应40以下,大6農民都有学番,唔好骗人唔識字。我62 八十幾歲,只係英文不太好,都識少少英文,中文當然識。兩个都係大6貧農冇書讀咩?

佢地生个女出來目的是甚麼?

翡翠宮

hihiplant 發表於 17-11-15 17:19
好,等返屋企同佢講。

四点放学,你c6接唔倒,提都唔好提。

叫佢放工上人家。你留飯俾佢,如教得太夜,叫人地加多双筷啦。

樓上jm講得啱,分分鈡唔只想你补習,係冇人在家要你看埋女。人地ot或兩公婆去拍拖,可能个女食埋飯先走。無償褓母兼補習,叫你偉大的C6去做啦!測驗考試,當然送佛送到西,周末加堂都佢教埋。

佢答应的,叫佢自己搞掂,或由佢推左佢親戚。你咩都唔洗同親戚講。如親戚至电求你,不要接电話,手机留message,叫c6覆佢。醜人由佢做,鬼叫佢代你应承人。

翡翠宮

hihiplant 發表於 17-11-15 17:57
C6 平時完全唔理自己仔女功課,我睇佢點幫人補習,不過我預咗比男家親戚話我冇情,懶唔幫人。
...

你有子女更大條道理。一人睇兩个都夠啦,仲要睇多个,又要做家务。分薄睇自己子女功課的時間。你子女成績如差左(大C6),入唔倒好的中学,有得賠咩?一人点可孭咁多小童上身,你吋C6:我係咁叻,就在家开間托管加补習社,学人一个教6个,幫補家用。仔女入band 2定 band 3 唔緊要架,只要佢地做有愛心,唔自私既人就得。

翡翠宮

hihiplant 發表於 17-11-15 18:43
你講得好啱,現在c6教緊佢女嘢,自己仔女又唔理,我嬲到今晚唔想煮飯。
...

咁你可唔煮佢飯,佢免費补習,親戚不应唔留佢食饭咁“無情”卦?不过事先同c6講,美其言:如你去补習就留左那边食埋饭先走,唔好咁夜回家先食,餓坏个胃,一陣得到胃病就唔好啦,我会好肉赤架。你帮人咁有心,佢地都係加多双筷姐.

千祈米話你嬲,所以唔煮佢饭

翡翠宮

回覆樓主:

可叫你子女配合下。爸爸好累回到家,就撲上去話:爸爸,我唔識做功課,媽咪又唔識(你扮下蠢),你教我啦。

兩边夾攻要佢教,睇佢点死,以為一个教三个好易呀?你扮蠢教錯一半,叫佢教啦。

翡翠宮

hihiplant 發表於 17-11-15 19:10
我返家見到佢在房教緊親戚女,個工人在廳,又唔 lock 我房門,我今晚唔煮飯帶仔女出街食算。
...

你工人在廳,有工人為何不煮飯。你如唔想人地个女日日痴餐,可以夜d先食。如出外吃,下次你帶埋工人去吃,只打包俾你老公。

如工人是亲戚的,佢有錢請工人但冇錢补習?擺明揾你著數。如工人係賓姐,賓姐教英文,自己父母教中文。中文字都唔識,又65歲学咩人生仔。如怕捱坏賓姐,又唔怕捱坏你?

睇你C6冇飯食又夜夜教,領得几耐。

翡翠宮

回覆樓主:

一周五天,每天兩小時功課班,補習社收千多元,平过請工人一半有多,叫佢米扮窮了。窮就米請工人啦。

翡翠宮

hihiplant 發表於 17-11-18 10:01
你講得無錯真好狼,佢舅話比C6 聽個老婆搶佢錢開鋪,在越有兒子很大,手機有男人相,完全唔似倆公婆。
...

老婆搶佢錢开舖?

1)佢唔俾都得架。昆夠佢d錢,太太拋夫棄女都得。太太仲有男人相在手机。个女都未知是誰經手的

2)有錢开舖,有錢請工人,但冇錢補習?开舖賺度錢要來補習。賺唔倒錢就关舖,回家做ftm,慳左工人錢,就有錢補習

3)兩公婆係文盲,但开舖,字都唔識可以开舖?做小販唔洗簽文件,唔洗会計呀?計數都唔識,咁小販都做唔成。有几文盲呀?扮晒野,最多英文弱d。小学程度中文數学应可应付。

很多地方都很不合理,你C6睇唔倒好荒謬咩?明揾笨!

聯络感情?叫佢地請你地一家一个月吃一次飯當学費啦!仲要你送上門探佢?拜年先啦。

worst case scenario:舅母昆晒d錢走佬。舅父仙遊後,樓主老公打算幫人養埋个女?唔好痴埋身。舅母亦可能打你老公主意。

首頁

尾頁

跳至