自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

debbychun 發表於 18-11-9 13:15
我有兩個小朋友,一個小一,一個小二,嚟緊14號學校就考試,但妹妹係十一號星期日生日,而我就十三號生日, ...

好少男人對仔女成績有咁大反應,小朋友只係小一/小二已經咁,去到高小我擔心你老公會太大壓力,係時候好好傾下大家想法。

翡翠宮

newspaperhang 發表於 18-11-9 14:28
好彩唔係得我一個係咁
玩完返到屋企好好訓,唔會因爲緊張第二日考試而 ...

可能唔同小朋友唔同,我地既小朋友要輕鬆下先好D,好似我同事次次考試都請假伴讀,我就一次都無請過因為同個仔溫大家都太大壓力。

翡翠宮

tinlong22 發表於 18-11-9 15:01
咁坦白講, 揀個日好大因素係正日入園有優惠啫

係咪應該問個優惠真係咁大吸引力?

想要優惠咪爸爸生日果個月去,樓主咁心急係咪已經同小朋友講咗????

翡翠宮

tinlong22 發表於 18-11-9 15:22
如果係個個月生日, 唔係正日其實都有85折

其實唔會爭太遠, 爭 200蚊左右

我都係會係自己正日果日帶仔去,因為係暑假我手拎一日假等仔開心下,不過樓主同小朋友都11月咁就最抵,可能唔想錯過最優惠,唔係幾錢問題係C9 要精明算

翡翠宮

ARS_fans 發表於 18-11-9 15:40
我仔都係暑假生日,但係我地都唔會去享用呢個優惠,因為暑假真係太熱,人又超級多,好辛苦
...

真係超級辛苦,仲要係我生日,年年問個仔想唔想去,佢話想我又會去

翡翠宮

ARS_fans 發表於 18-11-9 15:51
辛苦了媽媽

樓主真係錯唔晒,因為童年對一個人好重要,我唔係有錢咪唯有暑假去,係有限之下做到最好。

翡翠宮

tinlong22 發表於 18-11-9 15:54
我反而打算11月30號入園買年飛
11月30號或之前年飛有65折啊

你都係24孝爸爸

翡翠宮

alicialee1210 發表於 18-11-9 16:16
我習慣考試前2星期的星期六日都唔出街,收心養性

考試前2星期開始,我先會到個仔去下平時人多既地方,因為真係靜晒,以我經驗千萬唔好係考完果日係學校附近食飯,真係間間都好多人。

翡翠宮

koalachan2002 發表於 18-11-9 16:41

如果我仔女同你小朋友同班,我都一定會話,唔緊要既 ...

我個仔唔玩都唔會專心溫書,真係無咩分別,興趣班都照上,有活動岩亦會照去,係高小佢有壓力自己唔想去玩,留係屋企HEA。

翡翠宮

唔係怪獸 發表於 18-11-10 00:47
小一小二,平日溫開書,考試前去玩冇乜大不了,你估中一中二咩!

我試過星期六留係屋企同仔温書,因為之前個仔係託管温咗都無咩好温,我又唔主張不停做練習,結果個仔睇課外書。 跟住星期日我同佢去行山。

首頁

尾頁

跳至