烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

唔錯啦!單係電子溫控就已經值得玩啦,如果配埋M型發熱線就更好了。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

根據我經驗,越多發熱線越容易出現偏差,所謂多隻香爐多隻鬼,買焗爐好講彩數,偏差少已經執到了,偏差大唯有慢慢適應啦,電子溫控組件閑閑地200幾元,還要雙控添,同機械式溫控成本只要10零20蚊相比,點計都抵。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

ipodbaby_123 發表於 15-3-9 17:11
有個好爐,整嘢食真係得心應手。

我唔太明白,咁佢個發酵功能既溫度係咪過高,所以要放 ...
yeast係細菌,凡系細菌都中意又濕又暖既環境架啦。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我都想知原裝個焗盤咩size?個爐可玩性相當高,唯一可惜是沒有熱風功能,不過這個功能對我來講幾乎未用過。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

hinhin.mami 發表於 15-10-26 22:58
度咗喇…原裝盤係11.5吋 X 9.25吋
thx!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

今日打開TB睇左下,見到這款焗爐都值得嘗試,如果邊個唔介意TB野的話,這款應該比樓主的更好,而且有一個型號有埋熱風功能,最緊要它是M型發熱線,發熱線越多越容易偏差,因為唔系每條發熱線都是同樣火力,一定有高低的,好彩就買到偏差小的,但如果M型的就只有一個發熱體,沒有偏差問題,大家可以多個選擇。

https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a220o.1000855.1998025129.1.4FOl4f&id=522644498852&abbucket=_AB-M32_B11&acm=03054.1003.1.291757&aldid=ZlSw88vk&abtest=_AB-LR32-PR32&scm=1003.1.03054.13_522644498852_291757&pos=1

https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a220o.1000855.w5003-11669731188.2.Rv6FrA&id=45239544855&scene=taobao_shop

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

對我來講,這些柏翠,忠臣,甚至Panasonic都是屬於鋼水紙咁薄的級別,如果我買返來一定會改裝下,所以保養對我無用,機械式溫控的無錯可以耐用10年8年,但有得試電子溫控,點解唔玩下,既可以中途變溫,又可以穩定地控低溫,機械式溫控只在某個範圍稍微準確,確實是石器時代的過時產品了,有得選擇我一定唔會買,況且我換爐都是外殼有問題才更換的,未試過部件壞而換機,這類紙咁薄既外殼,玩到3-4年還能正常開門已經不錯了,柏翠這年幾都比較進取,在國內還是有點小名氣的,當然,如果對TB野一點興趣都無的話,根本就唔會對這貼有興趣看啦。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我買的每部焗爐多多少少都會改下,例如加入隔熱層,這個要拆機,所以會無左保養,門邊如果能加密封膠就加,以這部機來講,我會將個探頭改在近門邊位置,目的是增加溫度。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 keung199195 的帖子

未有打算換爐住,不過系tb睇到見唔錯就po條link出來姐。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

你用過覺得點?比啲意見,溫度會否不夠?我總覺得電子溫控太準確,而普偏機械式溫控焗爐都偏高,所以用開可能會覺得電子溫控會偏低,有無咁情況?放焗盤隔啲槽位順嗎?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

這種硅膠密封圈是在TB找的,應該是大型商用焗爐的密封圈,都是無意中找到的,都幾好用。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

tsmak123 發表於 15-11-1 14:35
因為容量問題,我給果淘了栢翠!如其他網友說,鋼片紙咁薄,表面噴一層鋁!栢翠只有一個溫度感應器,不能在 ...
鋼水就無計,1000蚊內其他牌子都係咁上下,如果可以上下獨立溫控,探頭應該有兩個,不能中途調溫是敗筆,不過好多熱水爐都係咁,可能是為左保護個電機吧,咁有無暫停按鈕?調完溫再繼續焗咯。想問問,低溫最低可控到幾多?最高溫度幾多?還有其他使用意見嗎?多謝!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 tsmak123 的帖子

既然都拆開了,不妨轉兩個窿將探頭移到門邊,高溫時可以高起碼2-30度。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

oneplusone 發表於 15-11-10 16:55
新手一問, 請問你們 HBB-X6 運作的時候, 會不會有連續性 的 TAK TAK 聲?

Thanks.
這是因為冷縮熱脹原因,定型不是很好加上鋼水偏薄就會越明顯,如果你大約知道係邊個位置,試下用膠鎚打下週圍,可能會好啲。

首頁

尾頁

跳至